Alvestaglass AB – NYTT INKÖP!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

I dag skickade jag in en teckningssedel till Pepins.com om att teckna aktier i Alvestaglass AB. Eller rättare sagt så har jag ansökt om att teckna aktier i holdingbolaget Alvestaglass Partners Sweden AB (publ). Holdingbolaget i sig äger 28,3% av Alvestaglass AB.

Viktigt att klargöra direkt är att jag har än så länge endast har skickat in teckningssedeln och fört över pengar, men jag har ännu inte bekräftats som aktieägare…

Köpa aktier i Alvestaglass AB
– Varför och vad gör bolaget?

Alvestaglass AB är ett modernt glassföretag från de småländska skogarna. I sin produktportfölj erbjuder man bland annat klassisk, ekologisk, laktosfri, sockerfri, veganglass, proteinglass och frozen yoghurt.
Bolaget har blivit utnämnda till DI-gasell 3 år i rad men bibehållen lönsamhet varje år.

Finansiell utveckling
Bolaget har visat upp en genomsnittlig tillväxt på 27% med en vinstmarginal på omkring 5-8%. Förra årets nettoomsättning uppgick till 44,3 miljoner kronor.
Alvestaglass AB är fjärde största glasstillverkaren i Sverige med en ny modernt upprustad fabrik som har tre gånger så hög produktionskapacitet mot dagens omsättning. Bolaget kan 2016 tillverka 6 miljoner liter glass.

Finansiella mål

 • 25-50% årlig tillväxt (!)
 • Minst 10% vinstmarginal
 • Utdelningspolicy: 25% av nettoresultatet

Alvestaglass AB har hittills i år tecknat ett tradingavtal med Häagen-Dazs och Sammontana. Detta innebär att bolaget säljer och distribuerar dessa stjärnprodukter i Sverige.
Även lanseringen av deras egna nya varumärke Holly & Dan’s veganglass har precis skett.

Lästips: “Alvestaglass tar in kapital via Pepins”

Köpa aktier i Alvestaglass AB

Som jag skrev längre upp så är det egentligen Alvesta Partners Sweden AB som man köper aktier i. Alvestaglass Partners Sweden AB agerar som holdingbolag och äger 28,3% av Alvestaglass AB.
“Erbjudandet genomförs genom sen emission i holdingbolaget Alvestaglass Partners Sweden AB (publ).”

 • Pris per aktie: 50kr
 • Emission: 10 miljoner kronor
 • Minsta teckningspost: 10 aktier (500kr).
 • Blir emissionen fulltecknad så kommer huvudägare att sälja befintliga aktier för upp till 7 miljoner kronor.
 • Bolaget planerar ett årligt handelstillfälle med start oktober 2016.
 • 2020 planerar bolaget en börsnotering.
 •  Till dess ska såväl omsättning som resultat stiga.
Alvestaglass AB - bild lånad från memondarium
Alvestaglass AB – bilder lånade från memondarium

alvestaglass ab utveckling

Alvestaglass AB – Bolagets egna investmentpitch:

“Lönsam, småländsk, glasstillverkare, trefaldig Di Gasell-vinnare. Alvestaglass är idag Sveriges fjärde största glasstillverkare som vuxit från 2 till 45 mkr mellan 2008 och 2015 med bibehållen lönsamhet. En notering är planerad inom en femårsperiod.
 
Rustade för expansion. Bolagets målsättning är nu att mångdubbla omsättningen. Förutom Alvestaglass har bara marknadsledaren GB glass har egen rikstäckande frysdistribution. Distribution är en absolut förutsättning för effektiv expansion. Den toppmoderna glassfabriken har kapacitet att tredubbla produktionen.
 
Snabbfotad aktör med framgångsrecept. Med egen distribution har Alvestaglass en naturlig närvaro i butik. En snabbfotad organisation möter trender och kunders behov av förnyelse snabbare än någon annan på marknaden. Glassmästare Dan Isaksson har flera gånger visat sin talang och varit först med nya produkter och flytta gränserna för glassinnovation. Alvestaglass var först i dagligvaruhandeln med laktosfri glass redan 2009, LOHILO – Sveriges smartaste glass – var den första proteinglassen på marknaden. I år är det Holly & Dan’s Vegan Nice Cream kittlande smaker som förväntas bli en kioskvältare.
Nya avtal med världsledande glassvarumärken. Under 2016 kommer Bolaget börja distribuera produkter från Häagen-Dazs, ett av världens starkaste glassvarumärken och Sammontana, den största familjeägda Gelato producenten i Italien.
 
Svenskar älskar glass. Vi  äter näst mest glass i Europa och konsumerar ca 10 liter glass per person och år, med ett värde om ca 2,7 miljarder sek. Alvestaglass har hittills verkat inom dagligvaruhandeln (värde ca 1,3 miljarder sek) där de har en marknadsandel på sju procent. Målet är att bredda sortimentet inom dagligvaruhandeln och att med sina fantastiska produkter och egen direktdistribution börja bearbeta högmarginalsegmentet inom servicehandeln servicehandeln (värde ca 800 miljoner sek) och Horeca.(värde ca 540 miljoner sek) I Europa har marknader runt gym- och hälsosektorn vuxit fram. Bolaget för samtal gällande export av sin LOHILO glass.
 
Nyrekryterade branschexperter till styrelsen. Bolaget knyter 2 nyckelpersoner till bolaget. Hans Jacobsson som ordförande, tidigare Director Finance and Supply chain på General Mills Scandinavia AB och Partner i CR&T Ventures och Märta Von Mentzer som styrelseledamot, idag Senior European Product Manager på Santa Maria AB och tidigare fem år som varumärkeschef på General Mills Scandinavia med Nordiskt ansvar för bl.a. Häagen-Dazs och sju år som produktchef Skandinaviska Triumf Glass och Diplom-Is.”

Två bilder från gårdagens inhandling i lokala matbutiken, mycket trevlig exponering (bara en bråkdel av totala produktutbudet).

alvestaglass alvestaglass ab

 

Alvestaglass AB – Hur har jag valt att investera?

Jag har valt att göra min första investering i ett onoterat bolag någonsin, dessutom gick innehavet upp som största innehavet i mitt företags aktieportfölj.
Alvestaglass AB är inte ett bolag jag har planer på att ha som största innehav i portföljen, utan anledningen till att jag tog en så pass stor position är för att det kommer vara lite “svårare” att fylla på detta innehavet under tidens gång.

Jag har ansökt om 200st aktier, alltså 200 st x 50,00kr/st = 10 000,00kr.
Som jag har förstått det så är det mer “först till kvarn” där investeringsmöjligheterna stänger så fort det är fulltecknat, istället för att aktierna späds ut på alla som anmält intresse. Jag räknar med att jag blir tilldelad mina aktier, men det återstår dock att se.

Aktierna handlas via Pepins.com och kommer förvaras i mitt konto på sidan under “My Pepins”.

Är det några av mina läsare som är en av de 727st människor som har investerat i Alvestaglass AB?

Som vanligt vill jag poängtera att jag aldrig skriver om bolag för att rekommendera aktieköp/sälj. Min blogg är till för att inspirera mig själv och er läsare, men inte att rådge hur ni ska investera era pengar. 

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

4 svar

 1. Jodå, jag tecknade förra veckan och hoppas jag har möjlighet att komma på stämman och äta glass:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se