Både köpt och sålt aktier idag!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Idag tog jag beslutet att vikta ned min exponering mot Avensia en aning då bolaget stod för cirka 13,5% av Företagets Tillväxtportfölj. Jag sålde ett knippe aktier och använde pengarna till att öka på innehavet i Pandora som föll tungt med -12,12% idag efter att Carnegie släppt en analys där de nedgraderade Pandora till “Behåll” istället för “Köp”.

Pandora har, efter dagens tunga fall, tappat över -33,00%(!) sedan toppen för ganska exakt ett år sedan. En tredjedel av bolagets börsvärde har alltså “försvunnit” och frågan är som vanligt, när når vi botten? Ingenting jag tänker spekulera kring, men Pandora handlas just nu till PE 12,89 räknat på 2016 års vinst.

Carnegies nya riktkurs ligger på 850,00 DKK (tidigare 1200,00 DKK) men ändå handlas aktien ned cirka -90,00 DKK idag och kursen stängdes på 663,50 DKK. Det betyder att riktkursen har en uppsida på över 20% jämfört med stängningskursen.

“Carnegies Pandora-analytiker Lars Topholm ønsker dog over for Børsen Play ikke at kommentere baggrunden for det ændrede kursmål og den nye anbefaling.” Skriver Borsen.DK

Grafiken ovanför är hämtad från Yahoo Finance och som ni ser så är de 14 analyshusen som bevakar bolaget mycket positiva i både riktkurser och rekommendationer. Pandoras estimerade vinst per aktie (average för de analyshus som har presenterat sina aktieanalyser) för 2017 ligger på 67,93 DKK. Det betyder att framtida PE-tal på 9,77(!). Skulle den analys som tror minst på Pandora stämma så innebär det en EPS på 60,00 DKK och ett PE-tal på 11,05.

Efter dagens mindre köp i Pandora så står bolaget för 7,06 % av Företagets Tillväxtportfölj. Jag vill klargöra att jag inte tror mindre på Avensia som bolag eller deras framtid utan försäljningen genomfördes för att sprida risken i portföljen och för att plocka hem lite av en vinst på cirka +35,00%. Trots försäljningen står Avensia fortfarande för 10,74% av portföljen.

Företagets tillväxtportfölj ser just nu ut såhär (storlek i fallande ordning):

  1. Catena Media
  2. Alphabet (Google)
  3. Evolution Gaming
  4. Avensia
  5. Starbucks
  6. Activision Blizzard
  7. Kinnevik
  8. Pandora
  9. Fortnox
  10. NVIDIA

Länkarna leder till respektive bolags sida på Avanza.se

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Ett svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se