LOADING

Type to search

SaaS aktier – 21 spännande bolag 2019

Västkustinvesteraren april 24, 2019

Indexfonder – här är bästa indexfonderna 2019

Västkustinvesteraren mars 24, 2019

Snart säljer jag förmodligen allt i Privata aktieportföljen

Västkustinvesteraren mars 12, 2019

Två nya innehav med +6,00% direktavkastning

Västkustinvesteraren mars 2, 2019

Här är mina tips och tankar på bästa nybörjaraktierna:

Det är givetvis alltid kul med igenkända och stora bolag som H&M & Telia, men det är väldigt smalt som nybörjare. Som nybörjare på börsen skulle jag välja att investera i investmentbolag till en början. Investmentbolag fungerar lite som fonder. Investmentbolagen äger aktier i flera olika stora bolag och det betyder att du snabbt för exponering och diversifiering mot flera bolag. Andra fördelar med att spara pengar i Investmentbolag istället för fonder är att du slipper betala höga årsavgifter och använder du ett ISK-konto så får du noll skatt på utdelningar och noll i vinstskatt.

Det enkla rådet är att köpa och behålla aktierna “resten av livet”. Historiken visar att de flesta investmentbolag lyckas slå börsen. Jag tycker att investmentbolag är perfekt som nybörjaraktier för att sedan bredda portföljen med individuella stora bolag som t.ex. H&M & Telia osv…

Investmentbolag fungerar på det sättet att de köper in sig i flera olika bolag, påverkar utvecklingen i bolagen och sedan säljer sitt innehav 10-15 år senare med en bra vinst.
Ett tips är även att välja investmentbolag beroende på vilka bolag du vill ha exponering mot. Kinnevik har t.ex. satsat stort på onlinebolag medan Melker Schörling har skapat Hexpol och Hexagon. Söker du fastigheter så är Lundbergs bra och Investor har mycket verkstad.

Här är olika investmentbolag som är bra som bästa nybörjaraktierna:

      bästa nybörjaraktierna - industrivärden

Industrivärden:

 Billiga industrifonden 

Handelsbanken, SCA, Volvo, Sandvik och Ericsson dominerar innehållet. Jämfört med börsen har det inte varit någon glänsande utveckling. Industrivärden följer visserligen börsen. Med tanke på att bolaget är belånat är det ingen vidare betyg. Direktavkastningen ligger på drygt 3,9 procent. Bolaget är som ett ånglok som inte bjuder på stora överraskningar. Det är ett stabilt val och ett alternativ till en bred Sverigefond. Förvaltningsavgiften är 0,18%.
Läs mer och köp Industrivärden här!


 

bästa nybörjaraktierna-investor

Investor: Högutdelande Sverigefond

Investor har 11 noterade bolag i portföljen. Största är  Atlas Copco och SEB-banken och ABB och AstraZeneca. Lägg till en rad onoterade bolag ger flera spännande tillväxtbolag. Utdelningen har historiskt gett 3,3% per år. Senaste åren har kursen lyfts av utköpet Scania och ryktena kring Astra bland annat.  Förvaltningsavgiften är låga 0,14%.
Läs mer och köp Investor här!


 

bästa nybörjaraktierna-lundbergsföretagen

LundbergföretagenBreda fastighetsfonden

Hälften av bolaget består av fastigheterna. Det låter stabilt, men den som är orolig efter snabba uppgången i fastighetsbranschen borde ta det försiktigt. I paketet finns även Holmen, Handelsbanken mfl. Lite speciellt är att investmentbolaget också äger andelar i investmentbolaget Industrivärden. Den rundgång sänker mitt förtroende för gruppen. Utdelningen är låg jämfört med Industrivärden och Investor; 1,3%. Förvaltningsavgiften är 0,10%.
Läs mer och köp Lundbergföretagen här!


 

bästa nybörjaraktierna-melker schörling

Melker SchörlingSmala nischfonden

Har gått som en raket på börsen. Melkers gamla Securitas är idag; Assa Abloy, Hexpol, Hexagon och Loomis. Titta i folkportföljen och du ser att jag hängt på honom mest av alla. Schörling är en riktig turbo som fond. Med få bolag påverkas utvecklingen mycket av varje enskild aktie. En Sverigefond har ofta omkring 25-35 bolag. Därför borde en placering i Schörling vara mindre och mer som en tillväxtfond. Bolaget har väldigt låga avgift för förvaltningen: 0,04%.
Läs mer och köp Melker Schörling här!


 

bästa nybörjaraktierna-kinnevik

KinnevikTillväxtmarknadsfonden

Bolaget är unikt inom investmentbolagen. De har sålt av all skog och deler av sin telekom och fokuserar nu på onlinebolag som Zalando, Rocket Internet och 21 andra bolag ingår i portföljen. Avkastning har legat på 18% per år senaste 10 åren. Förvaltningsavgiften är dyr; 1,25%. Men det är samtidigt befogat med antalet bolag och de spännande nischerna. Direktavkastningen ger 2,7%.
Läs mer och köp Kinnevik här!


 

bästa nybörjaraktierna-ratos

RatosSmåbolagsfonden

Ratos har köpt in sig i 18 olika mindre bolag. Det är allt från oljebolaget Aibel, till fönstertillverkaren Inwido och Nordic Cinema Group. Ratos har haft ett par katastrofala år. Aktien har rasat -40%. Men historiskt har ledning varit mycket duktig på att göra bra affärer. Endast ett bolag Inwido finns att handla på börsen. Det gör det lite svårare som sparare att följa vad som händer i bolagen. Utdelningen lockar och är högst bland alla investmentbolagen; drygt 6%.
Läs mer och köp Ratos här!


 

bästa nybörjaraktierna-öresund

ÖresundAktiva Sverigefonden

Öresund har länge varit ett stabilt val. Bolaget här störst ägandet i Fabege och Bilia. Sedan finns välkända SEB, TeliaSonera och MQ tillsammans med totalt 20-talet aktier utgör en bred portfölj. Aktiekursen har länge följt börsen väl. Men Öresund har också gett extrautdelning till ägarna. Slarvigt räknat har en sådan utdelning gett 18% extra avkastning. Den ordinarie utdelningen kommer i år ge 4,3%. Förvaltningen kostar 0,5%.
Läs mer och köp Öresund här!


 

OBS! Sista listan tar jag ingen som helst cred för. Den har jag lånat från Placera.se.

Kort sammanfattning: Enligt mig är bästa nybörjaraktierna investmentbolag. Köp ett par olika för att sprida risken och din diversifiering. Behåll dem länge. Historisk data är inget som garanterar värdeökning, men historiken visar trots allt ändå att det är att köpa och behålla som gäller för investmentbolag. Detta skapar en bra stomme i din portfölj. Nästa steg är att köpa egna utvalda stabila aktier. Ta gärna en titt i min aktieportfölj för aktieinspiration.

Vad tycker ni mer erfarna investerare? Har ni något favoritbolag bland investmentbolagen? Kommentera gärna!