Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
  • Automatisera ditt sparande & investeringar
  • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
  • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
  • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Alibaba – “Cha Ching”

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Ni som följer mig på Twitter har säkert sett att jag har börjat plocka in några av tech-jättarna, bl.a. Alibaba, i Företagets Trygghetsportfölj. Namnvalet på portföljen kanske inte riktigt stämmer in längre. Men grundtanken är att endast stora stabila bolag med en bra historik av lönsamhet ska ägas. Företagets Trygghetsportfölj är och kommer alltid att vara större än Företagets Tillväxtportfölj då Trygghetsportföljen får all vinst från verksamheten.

Ett av de nya bolagen i portföljen är alltså det superspännande techbolaget Alibaba (Länk till Alibaba hos Avanza!). Jag började köpa aktier för cirka två veckor sedan och har hela tiden försökt hitta tid och kraft till ett stort inlägg om bolaget, tyvärr har det inte funnits men jag tänker att jag i detta inlägg samlar information, fakta och länkar till siter som jag själv tycker är läsvärt.

Alibaba -- Ett ekosystem

För att kort sammanfatta hur Alibaba är uppbyggt så gäller det att förtydliga att det inte handlar om en enda site. Bolaget är uppbyggt som ett ekosystem med tre huvudsiter:

Alibaba.com
B2B marknadsplats där Kinesiska bolag erbjuder varor och tjänster åt andra bolag. Alibaba.com säljer själva ingenting och håller därför inget lager. Istället får de betalt vid varje transaktion och en prenumerationsavgift för butikerna som vill synas på Alibaba.com.
Taobao.com
Alibabas största site som säljer C2C och liknar t.ex. Tradera eller eBay. Istället för att ta betalt per transaktion så tjänar Taobao pengar på att sälja annonsplatser för säljarna. Det gör att de som betalar mer syns mer och tydligare på siten. Enligt Alexa.com så är TaoBao med på top 10 mest besökta hemsidorna i världen.
Tmall.com
B2C site med inriktning mot den växande medelklassen i Kina. Tmall fungerar likt de andra två andra siterna som marknadsplatser och har själva inget lager. Istället tjänar de pengar på att ta betalt en årlig avgift från sina butiker.

Bortsätt från de tre största siterna ovanför så har Alibaba ytterligare siter och tjänster som t.ex: Alipay (betalningslösningar), Alibaba Cloud Computing (molntjäsnter), Aliwangwang (meddelandetjänst), Laiwang (konkurrent till bl.a. WeChat),  och Youku (kinesisk variant av Youtube). Dessa är endast ett par exempel av allt som finns i portföljen. Bolaget har bland annat tjänster/bolag som tar hand om finansiering, digitala betalningslösningar, köp, sälj och frakt.

CNBC förklarar Alibabas ekosystem:

Den digitala draken -- Podcast om Alibaba och Jack Ma

Vi börjar med podcasten “Den digitala draken”. Riktigt bra podcast och jag hoppas att killarna fortsätter producera material. Avsnittet om Alibaba är del 2 av 2 där det första avsnittet handlar om Jack Ma, grundare av bolaget. Lyssna gärna här nedanför:

Singles day 11.11.2017

Den 11 november kallas för “Singles’ day” och det har vuxit till att bli ett riktigt shoppingevent, till och med världens största shoppingdag. I Kina är det så stort att det är svårt att greppa. Alibaba slog igår rekord genom att sälja för 5 miljarder dollar(!) under de första 15 minuterna (!) av dagen. Det är helt sjuka siffror. Förra året så omsattes runt 18 miljarder dollar under hela dygnet. I år stängdes dagen med en försäljning på 25 miljarder dollar och totalt genomfördes 1,48 miljarder transaktioner genom deras betalningssystem Alipay…

Viktigt att förtydliga är att Alibaba själva inte säljer produkterna utan fungerar mer som en marknadsplats/ shoppingcenter online där konsumenter möts. Under Singles Day så “deltog” 140 000 butiker och märken med försäljning. Alibaba Cloud behandlade som mest 325 000 ordrar per sekund.

Första leveransen skedde 12 minuter och 18 sekunder efter midnatt och Cainiao Network behandlade 812 miljoner ordrar under 24 timmar.

Alibaba dokumentär -- “Crocodile in the Yangtze Full -- Story of Alibaba & Jack Ma Full Documentary”

Mycket bra dokumentär om Jack Ma och bolaget från grunden. Tyvärr är bildkvalitén inte fantastisk, men jag tycker den var mycket sevärd ändå. Enkelt sätt att få en bra överblick om hur företaget har växt och vad de gör:

Infographic över siffror och annat intressant

alibaba omsättningshistorik omsättningstillväxt
Alibaba omsättningshistorik / omsättningstillväxt
alibaba analys rekommendationer
Rekommendationer från Yahoo Finance
alibaba earnings
Earnings från Yahoo Finance

Alibaba analys

Planen är fortfarande att få till ett längre inlägg där jag mer specifikt skriver ner mina egna tankar. Däremot måste jag hitta tid till detta och tillsvidare får detta inlägg fungera som en introduktion för Alibaba i aktieportföljen. Hur ser era tankar ut? Är ni positivt eller negativt inställda? Äger ni?

Alibaba -- övriga rekommenderade länkar

Disclaimer: Jag äger aktier i Alibaba. Inlägget innehåller samarbetslänkar till Avanza.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Ett svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se