LOADING

Type to search

Bloggen fyller 1 år – här kommer en sammanfattning!

Share

Tiden flyger förbi, det vet vi alla. Min blogg/site www.västkustinvesteraren.se startades den 4e oktober 2015 och fyllde därmed 1 år häromdagen. Därför tänker jag att det är dags med en uppdatering med lite siffror, statistik och annat intressant!

Alla siffror som nämns i detta inlägg är hämtade från
4e oktober 2015 – 4e oktober 2016


Hur besöker ni min blogg?

 • Mobiltelefon – 44,22%
 • Laptop/Stationär dator – 44,07%
 • Surfplatta – 11,71%

Tråkigt att inte fler läser bloggen via surfplattan då jag själv tycker den gör sig bäst layoutmässigt där.


Totalt antal sidvisningar under första året som investeringsbloggare

sidvisningar-aktieblogg vastkustinvesteraren-aktieblogg-sidvisningar

Totalt sett så nådde jag 325 380 st sidvisningar under första året där 5-6 första månaderna var lite av en startstrecka. i April/maj trodde jag att det inte skulle bli några problem att nå 50 000 sidvisningar per månad, men under sommaren så blev det inte lika frekvent bloggande och det stagnerade en aning. På samma sätt så har jag bantat ner antalet inlägg för att försöka skriva mer kompakt och matigt istället för att bara kasta ut 3-4 inlägg varje dag på ett par rader som vissa väljer att göra. Anledningen till detta är för att jag själv föredrar lite mer genomarbetade inlägg även om de inte kommer lika ofta.
Oavsett så är 325 380 st sidvisningar någonting jag inte ens kunder drömma om när jag skrev mitt första inlägg.


Bästa investering

Bästa investering sett till procentuellt ökat värde är utan tvekan Transtema.
Tyvärr hann jag inte med att göra alla mina tänkta köp innan kursen rusade och jag avvecklade bolaget till en vinst på 130% efter endast 3-4 månader. Vid försäljningens tillfälle så värderades Transtema till PE 45 på 2015 års resultat och jag var inte villig att fylla på med fler aktier. Hur som helst, kort men trevlig resa!


Sämsta investering

Hennes & Mauritz har handlats i omgångar men här ligger jag otroligt snett. Jag sitter på ett GAV på 303,18 SEK, alltså en nedgång på cirka -17,00%. Nu är H&M nere på cirka 240-250 SEK nivån och handlas till en direktavkastning på nästan 4,00% vilket är mycket attraktivt enligt mig. Tyvärr utgör innehavet redan 9,08% och målvikten för Kärninnehav ligger på 7,00%.
Ett annat bolag jag lyckades “pricka toppen” på är Apple Inc. Här har jag legat över -20% back stora delar av året men kursen är nu äntligen tillbaka på  +-0,00%. Under hela denna perioden satt jag på samma problem som med H&M, jag hade redan en för stor andel Apple Inc i portföljen och ville inte öka för det.

apple-inc-aktieblogg


Hur långt har jag kommit i mitt sparande?

När jag skrev mitt första inlägg så såg mina tillgångar ut såhär:

 • 236 250,00 SEK kontantinsats i bostaden
 • Privat aktieportfölj: 38 000,00 SEK
 • Cirka 10 000,00 SEK i “akutfonden”
 • Nystartat aktiebolag utan några pengar bortsett från aktiekapitalet

TOTALT KAPITAL (4 oktober 2015): 284 250,00 SEK

Idag ser mitt totala kapital ut såhär:

 • 412 750,00 SEK kontantinsats i bostaden (ny bostad jämfört med 2015)
 • Privat aktieportfölj: 138 000,00 SEK
 • Cirka 20 000,00 SEK i akutfonden (mål på 30 000,00 SEK)
 • Företagets aktieportfölj: 62 000,00 SEK
 • Företaget är påväg att göra en vinst på cirka 200 000,00 SEK under 2016.
 • Företaget har köpt in sig på en tredjedel av bolaget jag är anställd i.

TOTALT KAPITAL (4 oktober 2016): 632 750,00 SEK
Bortsett från företagets vinst 2016 och nya ägande så är mitt totala kapital. Jag har inte heller räknat med någon värdeökning på bostad eller de slantar jag har kastat in som amortering under första halvåret.

Mycket av den 122,00% ökningen är dopad av bostadsrättsförsäljning i November 2015. Detta tempo är tyvärr inte hållbart, speciellt inte nu när jag sålde rätten till mina produkter mot 33% av bolaget jag är anställd i. Givetvis kan man hoppas på ett par aktieutdelningar i framtiden, men vi har en bra bit kvar innan jag kan få ut 200 000,00 SEK i aktieutdelning (motsvarande vinsten jag ser ut att göra på mina produkter 2016).


Privata portföljens totalavkastning: +4,81%

Privata aktieportföljens totalavkastning 4e oktober 2015 - 4 e oktober 2016

Privata aktieportföljens totalavkastning 4e oktober 2015 – 4 e oktober 2016


Företagets  totalavkastning: +9,15%

foretagets-aktieportfolj

Företagets aktieportföljs totalavkastning (startades 18 mars 2016)

I denna graf är inte Företagets onoterade innehav i Alvestaglass Partners Sweden AB medräknat. Jag är mitt i omstruktureringen av portföljen och Alvestaglass står för cirka 16,00% just nu och handlas för första gången denna veckan på Pepins marketplace. Just nu är förhandeln avslutar och Alvestaglass har en fastställd kurs på 65,00 SEK. Det betyder en +30%(!) uppgång från mitt köp för 6 månader sedan.
Företagets totalavkastning: +9,15% (5490,00 SEK)

 

Omnämnda bolag i detta inlägg:

Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

4 Comments

 1. Robert oktober 12, 2016

  ERIC, ett bra läge att få ner GAV:et, ja jösses

  Svara
 2. Johanna oktober 13, 2016

  Är det 0% som läser din blogg från en vanlig dator?

  Svara
  1. västkustinvesteraren oktober 13, 2016

   Hej Johanna,
   ja det var kanske lite fel uttryck från min sida. Givetvis menar jag en dator i allmänhet, både stationära och laptops. 🙂

   Mvh VKI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *