Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Bygg din egen utdelningsportfölj [EPISODE 1] – Vad är en utdelningsportfölj?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Även om jag inte har någon statistik på det så tror jag att många av mina läsare är helt nya/så gått som nya på aktiemarknaden och vet inte riktigt hur de ska komma igång. Ett enkelt och mycket vanligt tips är att köpa investmentbolag för en bra grund och god diversifiering. Denna miniserie av inlägg kommer att rikta sig mot de som är intresserade av att bygga en utdelningsportfölj av aktier. Även kallat pengamaskin.

Det jag talar om är aktieutdelningar. Du ska bygga din egen pengamaskin genom att bygga en aktieportfölj bestående av stabila bolag på börsen som delar ut pengar år efter år till sina aktieägare. Har du aldrig gett dig in på börsen tidigare? Var inte orolig, det är inte så läskigt som det kan kännas! Det viktigaste är att ha tålamod, disciplin, ha ett stabilt månadssparande och att återinvestera alla utdelningar.

Vad är en utdelningsportfölj?

Warren Buffet, en av världshistoriens bästa investerare, har sagt att världens åttonde underverk är ränta på ränta-effekten. Albert Einstein lär ha sagt att ränta på ränta är den starkaste kraften i universum. Detta är tunga ord från två visa män!
Förhoppningsvis kommer dina aktier i utdelningsportföljen genomgå en värdeökning genom att bolagen t.ex. expanderar och ökar sina vinster år efter år. Detta tillför oftast att de även kan betala ut pengar till sina aktieägare varje år: aktieutdelning.
Varje gång du erhåller en aktieutdelning så SKA du återinvestera den och köpa ännu fler aktier. Detta kommer ge en otrolig snöbollseffekt tillsammans med ditt månadsspar. Detta kallas ränta på ränta effekten.
”Genom att köpa mer aktier för pengarna som delas ut snabbar du på snöbollseffekten och din egen pengamaskin växer ännu snabbare.”

Ränta på ränta effekten exempel

Grafen nedanför visar min förhoppning om värdeökning i min aktieportfölj de närmaste 40 åren (pensionsåldern för min del). Detta är alltså mina 5500kr i månaden som jag investerar i bolag/aktier som jag tror och hoppas ska fortsätta med sina aktieutdelningar i många år framöver. Detta kallas direktavkastning och för att få en stabilt stigande ränta på ränta effekt så måste vi söka hög direktavkastning. Det är givetvis att föredra om bolagen har en bra utdelningstillväxt d.v.s. höjer utdelningen för varje år som går. Men vad som är ännu viktigare är att bolagen så gott som alltid genomför sina aktieutdelningar varje år.

Jag har räknat med att jag har 100 000kr att placera i portföljen som startkapital och sedan sparar jag 5500kr i månaden. Jag räknar med att snitta 5,00% i direktavkastning (aktieutdelningar) och 3,50% i årlig värdeutveckling (värdeökning på dina aktier). Titta på grafen nedanför, visst är det inspirerande var ränta på ränta effekten kan utföra över tid!

ränta på ränta effekten
Grafik hämtad från z2036

Viktigt att tänka på för att ränta på ränta effekten skall fungera är givetvis att investera alla pengar du får i utdelning.
Redan år 5 har jag nästan 40 000kr i utdelning + 35 000kr i värdeökning!
Efter 9 år, när jag är 34år gammal, har jag 50 000 kr i utdelning varje år + 1 000 000kr i portföljvärde!
Jag är miljonär redan vid 34 års ålder!
Efter 40 år, när jag är pensionär så har jag ett totalt innehav av 15 000 000kr och 750 000 kr i utdelningar per år. Det är helt sjukt vilken kraft ränta på ränta effekten har!

Vilken sorts aktiekonto och nätmäklare ska jag använda?

Har du inte redan något konto att handla aktier i så rekommenderar jag att du öppnar ett investeringssparkonto hos Avanza. Även Nordnet och Degiro erbjuder bra priser, men jag själv är supernöjd med Avanza och deras innovativa plattform med många roliga funktioner och grafer. Som kund hos Avanza handlar du aktier gratis utan courtage tills du har 50 000kr eller mer i kapital! Därefter kostar det från 1kr eller $1.

Kort sammanfattning:
Svenska aktier ska handlas i ett investeringssparkonto –  öppna snabbt, enkelt och gratis hos Avanza!
Utländska aktier ska handlas i en kapitalförsäkring – öppna snabbt, enkelt och gratis hos Avanza!

Vill du vet mer varför du ska välja dessa konton? Då kan du läsa mitt inlägg om “Utländska aktier i ISK eller KF?”

Episod 1 avslutat med mottot:
“Jag lever inte för att spara, jag sparar för att kunna leva!”

FORTSÄTT GENOM ATT LÄSA: [EPISODE 2] Bygg din utdelningsportfölj – Hur mycket av min lön ska jag spara i utdelningsmaskinen?

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

16 svar

 1. Hej, tack för en fin ingress i ämnet. Håller på som bäst att bygga, är i startskedet ännu, men har helt andra förutsättningar. Ser fram emot fortsättningen.

 2. Tack för komplimangen!
  Kul att ha dig med på “resan”!

  Vilka bolag äger du hittills? 🙂

  Mvh VKI

 3. Har ett 30-tal på Avanza(och några få i Swedbank), samt ett fåtal fonder för att hedga med. De större aktieinnehaven är amerikanska Realty, Annaly, NorthWest Healthcare (Kanada), Senior Housing, Prospect Capital. Svenska större är Ericsson, Fortum, Impact Coatings, Sobi, Hemfosa, Invisio, Inwido, SAS pref och Volati pref. Utdelningar idag ca 50.000/år. Kommer strukturera om andra innehav och öka detta senare i år. Hoppas att snitta 4% i utdelningar + 4% i värdeökningar. Hedgefonder och ränta ska stå för resten är tanken i min maskin. Där är tanken ombalansering 2-4ggr/år, och givetvis återinvestera allt som inte går åt att försörja sig på, vilket jag hoppas blir hälften av dessa inkomster. Oerhört värdefullt att få ta del av dina och andras upplägg, novis som man är.

 4. Hej! Bra inlägg!

  Jag har en snabb fråga. Varför rekommenderar du inte eller använder du dig inte av Aktieinvest? Ingen utdelningsinvesterare eller finansbloggare som nämner denna nätmäklare.

  Mvh 🙂

 5. Hej Filip,
  tack så mycket! 🙂

  Jag har faktiskt aldrig själv använt mig av Aktieinvest. Jag gillar “direktägandet” (vet inte om det är rätt ordval…) i aktier, därför jag inte använder mig av fonder heller för tillfället.
  Men som jag har uppfattat det så är Aktieinvest mycket bra för de personer som inte är intresserade av att göra aktiva beslut varje månad och ändå kunna månadsspara på ett smidigt sätt!

  Mvh VKI

 6. Tjena! Tack för ett bra inlägg som jag som är nybörjare också förstår mig på! Ska bli kul att följa! Har en liten fundering kring uppläg utav sparandet. Jag är 18 år och har precis börjat köpa aktier för ca 25% av mitt hittils sparade kapital, resten har jag tänkt lägga in i en utformad fondportfölj med ca 50% globalt 30% sverige 10%europa och 10%räntor. Anser du häldre att jag lägger allt sparande (förutom buffert och målspar) i en aktieportfölj? Tack!

 7. Hej,
  tack och kul att du följer mig!

  Bra att du har kommit igång med ditt sparande så tidigt, du har mycket tid och avkastning framför dig!

  Jag är inte insatt i fonder så jag ger dig ingen kommentar på just dina fondval. Men är du ny på börsen så är det en mycket bra start då du får en fin riskspridning. Jag tycker att du ska köra på fonder ett tag samtidigt som du grundar aktieportföljen med investmentbolag. Skrivit lite kort om investmentbolag här:
  http://västkustinvesteraren.se/basta-nyborjaraktierna/

  Lycka till! 🙂

  Mvh VKI

 8. hej

  jag har nyligen återfått mitt intresse för börsen, testade på det för 3 år sedan men gick alrig med vinst, fick kalla fötter då jag hade investerat 20 000kr i catena och efter att jag fick utdelning sjönk kursen mer än vad jag fått i utdelning, nu 3 år sedan först förstår jag att om jag hade köpt mer akter för den pengen och kursen nu är stadig efter den senaste utdelningen så hade jag nog haft ett bredare leende. men iaf, kan man med ett lågt sparkapital och utan någon större erfarenhet skapa en fungerande portfölj som man inte behöver ha daglig översyn på?

 9. Hej Sebastian,
  kalla fötter är du inte ensam om på börsen. Tyvärr är det dessa kalla fötter som ställer till det för de flesta.
  Tror man på det man har köpt så är det bara att “sitta lång” och kanske inte vara inne och titta på kontot så ofta om det kan hjälpa dig.

  Absolut går det bra med ett litet kapital också. Månadsspara hela tiden in i portföljen så kommer det växa ordentligt tillsammans med ränta på ränta effekten.
  Glöm inte att diversifiera portföljen, alltså 12-20 bolag för att få riskspridning.

  Läs gärna Episode 2 som jag släppte nu på morgonen här på bloggen! 🙂

  Mvh VKI

 10. Hej hittade dig genom avanza! Hur tänkte du vid din första investering på 100tsk, när valde du göra den? Innan eller efter utdelning eller hade det ingen betydelse? Jag ska gå in med ungefär samma summa tänkte jag, ta steget från fonder t aktier men tveksam till hur jag ska tänka där.

 11. Hej Kater!
  Jag har skrivit ett inlägg specifikt för “Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?” : http://västkustinvesteraren.se/hur-ska-jag-investera-100-000kr-i-en-utdelningsportfolj/

  Jag rekommenderar inte bolagen i inlägget specifikt, utan mer tillvägagångssättet.
  Är du ung som mig och har otroligt lång sparhorisont så ska du väga portföljen mer åt Dividend Growth-aktier och är du lite äldre så tycker jag personligen att du ska vikta mer åt High Yield-aktier (utan att ta några onödiga risker).

  Lycka till! 🙂

  Mvh VKI

 12. Tack för snabbt svar! Är lite äldre vad jag är i dessa sammanhang med mina några år över 40 skulle du säga 🙂 Tänkte starta en till ungen med. Så kanske en av varje sort då?

  Ska läsa länken!

 13. Tjenare!

  Tack för en grym och lättförståelig blogg för en 26-årig aktienybörjare!

  Jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälpa mig med.

  Jag har precis börjat spara och har lagt in ca 40K i 12 olika aktier i olika kategorier.
  Men 90% är de stora bolagen som bla. Ica o investor.

  Har ett långsiktigt mål på ca 10år och kommer följa din ränta på ränta-metod.
  Har tänkt på att köpa av stabila företag som har en fin tidigare ökning.

  Nu efter två veckor så har jag -2% (1000kr) sen jag började.

  Är detta normalt efter bara 2 veckor?
  Har jag köpt aktierna för dyrt?

  Tack på förhand!

 14. Hej Daniel,
  fördelen med att börja med ett första månadsköp på 1000kr som jag själv gjorde för cirka 2 år sedan är att man lär sig under tiden att hantera “större svängningar” i portföljen. Procentuellt är det samma hela tiden, men summorna går från att variera mellan 500kr per dag i början till om några år kanske 10 000kr om dagen!

  Det är absolut inte onormalt att din portfölj kan gå ner 2% på två veckor, precis som den likaväl kan ha gått upp 3% på en vecka. Tyvärr vet du aldrig om du har köpt för dyrt så mitt tips är att fortsätt månadsspara in i portföljen och sälj absolut inte aktierna för att de går ner några procent!

  Häng i och du kommer att nå din avkastning! 🙂
  Fortsätt även att hålla dig till de stora bolagen!

  Mvh VKI

 15. Tack för en bra sida. Jag har en nybörjarfråga. När man bygger upp sin portfölj på ca 10 olika bolag. Ska man köpa lite i varje bolag varje månad eller ska man köpa “klart” i ett bolag i taget?

 16. Hej Thomas,
  det är precis som allt annat en smaksak. Men jag tycker definitivt att man ska köpa lite i varje. Är du kund hos Avanza eller Nordnet (är du inte det ännu, så bli det nu!) så handlar du aktier gratis i Sverige upp till 50 000kr hos Avanza och ännu högre hos Nordnet. Det gör att du kan göra många små köp!

  När du väl har ett kapital över 50 000kr så kan du använda Avanza mini som courtage och då kostar dina köp 0,25% vilket även där gör att du kan göra mycket små köp utan stora kostnader 🙂

  Så min röst är att du diversifierar redan från början. Det är tråkigt att bara ha innehav värda 1500kr men det växer med tiden. (Se mitt företags portfölj, jag är i första stadiet där jag försöker göra ett första köp i alla bolag jag vill äga).

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se