Äntligen över 1 miljon kronor i kapital – fast ändå inte riktigt…

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Det har redan hunnit gå 12 dagar av 2017. Jag tänkte slänga ihop ett kortare inlägg här nedanför där jag redovisar mitt totala kapital och hur det går med delmålet att nå 1 miljon kronor innan jag fyller 30år. Inlägget skall även fungera för mig som en del i bloggens “dagboksfunktion” vilket gör att jag själv kan gå tillbaka senare i år, eller till och med om ett par år, för att se hur utvecklingen av sparandet har gått.

Mitt totala privata kapital:

 • Kontantinsats i bostadsrätt: 412 750 kr (Då har jag inte räknat in någon värdestegring. Enligt mäklaren så värderade han den till cirka +350 000kr nu i november 2016).
 • Akut-fonden: 30 000 kr (ligger placerade på ett sparkonto – används endast i nödfall)
 • Privata aktieportföljen: 135 229 kr (inkl portföljens likvider)
 • Kommande aktieutdelning våren 2017 från mitt eget aktiebolag: 130 460 kr

Totalt privatägt kapital: 708 439 kr


Mitt företags kapital:

Här blir det lite svårare att räkna innan jag fått tillbaka resultat m.m. från revisorn, men så som jag har räknat det så ser det ut ungefär såhär:

 • Företagets aktieportfölj: 84 167 kr (inkl den företagsägda kapitalförsäkringens likvider)
 • Investerat kapital mot en del i bolaget jag senaste åren har varit anställd i: 100 000 kr
 • Lendify-portföljen: 10 042 kr (läs gärna mer om mitt Lendify-projekt här!)
 • Bankkonto: 132 000 kr (efter en ungefärlig uträkning med avdrag gällande moms och bolagsskatt för 2016)
 • Tessin-portföljen: 0 kr (än så länge ingenting investerat – men läs gärna om mitt Tessin-projekt här!)

Totalt företagsägt kapital: 326 209 kr


Adderar vi dessa två totala kapital så kommer vi upp i en total summa om 1 034 648 kr.  Summan här bredvid säger en miljon svenska kronor, men det är inte så mitt mål är uppsatt. Pengarna som är låsta i lägenhet får ej räknas och egentligen får endast summan jag får ut privat efter skatt räknas i bolagets kapital. Då blir inte siffran riktigt lika upphetsande…

I vilket fall som helst så är jag mycket nöjd med sparandet. Som jag har skrivit många gånger förr så är detta ingen sparblogg i den mån om att “du ska leva så billigt och återhållsamt det bara går”. Jag bor fint med min sambo och jag gör oftast det jag vill göra. Jag har inför 2017 även tagit upp golfandet igen (vilket definitivt inte är billigt). Jag har även 3 resor inplanerade under 2017. Jag lever alltså kort och gott “som jag vill leva” men har ändå en total sparkvot på 43% (25% sparas i aktier & fonder, resten går till amortering, semesterfonden och gemensam buffert med sambon) av en relativt låg nettolön på cirka 17 767kr.

Det går att spara pengar utan att göra allt för stora uppoffringar.

Lycka till med sparandet & avkastning på er!

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

17 svar

 1. Tack och grattis själv! Med den marginalen så kanske du når första miljonen ett par gånger innan nästa kliv tas!? 😉

  Mvh VKI

 2. Riktigt riktigt stort grattis och det ska gudarna veta att du är värd! 🙂 Har tyvärr gått och försökt blivit nykterist (vilket kan behövas), men ska äta en burk kvarg i din ära.

  Skulle gärna vilja veta vad du gör i ditt aktiebolag. Vet att du kanske har skrivit om det tidigare men det är inte lätt att hinna hänge med i alla bloggar 🙂

  Ha en fantastisk fredag!

 3. Haha, tack så mycket! Kvarg som är så festligt…

  Jag vet att flera av mina nära vänner följer bloggen och eftersom jag vill fortsätta vara anonym så väljer jag tyvärr att hålla på det.
  Kan eventuellt bli aktuellt i framtiden att “komma ut”, men då hade jag velat vara 100% anonym med kronor och ören då jag inte vill att mina nära och kära ska gå runt och prata om det.

  Hoppas du förstår! 🙂

  Mvh VKI

 4. Nu vill jag ju inte vara den som förstör firandet, men du räknar kommande aktieutdelning från ditt AB i ditt “privata kapital” , då borde du väl räknat bort det från företaget? För det är ju kapital därifrån som betalas ut till dig.

  Annars tycker jag du gör rätt, bostad o företag skall räknas in i den egna balansräkningen, men kanske ställa upp det som i ett företags med omstillg, anläggningstillgångar men även ta hänsyn till ev kommande skatter för att ta ut kapitalet från ditt bolag.

  Jag gillar din syn på ekonomi o företagande, den liknar min!

 5. Inte hört dem prata om det. Men sett att ett par i bekantskapen följer mig på Twitter och har retweetat vissa inlägg 🙂

 6. Hej Martin, tack för feedbacken!
  Vi tänker likadant och det som gör det lite luddigt i inlägget är att jag har lika mycket kvar på Företagets bankkonto som jag får i aktieutdelning. Det är alltså två “olika summor” där egentliga företagssaldot är 132k + 163k (utdelningen innan skatt) = 295k. Men nu väljer jag alltså att ta en aktieutdelning på 163k – 20% = 130k privat och cirka 132k kvar på företagets konto.

  Inte helnöjd med beskrivningen nu när jag läser det igen men jag hoppas att du förstår vad jag försöker säga! 🙂

  Mvh VKI

 7. Heja heja!

  Känner alltid igen mig i hur du skriver – jag är nyfiken dock på att lyfta ut mina FTG-pengar från SBAB och låta dem få växa på andra ställen! Har dock investerat i Tessin, men privat.. så det är tyvärr fortfarande stiltje på FTG-kapitalet.

  Hoppas få tag i vishet snart, så jag slipper vara en dum sparare 😉

 8. Gött jobbat. Jag driver också eget företag, eller tre rättare sagt, ett moderbolag till två underliggande bolag som pysslar med samma sak fast på olika orter. Jag flyttar upp vinster i moderbolaget och placerar därifrån i olika investeringar. Jag petade faktiskt in 20 000:- i Lendify så det skall bli spännande att följa.
  I övrigt är det mest på börsen.

  Det jag tycker är svårt är när man skall börja belöna sig själv. Jag kan ju fortsätta att invitera bolagens pengar på olika sätt och då växer det ju mer och mer men när skall man själv få ta del av det? En vacker dag är man ju antingen död eller 80 bast och vad är det då till någon nytta med massa investeringar överallt.
  Hur resonerar du? Tar du aktieutdelning på vinster i ditt företag eller vad anser du är mest förmånligt?
  Svårt det där.

 9. Känner igen mig i dina tankar till 100%!
  Jag hade egentligen tänkt att låta pengarna växa i bolaget för att använda till andra investeringar som t.ex. köpa mig in ännu mer i bolaget som jag även arbetar heltid i (äger från och med den 1 januari 2017 33% av detta bolag).

  Nu blev det en aktieutdelning i år just pågrund av det nya förslaget för 3:12-reglerna som kan försämra allt så mycket redan nästa år. Men förutom denna aktieutdelningen så är planen att bygga kapital i bolaget. Som vanligt så har alla olika förutsättningar och mål, men detta känns som rätt väg för mig att gå…

  Lycka till med Lendify och dina investeringar! 🙂

  Mvh VKI

 10. Hej!

  Tack för en bra blogg, läser med intresse varje inlägg sedan en tid tillbaka. Jag undrar hur du räknar ut din sparkvot? Tänkte jag skulle jämföra för att se hur jag ligger till 🙂

  Gillar också att du skriver om Lendify då jag själv har en slatt där även om hela beloppet inte är investerat än.

  Mvh Niklas

 11. Hej Niklas,
  tack för de fina orden!

  Det jag räknar in i min sparkvot är:

  -Pengar som förs över till ISK/Kapitalförsäkring
  -Amorteringar
  -Privat pensionssparande
  -Gemensamt buffertsparande med sambon
  -Sedan sparkonto med “kortare spartid” till t.ex. resor

  Sedan adderar jag ihop alla dessa och dividerar med totala lönen/inkomsten.

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se