Idag fyller Företagets aktieportfölj 365 dagar och jag tänkte att det är dags att presentera resultatet från det gångna året.
Utvecklingen i grafen nedanför är inte spikrak, men det har gått över förväntan. För bara ett par dagar sedan nådde portföljen ATH med en 25% ökning, dock har några av de större innehaven haft ett par sämre dagar nu i slutet och därför stängde första året på +22,19%. Räknar man in Företagets onoterade innehav i Alvestaglass som har stigit +80% sedan köpet i fjol så landar totalavkastningen på betydligt högre nivå.

Nu ska det tilläggas att indexet SIX Portfolio Return Index, som jag jämför mot i grafen ovanför, har gått otroligt starkt samma period. Jämför man istället portföljen med Avanza Zero (Gratis indexfond som speglar OMXS30) så har OMXS30 ”bara” gått upp +13,97%. Givetvis fantastiskt bra det med! Min Privata portfölj har senaste året underpresterat index och jag har många gånger frågat mig själv; ”Varför inte bara placera allt i indexfonder”?
Enkla svaret: Tråkigt.
Men hur mycket förlorad avkastning är det värt att avvara för att få bygga en egen aktieportfölj?


Företagets aktieportfölj i skrivande stund

Activision Blizzard – 6,18%
Alphabet Inc Class A (Google) – 10,90%
Alvestaglass Partners Sweden AB – 12,73%
Avensia – 10,93%
Brookfield Asset Management – 4,62%
Catena Media – 14,04%
Evolution Gaming – 8,68%
Investor A – 3,91%
Kinnevik B – 5,92%
Latour B – 4,76%
NVIDIA – 3,22%
Starbucks Coffee – 6,84%
Likvider i kapitalförsäkringen – 7,28%

För tillfället finns det cirka dubbla portföljens totala värde i likvider (utanför Avanza) som ska investeras i någonting framöver. Jag har ännu inte spikat en plan på hur detta ska genomföras, men en del kommer att placeras i någon form av ”Krigskassa”.  Jag har även varit inne på att placera en del av likviden i en fondportfölj för att stabilisera mot Företagets aktieportfölj som just nu är tungt viktad mot mindre bolag så som Catena Media, Evolution Gaming och Avensia.

 

 

Samarbetsänkar & Investeringstips:
Pepins.se - Investera i onoterade tillväxtbolag!
Tessin.se - Investera i fastigheter!
Lendify.se - Bygg din bankverksamhet genom att låna ut pengar till andra!
Aktieinspiration.se - Aktietips & temalistor!
Aktiefeed.se - Alla aktiebloggar samlade på en plats!
Investmentbolag.net - Alla investmentbolag samlade på en plats!
Ad
Disclaimer: Tänk på att alltid göra din egen analys innan du investerar dina surt förvärvade pengar någonstans. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i den samma. Jag får aldrig betalt för att skriva någonting på bloggen. Alla tankar och åsikter är 100% mina egna. Däremot använder jag ibland affiliatelänkar på siten och får därför i vissa fall ersättning om ni registrerar ett konto via mina länkar. Tycker du inte att jag gör ett bra jobb med bloggen och inte borde få någon ersättning? Då kan du enkelt låta bli att använda dig av länkarna och istället googla fram det du vill läsa mer av. Lycka till och avkastning på er!

5 Comments

 1. Intressant läsning i vanlig ordning!

  Tack för att du delar med dig om dina olika innehav. Jag ser att du har Starbucks i båda portföljerna och det är ett bolag som jag precis tagit in efter att ha tittat på den i senaste nedgången och dess RSI nyligen runt 13.

  Hur ser du på Starbucks framöver?

  Keep up the good work!

  • västkustinvesteraren Reply

   Tack för det Niklas!
   Kul att du gillar Starbucks!
   Tyvärr har aktien, precis som du skrev, gått dåligt senaste året.

   Kedjan fortsätter att pumpa ut butiker men det som oroar är Same store sales som landade på cirka 3% (jämfört med runt 5% i vanliga fall). Kanske lite oroväckande… Förlusten av minskat antal besökare har åtminstone i princip gått hand i hand med att varje besökare köper för mer.
   Jag skulle gärna vilja besöka ett av deras nya Roasteries (exklusiva caféer)…

   Vad tänker du själv? Det är inget innehav jag är i närheten av att tveka på iallafall!

   Mvh VKI

   • Jag har tittat på Starbucks och tänkte testa att handla det på bl.a. RSI. D.v.s. köp under 30 och sälj över 70. Tittar man tillbaka så skulle det ha gett ett bra resultat men man vet ju aldrig hur framtiden ser. Måste dock testa och idag ser har den ju gått bra 🙂

  • västkustinvesteraren Reply

   Jag förstår precis vad du menar. ”Väntade på Skanska” när det var skakigt i somras på att komma ner till en viss nivå. Det gjorde den aldrig och nu får jag köpa dyrare istället….

   Lycka till med fyndandet! 😉

   Mvh VKI

Write A Comment