Brookfield Asset Management [DIVIDEND ALL-STARS]

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Grundare av Västkustinvesteraren.se

Brookfield Asset Management är ett världsledande kanadensiskt investmentbolag och är noterade på Toronto-börsen. Bolaget har fyra ben i verksamheten – Fastigheter, Infrastruktur, Förnybar energi och Private equity. Jag har bildat uppfattningen om att Brookfield Asset Management kan vara ett praktexempel på ett stabilt bolag att grunda portföljen med. Bolaget borde fungera som en hörnsten i portföljen för att sänka risken mot mina mer vågade innehav. Brookfields genomsnittliga avkastning de senaste 20 åren ligger på mäktiga 19%! Hade du investerat $10 000 för 20 år sedan så hade dessa varit värda $320 000 idag. Brookfield Asset Management sätter 55 000 st människor i arbete varje dag och finns i över 30 st länder.

Tack vare bolagets breda diversifiering så borde bolaget som sagt kunna utgöra en stabil grund i en långsiktig aktieportfölj. Trots att investmentbolaget är att av de största i världen plus att de har avkastat trevliga 19% per år så finns det faktiskt bara 5 st ägare hos Avanza (11st ägare i den amerikansknoterade aktien).

Jag hittade bolaget via Spiltans nya fond Spiltan Globalfond Investmentbolag där Brookfield Asset Management är tillsammans med ett par andra bolag fondens näst största efter Berkshire Hathaway.

brookfield-asset-management-analys-3

“Infrastruktursatsningar: Båda kandidaterna vill satsa på ökade infrastrukturella investeringar som utgör mellan 0,3-0,6% av BNP årligen under kommande år. Tolkning: Positivt (om det kan finansieras) för den amerikanska byggsektorn och bolag som är exponerade mot detta.”

Hämtat från Alfred Bergs nyhetsbrev inför USA-valet. Skrivet av Jonas Olavi.

Detta borde vara mycket positivt för Brookfield Asset Management som har en stor del av sin inkomst inom infrastruktur. Bolaget borde även ha en extra uppsida här eftersom de har ett av de största kapitalen/tillgångarna i världen för att lösa stora uppgifter som större förändringar/uppdateringar av amerikanska infrastrukturen.

“We get the phone call when the transaction is up on a certain size because there is only a few people that somebody that wanna do something can call”

Bruce Flatt, från videon här nedanför.

brookfield_asset_management_i

Brookfield Asset Management

VD: Bruce Flatt (feb. 2002-)
Huvudkontor: Toronto, Kanada
Grundades: 1899
Börs: Toronto Stock Exchange (finns även listade på amerikanska börsen)
Valuta: CAD
Antal ägare hos Avanza: 5 st
Direktavkastning: ca 1,50%

Intervju med Brookfield Asset Management VD Bruce Flatt hos Bloomberg

Jag rekommenderar er att se videon ovanför – 23 min 

I videon ovanför så inger Bruce Flatt ett starkt förtroende om att bolaget kommer fortsätta leverera framåt. Flatt berättar bl.a. att de placerar alltid sitt kapital i områden där det för tillfället uppstått problem och han verkar se ljuspunkter i alla lägen. “There is always somewhere that doesn´t have enough money”.Han förklarar för reportern att det uppstår alltid nya investeringsmöjligheter även om den tidigare försvinner. Bruce tror även på mer privatisering framåt i tiden när det gäller utveckling och byggnad av infrastruktur och bostäder.

Vad har experter och analyser för tankar om bolaget?

brookfield-asset-management-analys-1

brookfield-asset-management-analys-2Grafik och statistik ovanför är hämtade från Yahoo Finance

 

 

Brookfield Asset Management utdelningshistorik

Utdelningstillväxtens graf är har inte riktigt den där fina “trappan” som man gärna ser hos bolag som har en bra utdelningspolicy, men den har åtminstone aldrig uteblivit. Jag är lite för lat för att skriva med alla år bakåt i tiden men kör från 2005 och framåt:

2005 – $0,311
2006 – $0,230
2007 – $0,038
2008 – $0,345
2009 -$0,394
2010 – $0,342
2011 – $0,331
2012 – $0,446
2013 – $0,400
2014 – $0,502
2015 – $0,609
2016 – $0,685 (estimerad)

Utdelningstillväxten de senaste fem åren har alltså blivit 12,69% vilket givetvis är fantastiskt bra !
Payout ratio 2015: 38,76%

brookfield-asset-management-analys

Anledningen till “kursraset” på bilden i grafen ovanför är en 3/2 split som genomfördes 13 maj 2015.


Brookfield Property Partners

Brookfield Property Partners har olika inriktningar så som bostadsfastigheter, industrifastigheter och “energy properties”. Industrifastigheterna har en mycket bra uthyrninggrad på 92%. Dessutom ligger  leasingkontrakten i snitt på 8 år. I fastighetsportföljen så finns bl.a. 149 st kontorsbyggnader/industrifastigheter i städer som New York, London, Toronto, Los Angeles, , Sydney, Washington och Berlin.

brookfield-property-partners
Brookfield Property Partners industrifastigheters fördelning över världen

brookfield-property-partners-2

Bostadsfastigheterna består av 38 000 st units/lägenheter och är uthyrda till 94-95%.  Uthyrningsgraden har legat över 94% majoriteten av de senaste 10 åren och Brookfield spår att framtiden ser ljus ut för siffrorna här också. Se graf nedanför.

brookfield-property-partners-uthyrningsgrad

Brookfield Property Partners har även 128 st retail-fastigheter så som köpcenter m.m. Här ligger uthyrningsgraden på 95% och kraftigt stigande omsättningsökningar i köpcentren.


Brookfield Infrastructure Partners

PDF med presentation av bolaget

När detta inlägg publiceras är det bara några dagar kvar till presidentvalet i USA. Båda kandidaterna trycker mycket för att öka investeringar i amerikas infrastruktur. Har jag förstått det rätt så är det mest fördel om Trump vinner då han pushar för att investera mest i infrastrukturen.

Brookfield Infrastructure Partners finns även noterade på Toronto-börsen och vill man endast positionera sig mot Brookfields infrastruktur så kan det vara ett bra alternativ. Just nu har aktien 16st ägare hos Avanza.
Bolaget har höjt utdelningen i snitt med 12% per år sedan 2009 och erbjuder en direktavkastning på cirka 4,60%. Länk till aktien!

brookfield-infrastructure-partners

Det ser ut som att Brookfield är väl diversifierade i USA med flera olika sorters infrastrukturer.


Brookfield Renewable Partners

PDF med presentation av bolaget

Brookfield Renewable Partners äger och driver en av de största oberoende portföljerna när det kommer till förnybar energi  globalt med 260 produktionsanläggningar i Nordamerika, Sydamerika och Europa. Dess investeringsmål är att leverera långsiktig avkastning på 12-15%, inklusive årlig utdelningstillväxt på 5-9%. Även Brookfield Renewable Partners finns noterade på Torontobörsen – länk till aktien!
Brookfield Renewable Partners har en direktavkastning på cirka 6,14%(!).
En direktavkastning på över 6% och en stadig utdelningstillväxt kan vara lockande för en utdelningsportfölj. Målet för Brookfield Renewable Partners är att hålla en payout ratio på cirka 70% av deras FFO.

brookfield-renewable-partners-utdelningstillvaxt


Brookfield Asset Management

brookfield-asset-management-diversifiering
brookfield-asset-management-avkastning

Brookfield Business Partners startades under 2016 och har därför inga siffror att visa upp ännu. Avkastningssiffrorna här ovanför är uträknade med återinvesterade utdelningar.

Vill man exponera sig mer mot infrastrukturen i tron om att presidenterna uppfyller sina ord så borde det kanske vara bättre att hålla sig till Brookfield Infrastructure Partners. Jag föredrar dock diversifieringen man får i Brookfield Asset Management.

Brookfield Asset Management är så stora, breda och är exponerade mot så många olika marknader att det blir svårt att presentera bolaget på ett bra sätt. Jag hoppas iallafall att inlägget kan inspirera  er till att investera i investmentbolag! Vill ni läsa på mer om bolaget så finns det oändligt mer information på Brookfields hemsida som är mycket bra.

Har du tittat något på Brookfield Asset Management innan? Vilket är ditt favorit investmentbolag utanför Sveriges gränser?

Uppskattade du inlägget så blir jag väldigt glad för en Retweet! 

brookfield_asset_management_i

Disclaimer: Detta inlägg är ingen köprekommendation. Jag har gjort mitt första köp i bolaget och planerar att handla mer framåt i tiden. Tänk på att all information är manuellt hämtad av mig från olika sidor på nätet. Jag kan ha tolkat information fel eller sidorna som jag har hämtat informationen ifrån kan ha uppget fel information - glöm inte att själv alltid dubbelkolla informationen som du får från bloggen! Affiliatelänkar finns i inlägget.

Annons

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

14 svar

 1. Jävligt intressant inlägg. Mycket upplysande och kan definitivt ändra mina planer framöver. För att vara lite blågul kan man nämna Skanska också. De har varit duktiga på att få amerikanska infrastrukturprojekt. Och inga små heller. Bara som ett litet addendum. Tack för inlägget. Mvh/Max Dahl

 2. Tack Max!
  Jag tycker det känns mycket intressant jag med!

  Ja, Skanska borde definitivt gynnas. Dock diskuterades det i någon podcast nu i veckan att de har haft svårt med lönsamheten i liknande projekt innan… Men vad vet jag… 🙂

  Mvh VKI

 3. Jag håller med, den hade gärna fått vara högre.

  Dock om man skulle föredra något av de specificerade bolagen så erbjuder dem bra mycket trevligare utdelningspolicy! 🙂

  Mvh VKI

 4. Mycket bra inlägg. Har några BIP.UN i portföljen vilket varit en bra investering så här långt. Ett annat plus är att det av något skäl inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen. Jag vet inte om detta gäller för samtliga Brookfield bolag.

  Med vänlig hälsning,

  Calle

 5. Det är möjligt. Jag äger inte Skanska själv. Och jag borde skrivit att jag inte ger köpråd. Det gör jag aldrig, och brukar allltid skriva att jag inte gör det, men glömde det i förra inlägget (jag börjar kanske bli för gammal), då jag inte vill att andra ska vilseledas om jag någon gång gör en felaktig analys. Var och en får göra sin egen riskbedömning.

  Jag äger, som sagt, inte Skanska, och har inte gjort. Jag har således inte haft anledning att titta närmare på dem, eller “crunch the numbers, som jag tror amerikanerna säger, men jag tackar för den hinten också.

 6. Spännande med källskatten Calle, återkoppla gärna om du skulle komma över mer info! 🙂

  Mvh VKI

 7. Efter lite grävande ser jag att BIP är registrerat på Bermuda. Detta är troligtvis orsaken till att källskatten uteblir. BAM däremot är registrerat i Kanada så utdelningen borde beskattas som vanligt.

  Med vänlig hälsning,

  Calle

 8. Hej, mycket intressant inlägg. Flyttar själv till Kanada om två månader och kommer då få lön i CAD, blir nog utmärkt att få in lite BAM aktier i portföljen 🙂 Tack för tipset!

 9. Tjenare, bra inlägg om Brookfield. Är själv nyfiken på Brookfield asset management men lite osäker på om man skall köpa den i CAD eller den i USD. Verkar ju som att bolaget trotts att det har säte i Kanada delar ut i USD. Man vill ju inte ha onödigt många växlingsavgifter för utdelningen så då bör det ju vara fördelaktigare att köpa den i USD för att sedan få det växlat till SEK. Köper man den i CAD så verkar det som att utdelningen kommer först kommer växlas från USD till CAD och sen från CAD till SEK, känns ju onödigt. Man lär knappast tjäna på extra många växlingar. Har du nån koll på hur detta fungerar? Ser att det diskuterats lite innan men vet du om det är källskatt även på den Kanadensiska?

 10. Jag har helt ärligt ingen koll på detta, men uppskattar om du återkommer när du får svar på din fråga! 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se