Då var det nyårsafton igen och det är dags för min del att sammanfatta/avrunda 2016. Vid det här laget så vet jag att de flesta av er redan har hunnit läsa dussintals med sammanfattningar så jag ska hålla mig kort med de mest intressanta siffrorna.

Företagets aktieportfölj

Företagets noterade aktieportfölj startades 17 maj i år. Resultatet ligger på +11,66%. Tyvärr har jag inte haft några större summor i portföljen under stora delar av året och den totala avkastningen landade på 6339kr.
Däremot har jag även en onoterad portfölj med företaget där jag äger Alvestaglass Partners Sweden och snart även en tredjedel av bolaget jag tidigare varit anställd i.
Alvestaglass har gått som en raket och är upp +50% (+5000kr) sedan nyemissionen via Pepins i våras.

Från och med 1 januari 2016 så kommer jag att äga 33% av bolaget jag tidigare varit anställd i. Köpet gjordes för 100 000kr + rättigheterna till ”mina produkter” som jag tidigare sålt via bolaget. Det innebär att detta blir mitt största innehav från och med nu.
Just nu har jag 8% likvider på kontot men väntar på årets resultat i företaget. Jag gissar på att det kommer landa på cirka 240 000kr. Alla dessa pengar ska investeras och det blir förmodligen fördelat till Avanza-kontot, Tessin.se och Lendify.se. Majoriteten kommer att placeras på börsen.

Total avkastning Företagets aktieportfölj (inkl onoterat):
+15,12%
+11 339 kr
Överpresterade index!


Privata aktieportföljen

Här finns det lärdomar att ta till sig. Efter att ha försökt fånga knivar i H&M, Novo Nordisk och Kopparbergs så har det kostat otroligt mycket på avkastningen. Speciellt de två sistnämnda bidrog till att jag missade stora delar av uppgången för portföljen från och med November (se graf nedanför).
I övrigt så är jag ganska nöjd med portföljen och är det något mer som ska in så är det förmodligen Skanska. Jag fick, som vanligt, bara gjort ett av mina tre instegsköp i Berkshire Hathaway under sommaren och aktien står nu endast för 2,22% av Privata aktieportföljen. Aktien har gått mycket starkt hela året och är +22,71% sedan jag gjorde mitt köp.
Nu sitter jag med cirka 17% likvider.

Total avkastning Privata aktieportföljen:
+4,47%
+8053 kr
Underpresterade index!

 


Andra händelser under året

  • I våras/vintras sålde jag min egen lägenhet med en mycket bra vinst för att sedan köpa en ny tillsammans med sambon. Trivs hur bra som helst! Vi bor i en 3a i innestaden som är nästan helt nybyggd, det kostar men jag tycker det är värt det alla dagar i veckan!
  • Jag har som sagt köpt 33% av företagets jag jobbar i och det ska bli fantastiskt kul att gå in i 2017 med nya produkter och nya förutsättningar!
  • Bästa köp: Transtema – Avkastning på 130%!
  • Sämsta köp: Novo Nordisk & Hennes & Mauritz
  • Nöjd att jag fått igång både lillebror (18 år) och lillasyster (24 år) att börja månadsspara i fonder.
  • Jag har satt upp två nya löpande recensioner av tjänsterna Lendify och Tessin – Läs min Lendify recension här och min Tessin recension här!

Statistik för bloggen

Totalt antal sidvisningar: 443 612 st
Genomsnittlig besökstid: 1 minut och 55 sekunder

Mobil: 44,91%
Desktop: 43,57%
Tablet: 11,52%


Andra kollegor/sidor att rekommendera

Bästa podcast: #pratapengar – Philip / Nicklas gör ett fantastiskt jobb!
Spännande alternativa investeringar: Lendify (låna ut pengar till privatpersoner och få löpande ränta/amorteringar betalda till dig) och Tessin (investera i fastigheter och få en avkastning på 9-13%)
Bästa sparkalkylator: Stefan Thelenius med bloggen z2036 
Bästa nya presentationsidé: Utdelningsstugans korta videoklipp
Årets snålaste människa: Det kan dröja länge innan något tronskifte sker, givetvis plockar Miljonär innan 30 denna utnämnelse i år igen 😉
Blogg med mest exotiska/annorlunda bolagspresentationer: Givetvis Gustavs aktieblogg. Alltid lika kul att läsa om dina nya innehav!
Årets comeback: Självskriven. Välkommen tillbaka Lundaluppen!
Årets bästa böcker jag har läst: Get rich on dividends och Rich dad Poor Dad (gav den sistnämnda till min far i förrgår, han fick sms om att han hade läst ut den igår…)
Spännande tjänster: Shareville – se rakt in i andra investerares portföljer!
Årets twitter-profil: Min egen favorit är ValueWizard

Sist men inte minst: Min personliga favorit bland havet av alla investeringsbloggar där ute… Fundamentalanalysbloggen!
Jag har flertalet gånger skrivit om hur intresserad jag har varit av att ta en position i lyxkonglomeratet Louis Vouitton Moët Hennessey efter att Fundamentalanalysbloggen fick mig att läsa mer om bolaget. Det blev aldrig något köp och idag står LVMH på ATH-nivåer….


Mina aktier har alltså avkastat en hel extra månadslön för mig i år! Det är vad jag kallar att ”låt pengarna arbeta åt dig”!

Tack så hjärtligt till alla följare, alla kommentarer, alla komplimanger, all feedback och all kritik! Bloggen är ovärderlig när det kommer till att kunna jobba med ett bollplank av ideér och åsikter. Jag slutar aldrig att bli förbluffad över hur många som faktiskt sätter sig och skriver långa mail om hur deras synpunkter är på min senaste bolagspresentation eller liknande. Keep it up!

Fortsätt även med ert månadssparande! Jag skrev igår om att ”Var sjunde svensk klarar sig inte mer än en månad utan inkomst”. Hur många månader hade ni klarat er om ni förlorade jobbet?

Hur många månader skulle ni klara er vid förlorad inkomst?

TACK FÖR I ÅR!

Samarbetsänkar & Investeringstips:
Pepins.se - Investera i onoterade tillväxtbolag!
Tessin.se - Investera i fastigheter!
Lendify.se - Bygg din bankverksamhet genom att låna ut pengar till andra!
Aktieinspiration.se - Aktietips & temalistor!
Aktiefeed.se - Alla aktiebloggar samlade på en plats!
Investmentbolag.net - Alla investmentbolag samlade på en plats!
Indexfonder.info - Information och fakta om indexfonder!
Disclaimer: Tänk på att alltid göra din egen analys innan du investerar dina surt förvärvade pengar någonstans. Historisk avkastning och resultat är ingen garanti för att framtiden ska resultera i den samma. Jag får aldrig betalt för att skriva någonting på bloggen. Alla tankar och åsikter är 100% mina egna. Däremot använder jag ibland affiliatelänkar på siten och får därför i vissa fall ersättning om ni registrerar ett konto via mina länkar. Tycker du inte att jag gör ett bra jobb med bloggen och inte borde få någon ersättning? Då kan du enkelt låta bli att använda dig av länkarna och istället googla fram det du vill läsa mer av. Lycka till och avkastning på er!

1 Comment

  1. Pingback: Sammanfattning 2016 – AKTIEFEED

Write A Comment