Lendify – bygg din egen bankverksamhet

Detta "projekt" och alla dess inlägg är inte sponsrat av Lendify, alla tankar och åsikter är 100% mina egna. Se mitt Lendify - projekt som en recension av crowdfundingtjänsten. Läs hela disclaimern längst ner på sidan.

Välkommen till min Lendify-portfölj! Tjänsten är en marknadsplats för lån mellan privatpersoner. Det innebär att personer som söker avkastning på sitt kapital kan låna ut dettaa till andra privatpersoner med god ekonomi. På så sätt kan man bygga sin egen lilla bank och få en härlig ränta-på-ränta effekt på sina sparade pengar!
Jag har smygstartat med att föra över 10 000 SEK till mitt konto i crowdlending-plattformen Lendify.se. Tanken är att redovisa för er exakt in i minsta detalj hur allt runtom tjänsten och investeringen fungerar. I listan nedanför kommer ni alltid att hitta de senaste blogginläggen om hur allt fungerar, den löpande avkastningen genom ränte- och amorteringsutbetalningar och mina tankar om tjänsten. Ni kommer alltså att få följa min ränta på ränta-jakt genom ett nytt spännande alternativ till att investera på börsen!

Mina senaste inlägg i projektet "Lendify-portföljen":

 

 

Crowdlending till privatpersoner med god ekonomi

 

Bolaget erbjuder en marknadsplats för lån mellan privatpersoner. Tack vare bolagets digitala plattform så krävs färre mellanhänder och det tjänar både långivare och låntagare på. Resultatet blir att låntagare får en lägre ränta än hos storbankerna och långivarna får en avsevärt mycket bättre avkastning på sina sparpengar!

 

Min investering 

 

lendify-skatt-investera
Förväntad avkastning fram till pensionen om jag låter tjänsten återinvestera min ursprungliga investering på 10 000kr. (Grafen är från z2036 sparkalkylator)

Som jag skrivit om här ovanför så är det min första överföring på 10 000 SEK via mitt aktiebolag som ska investeras. Denna summa har jag valt att sprida på en portfölj av olika lån. Jag valde att göra detta manuellt , men det finns en funktion som heter: Lendify Autoinvest. Väljer ni Autoinvest så kan ni välja att pengarna automatiskt ska investeras i en bred diversifierad portfölj av olika lån för att sprida riskerna. I exemplet här ovanför har jag räknat på att att Lendify ska investera pengarna på 10 år. Det innebär att den förväntade årsavkastning ligger runt 8,20%. Tjänsten återinvesterar de månatliga ränte- och amorteringsinkomsterna löpande för att nå maximal ränta på ränta-effekt (om du vill). Jag tycker personligen att Crowdfunding och Crowdlending är två mycket spännande fenomen. Därför bestämde jag mig för att dra igång detta projekt. Fungerar allt som det ska så kanske jag väljer att öka min investering i framtiden.
Om den förväntade avkastningen teoretiskt skulle hålla hela vägen fram till min pension och om jag inte skulle investera en enda krona (förutom återinvesteringen av ränta och amortering) så skulle jag de 10 000kr innebära:

 • Ett värde av cirka 100 000kr
 • En avkastning på cirka 1000%
 • Årliga ränteutbetalningar på 8500 SEK

Det bästa av allt är att grafen ovanför endast visar att jag återinvesterar räntan som kommer in på kontot. Skulle jag även slänga på ett månadssparande (se grafen nedanför) så skjuter staplarna i höjden! Än så länge så vet jag inte hur amorteringarna kommer så ut, men jag kommer uppdatera denna sidan löpande.

 

Skulle jag dessutom månadsspara 5000 kr - portföljen så skulle den teoretiskt förväntade avkastningen att bli kittlande hög:

 

lendify-skatt-investera

Som ni ser så skulle jag vara mångmiljonär redan som "ung" och få ett trevligt cashflow med månatliga utbetalningar på 60 000-70 000 SEK vid pensionen. Kittlande... eller hur!?

Givetvis är detta endast räknat på den förväntade avkastningen. Historisk avkastning garanterar inte att den framtida blir densamma. Men man får verkligen en tankeställare på hur viktigt det är med både månadssparandet och förvaltningen/avkastningen på sparkapitalet.

 

Exempel på hur ett lån kan se ut:

 

lan-exempel-lendify

Här ovanför kan ni se ett exempel på vad jag som investerare (långivare) kan se om personerna som ansöker om lån. Detta är givetvis en trevlig information att få innan jag lånar ut mina pengar.

 

Lendify fördelar

 

Vad är då fördelarna när det kommer till att investera hos Lendify?
Du slipper exponera dig mot den skakiga börs som vi har haft senaste året och kan ändå nå en förväntad avkastning på 8,20%. Utbetalningar sker varje månad i form av ränta och amortering, detta gör att du får ett mycket trevligt jämnt cashflow i portföljen. Jämförbart med en "Utdelningsportfölj" på aktiemarknaden.
Dessutom gör du andra med-människor en tjänst genom att låna ut dina pengar till lägre ränta än vad de traditionella bankerna oftast gör.

 

Lendify nackdelar och risker

 

Det uppenbara nackdelarna och riskerna är givetvis att låntagarna inte betalar av sina lån och räntekostnader fullt ut. För att säkra upp det hela så rekommenderar jag att investera med hjälp av  autoinvest-funktionen. Det innebär bland annat att Lendifys Kreditförlustfond kickar in vid uteblivna betalningar. Kreditförlustfonden täcker utebliven amortering tills det att ditt nominella belopp är återbetalat, dock täcker det ej den uteblivna räntan. Läs mer om Lendify Kreditförlustfond!
Kreditförlustfonden motsvarar inte den statliga insättningsgarantin. Bolaget har tillstånd från finansinspektionen.
Det går inte att investera genom ett ISK eller en KF vilket gör att det tillkommer skatt på 30% på all intjänad ränta.

Förstärkt skydd för långivare via samarbete med Lindorff

Vi är mycket glada över att tillkännage att vi tecknat avtal med Lindorff för att ytterligare skapa trygghet för våra långivare. Under de kommande månaderna kommer Lendify och Lindorff tillsammans bygga upp kunskap och processer som säkerställer att Lindorff kan reglera skuldförhållanden om något skulle hända Lendify som plattform.

"Jag är väldigt glad över att ha detta på plats! Samarbetet med Lindorff är en del i det viktiga arbetet med att skapa förtroende gentemot långivarna. Om Lendify inte skulle kunna driva verksamheten vidare så kan Lindorff ta över hanteringen av lånen, " säger Erika Eliasson, IR-ansvarig hos Lendify.


Varför investerar jag i Lendify när jag tror att börsen kanske kan slå avkastningen på både kort och lång sikt? Jag ser på detta som ett projekt. Jag har sett hur många ifrågasätter alternativa investeringar som Lendify, Tessin och onoterade investeringar via Pepins. Därför vill jag testa dessa nya investeringslag för att utvärdera funktionalitet och effektivitet för mig själv och er läsare.

Disclaimer: Tänk på att alltid göra din egen analys innan du investerar dina surt förvärvade pengar någonstans. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i den samma. Jag får aldrig betalt för att skriva någonting på bloggen. Alla tankar och åsikter är 100% mina egna. Däremot använder jag ibland affiliatelänkar på siten och får därför i vissa fall ersättning om ni registrerar ett konto via mina länkar. Tycker du inte att jag gör ett bra jobb med bloggen och inte borde få någon ersättning? Då kan du enkelt låta bli att använda dig av länkarna och istället googla fram det du vill läsa mer av. Lycka till och avkastning på er!

15 Comments

  • västkustinvesteraren Reply

   Hej Andreas,
   jag var aldrig inne i den härvan så jag har inte exakt koll på hur Trustbuddy arbetade.
   Däremot presenterade Lendify ett nytt samarbete med jätten Lindorff idag vilket enkelt beskrivet betyder att vid en konkurs eller liknande så tar Lindorff över alla lån och fordringar och fortsätter att driva det som innan.
   Läs gärna mer här: http://digital.di.se/artikel/lendify-tryggar-langivarna-med-lindorff-avtal

   Ha en bra dag 🙂

   Mvh VKI

 1. Hej
  Tack för ett trevlig blogg!
  Jag har också investerat lite pengar i Lendify ungefär samma summa som dig.
  Min fråga gäller din uträkning gällande de satsade 10 000 kr som du skriver kommer ge en
  Månatliga ränteutbetalningar på 8500 SEK. Är det inte både ränta och amortering du menar då?
  Med vänlig hälsning,
  Uffe

  • västkustinvesteraren Reply

   Tack för komplimang och feedback Uffe!
   Du har rätt i att jag har haft lite för bråttom i detta fallet. Det ska stå ”årliga” inte ”månatliga” 🙂

   Lycka till med dina Lendify-lån !

   Mvh VKI

 2. Hej! Kul att som västkustare själv få läsa denna blogg. Nog också inte bara för att jag får en lokal koppling till dig – så är det nyfikenheten hos mig som Lendify som lockar mig – och fick mig att hitta hit.

  Är dock alltid skeptisk till t ex 10 år, som annars är lockande förstås rent ränte-mässigt. Men det finns ju redan nu förslag som gör att bankerna måste öppna upp sina tjänster för andra företag inom ett par år. Vilket kommer att öppna upp för så många fler aktörer att agera och ge ut tjänster.

  Men ja, jag ska nog ändå börja någonstans på Lendify förstås 😉

 3. Hej,
  Kul att läsa ditt blogg. Väl informerat.
  Har en fråga, tänkte börja investera pengar på olika ställe. Ska man göra det som en privat person eller på ett annat sätt?

  • västkustinvesteraren Reply

   Hej Leif,
   kul att du ska komma igång med investeringar!

   Det beror på hur din situation ser ut idag. Är du egenföretagare sedan innan?

   Mvh VKI

 4. Vad menas med: ”Det går inte att investera genom ett ISK eller en KF vilket gör att det tillkommer skatt på 30% på all intjänad ränta.”
  Hur investerar man och hur fungerar det vid deklarationen?

  Mvh Lukas

  • västkustinvesteraren Reply

   Hej Lukas,
   du investerar via ett bankkonto hos Lendify.
   Jag fick en årssammanställning från Lendify nu i dagarna för 2016 som används vid deklarationen. Pengarna du har gjort i vinst ska deklareras som ”inkomst av kapital”.

   Återkom gärna om du har fler frågor! 🙂

   Mvh VKI

 5. Hej,
  Detta verkar verkligen intressant, noterade värvnings erbjudandet, bjud in mig så provar jag.

  Mvh
  Janne

 6. Nu har jag vart i kontakt med lendify ang att den faktiska summan inte stämmer överens med den angivna man ska få tillbaka.
  De ska räkna på det manuellt och återkomma,

  • västkustinvesteraren Reply

   Tack för återkopplingen Andreas!
   Ser fram emot det ”riktiga svaret” från Lendify! 🙂

   Trevlig helg!

   Mvh VKI

 7. Hej!
  Spännande alternativt sparande med lendfiy! Har nu varit medlem sen 1 feb (reggade mig via din sida 500 bonus runt 1 feb ifall du la märke till det).
  När jag kollat igenom cashflow på sidan tycker jag de tar oskärligt hög serviceavgift, vad tycker du? Är det något du funderat på?
  Går riktigt trögt att låna ut pengar också via auto kontot för mig har lånat ut 16k sen 1 feb och auktuellt innehav har ökat med 52kr sen dess.

  mvh

  • västkustinvesteraren Reply

   Hej Henric,
   kul att du också är intresserad av deras tjänster!
   Tack för det, dock är ersättningen halverad till 250kr sedan en tid tillbaka…

   Jag tycker också att det gick trögt för mig när jag försökte få ut mitt kapital på marknaden runt jul. När jag kontaktade kundtjänsten så fick jag svaret att det var ont om låntagare i jämförelse med långivare.

   Jag har lånat ut 10 000kr och får i dagsläget runt 70kr i ränta + 100kr i amortering per månad utbetalt till mig (8,02% årsavkastning enligt kontots graf). Jag instämmer med att avgiften är hög och gillar inte deras sätt att visa det på siten. Lånar du ut till ett klass B-lån till exempel så kan avgiften ligga på 1,50-2,50%. Det är ett brett spann som gör stor skillnad i längden…
   Detta är en av alla punkter jag har tänkt att ta upp i ett längre inlägg om Lendifys negativa sidor när jag får tid!

   Tack för input och feedback! 🙂

   Mvh VKI

Write A Comment