Pensionsportföljen

Pensionsportföljen

Grafiken ovanför är hämtad från Shareville.
Alla som sparar i aktier via Nordnet kan använda Shareville – Läs mer här!

Som egen företagare erhåller jag ingen tjänstepension. Det är givetvis mycket tråkigt, men det får kompenseras med eget sparande. Tur att det är roligt att spara!För att kompensera för utebliven tjänstepension så hade jag behövt sätta undan 2500kr/ mån till pensionen. I nuläget har jag inte råd med det, men för att komma igång så har jag satt ett månadsspar på 500kr till min Pensionsportfölj som är strategiskt placerad hos Nordnet. Varför Nordnet när jag annars alltid använder mig av Avanza? Hela tanken med detta är för att jag inte ska se min Pensionsportfölj och få för mig att göra ändringar av inriktningen och den långsiktiga planen. Dessutom kan jag bygga portföljen courtagefritt hos Nordnet upp till 80 000kr!Till att börja med så har jag valt att spara i fonder för att underlätta uppstarten av portföljen. När kapitalet senare har växt så kommer jag förmodligen att växla över till aktier. Ett par av fonderna har lite hög avgift men har presterat starkt historiskt och jag är villig att ge dom en chans.

Har du inget privat pensionsspar ännu? Följ gärna mitt tips att öppna konto hos den nätmäklare du inte använder i vanliga fall för att ”slippa se” kontot varje dag, dessutom handlar du aktier courtagefritt under 50 000kr hos Avanza och 80 000kr hos Nordnet:

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Förvaltningsavgift: 0,50%

Spiltan Globalfond Investmentbolag är en smart globalfond som är passivt förvaltad med en låg avgift. Fonden investerar i ett urval av (ca 30 st) framgångsrika investmentbolag runt om i världen, det gör att du därigenom investerar tillsammans med några av världens bästa investerare och blir delägare i ett stort antal kvalitetsbolag. Helt enkelt en fond där investeringsproffs från olika delar av världen tar hand om din investering. Målsättningen för fonden är att över tid ge en avkastning som överstiger globalindex, men till en avgift som ligger i nivå med vanliga globala indexfonder. Aktiv förvaltning till en passiv avgift helt enkelt.

spiltan-globalfond-investmentbolag

spiltan-globalfond-investmentbolag-innehav


Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Förvaltningsavgift: 0,20%

Fonden är en aktiefond med inriktning på svenska investmentbolag. Fonden är ett lågkostnadsalternativ, med en avgift på 0,2 procent, som placerar i bolag som är aktiva ägare och långsiktiga ägare i andra bolag. Förvaltaren gör ett aktivt urval av vilka bolag som ska ingå i portföljen och vilken vikt de ska ha, men sedan kommer fonden att vara passivt förvaltad över tiden, därav den låga avgiften. Målet med fonden är att ge en bättre avkastning över tid än Stockholmsbörsen till en lägre kostnad än den genomsnittliga indexfonden.

spiltan-aktiefond-investmentbolag-kursspiltan-aktiefond-investmentbolag


Morgan Stanley INVF Global Opportunity A

Förvaltningsavgift: 1,60%

The Global Opportunity Fund’s investment objective is to seek long term appreciation, measured in US Dollars. Under normal market conditions, the Fund’s investment objective will be pursued by investing primarily in growth-oriented equity securities on a global basis. The investment process will emphasize a bottom-up stock selection process, seeking attractive investments on an individual company basis. The selection of securities will be driven by a search for companies with the potential for strong free cash flow generation and that are believed to be undervalued at the time of purchase. Valuation is viewed in the context of prospects for sustainable earnings and cash flow growth. Fundamental research drives the investment process. Companies believed to have consistent or rising earnings growth records and compelling business strategies will typically be focused on.


Öhman Sweden Micro Cap

Förvaltningsavgift: 1,50%

Fonden investerar i mindre företag noterade på Stockholmsbörsen. Fonden kan ha en begränsad exponering, upp till 10 procent av fondens värde, mot övriga nordiska aktiemarknader. Börsvärdet i de bolag som fonden investerar i är högst 0,5 procent av det totala börsvärdet på Nasdaq OMX Stockholm. Fonden investerar inte i företag verksamma inom vapen och krigsmateriell, alkohol, tobak eller pornografi eller som bryter mot internationella konventioner.

ohman-sweden-micro-capohman-sweden-micro-cap-innehav


Swedbank Robur Technology

Förvaltningsavgift: 1,25%

Technology placerar globalt i aktier huvudsakligen i bolag inom informationsteknologisektorn. I sektorn ingår till exempel bolag verksamma inom mjukvara, datortillverkning, kommunikationsutrustning, halvledare och IT-tjänster. Eftersom sektorn domineras av amerikanska bolag är merparten av fondens medel normalt placerade i USA. Fonden har en långsiktig placeringshorisont och en aktiv investeringsstrategi som fokuserar på bolagsval inom ovan nämnda placeringsinriktning. Fonden får även använda sig av derivatinstrument i strävan att öka fondens avkastning. Fonden lämnar normalt ingen utdelning utan vinster återinvesteras i fonden.

swedbank-robur-technologyswedbank-robur-technology-innehav


Disclaimer: Ingen av fonderna ovanför är rekommendationer. Inlägget fungerar mer som inspiration.  Mycket av texten är hämtade från Avanza. Tänk på att historisk avkastning aldrig garanterar framtida kursrörelser. Länkarna till bolagen består av affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning om ni klickar på mina länkar och sedan skapar konto hos någon av nätmäklarna. 

 

 

 

 

Annonspolicy: Jag skriver alltid 100% mina egna tankar och åsikter. Bloggen innehåller samarbetslänkar.