Bygg din egen utdelningsportfölj [EPISODE 2] – Hur mycket av min lön ska jag spara i utdelningsportföljen?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

När ni nu läser EPISODE 2 så räknar jag med att ni har läst EPISODE 1 sedan innan, fått ett hum om vad en utdelningsportfölj a.k.a. “pengamaskin” är för något. Jag tar också för givet att ni har öppnat ett konto hos Avanza eller hos någon annan nätmäklare. Akta er för att handla aktier via storbanker då deras courtage ofta är oerhört högt fortfarande. Nu ska vi reda ut hur du ska tänka när det gäller sparkvot av din lön.

Jag fortsätter att ta mig själv som ett exempel då det förhoppningsvis uppskattas hos många av er som är i samma sits lönemässigt. Jag har 25 000kr i månaden före skatt och får ut cirka 18 000kr efter skatt och bilförmån. Jag har även fri telefon från företaget jag arbetet för. Jag har visserligen lite andra förutsättningar än de flesta då jag har ett eget aktiebolag där jag räknar med att göra en vinst på 150-200 000kr per år. Men om vi stryker mina inkomster från mitt eget bolag så går vi vidare med min vanliga lön. Den är långt ifrån fantastisk, men även jag kan bli miljonär genom min utdelningsportfölj!

Hur mycket av ditt sparkapital ska du ha i aktier?

Günther Mårder tipsade i sin podcast #företagarna om följande tumregel:

 • Sparar du med en horizont på över 10år så skall 100% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier.
 • Sparar du med en horizont på 6 år så skall 40% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier och 60% i räntor.
 • Sparar du med en horizont på endast 1-2 år så skall 10-20% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier och 80-90% i räntor.

Givetvis är detta bara en enkel tumregel men jag tycker det kan vara bra att ha de reglerna att gå efter. Givetvis måste du ha en buffert utanför börsen om någonting skulle hända (t.ex. laga bilen eller att du blir av med jobbet). Min buffert ligger på 30 000,00 kr. En vanlig summa som reservbuffert är tre månaders utgifter för dig eller 50 000,00 kr så min buffert är lite låg och tanken är att höja den i framtiden.


Hur mycket ska jag spara från min lön?

Detta är självklart väldigt olika beroende på hur man bor, lever och vilken inkomst man har. Jag fortsätter med mig som exempel, 18 000kr i inkomst via lön varje månad.
Jag bor tillsammans med min sambo och min del av kostnader för boende och övrigt varje månad ser ut såhär:

Först av allt så överförs 5500kr automatiskt till mitt Avanzakonto.
Räntor: 1200kr
Amortering: 1250kr
Till gemensamt konto för avgift, mat, el, försäkring, parkering m.m.: 5000kr
Pengar att “leva för”: 4-5000kr, brukar landa på 4000kr, resterande pengar förs över till Avanzakontot.

Jag bor mycket fint, och ganska dyrt. Jag äter gott och jag gör det jag vill göra. Jag är inte en extrem sparare, men sparar ändå 30,5% av min lön varje månad. Jag tycker att absolut minst 15% är att föredra.

Viktigt: Ha alltid en reservbuffert tillgänglig

Viktigt att tänka på när du ska bygga en aktieportfölj är att du alltid måste ha en buffert utanför aktiemarknaden. Det skall alltid finnas reservpengar lättåtkomliga vid oförutsedda kostnader eller som “fallskärm” om du skulle förlora ditt jobb.
Hur stor ska denna buffert vara? Alla tycker vi olika. Alla har vi olika förutsättningar. Jag kan tycka att man minst borde ha 3 månaders utgifter i reservbuffert. Själv har jag för tillfället 30 000kr, men den summan ska höjas till 50 000kr så småningom.

Sammanfattning

Min tanke är att man absolut borde försöka spara minst 15% av sin lön varje månad in i utdelningsportföljen. Dela gärna upp så du använder dig av flera konton för att kunna sätta fasta överföringar varje månad när lönen trillar in.

Ett exempel på hur detta kan vara (lön 18.000kr):

 • 30% förs över till min “pengamaskin” (detta efter att du har byggt upp din reservbuffert)
 • 42% förs över till mitt och sambons gemensamma konto för “bostad & mat”
 • 5% förs över till ett konto med ett sparmål. T.ex. resor eller ny bil
 • 23% ligger kvar på ditt vanliga bankkonto och kan användas till vardagslyx, kläder och annat som varje månad kommer som rörliga kostnader.

30% av min lön blir som bekant cirka 5500kr och ni har tidigare läst om hur stora pengar det kan bli av denna summa. Det som krävs är tid och avkastning!
Nu till en annan viktig tankeställare; hur stor blir skillnaden på lång sikt om jag sparar 20% (3600kr) eller 30% (5500kr) av min lön i utdelningsportföljen?

ränta på ränta effekten
30% sparande av min lön i 40år resulterar i ca 15 000 000kr och 750 000kr i årlig utdelning

20% sparande av min lön i 40 år resulterar i ca 12 000 000kr och 610 000kr i årlig utdelning
20% sparande av min lön i 40 år resulterar i ca 12 000 000kr och 610 000kr i årlig utdelning

Som ni ser så handlar det om 25% i slutändan, alltså hela 3 000 000kr och 140 000kr mer i aktieutdelning det året jag pensionerar mig. Det innebär att se till att spara så mycket ni kan avvara utan att leva tråkigt och snålt! Varje hundralapp bli mycket pengar om den får arbeta med avkastning och tid… Öppna ett konto hos Avanza idag och handla aktier gratis!

EPISODE 2 avslutande citat: “Ränta på ränta effekten är världens 8:e underverk”

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

11 svar

 1. Antar att du talar rent generellt.

  Kan bli lite förvirrande när du tar dig själv som exempel eftersom du kallar din privata portfölj för “tillväxtportfölj” och ditt företags för “utdelningsportfölj”.

  Misstänker att du inte sparar din egen lön i företagets “utdelningsportfölj”.

 2. Tack Fräkarn för feedback!

  Jag instämmer, läste igenom det själv och konstaterade det. Ska se över detta senare eller imorgon om jag får tid över 🙂

  Mvh VKI

 3. Riktigt kul läsning. Hoppas det även kommer lite aktie-tips om vad som är värt att investera i för det är det jag tycker är svårt att veta vad man ska satsa på.

  Sen undrar jag också; Du lägger i stort sett in allt ditt sparande i aktier, hur gör du när du/ni vill köpa någonting större? T.ex. en bil, någon ny hushållselektronik (dator, TV, köksmaskin, etc)? Tar du det från aktieportföljen eller har du även sparande vid sidan av för sådana typer av saker?

 4. Tack för komplimangerna Blue!
  Jag känner mig tyvärr inte trygg i att rekommendera köp till andra, men om det är utdelningar som är viktigt för dig så titta på historiken av bolagens utdelningar och försök göra en bedömning om du tror att det kommer vara hållbart för dem att fortsätta öka utdelningarna framöver…

  Jag har tjänstebil och har haft det i 5 år. Vi bor dessutom mitt i City så bilen behövs egentligen bara till storhandlingar och arbetet…
  Men jag har en reservkassa på 30 000kr för eventuella skador, reparationer eller andra oförutsägbara händelser. Målet är att öka denna till 50 000kr.

  Hur gör du själv? Hur stor är din reservbudget? 🙂

 5. Tack för svar!
  Vi för över 3300 var till ett gem konto för fasta utgifter (lån, hyra, el, bredband, etc) och 4200 var till ett gem konto för rörliga utgifter (mat, medicin, sl-kort, etc).

  Utöver det för vi över till 3 olika sparkonton på Marginalen, 2000 var till tekniksparande, 2000 var till semestersparande samt 2500 var till amorteringssparande (vi amorterar hellre en klumpsumma än lite varje månad).

  Efter detta har jag cirka 6000 kvar av lönen vilket jag för över mellan 2-3000 till Avanza-konton för mina privata aktie- & fondsparande! Vill utöka men finns i dagsläget inte jättemycket utrymme för det :/

  Detta fungerar ändå rätt bra för oss! Det är väl huvudsaken! 🙂

 6. Exakt, huvudsaken är att man trivs!

  Grattis till ett billigt boende! I min stad är det “överpriser” som gäller…

  Tekniksparande, nya tv-apparater m.m.? 😉

 7. Billigt vet jag inte, bor precis utanför tullarna i Stockholm, men vi köpte precis innan priserna stack i höjden så på de 2½ år som vi bott här har priset stigit med över 1 miljon!

  Ja men precis, jag är teknik- & prylgalen. Bra att ha ett separat sparande för det så man vet hur mycket man har att röra sig på! Det är allt från datorer, TV, ljudsystem men även köksprylar som espressomaskin, etc. 🙂

  För övrigt, varför får jag inte mail om när du svarar? Har ju fyllt i mailadress tänker jag så det borde väl fungera..?

 8. Grattis till det!

  Jag vet inte, mailprenumerationen är endast för när jag skrivit nya inlägg… Men jag ska definitivt se över varför du inte får några notiser om att jag har svarat. Någon läsare som vet så får ni gärna bidra med kunskap! 🙂

  Mvh VKI

 9. Hej! Fantastiskt intressant, snygg & hjälpande blogg. Jag har nyligen “upptäckt” aktiemarknaden, mkt tack vare smarttlfn & billigt courtage ifr Avanza, som föll mig i smaken. Jag började i maj i ÅR & har lyssnat mkt på de stora “sparpoddarna” de senaste månaderna. Jag har handlat aktier efter rekommendationer fr dessa. Jag har ett relativt stort kapital & är ivrig. Till den milda grad att jag famlar mellan strategier. Jag påverkas av poddarna, som har olika fokus. Så såg jag din blogg via en twitter-länk & kände ett intryck av ärlighet & transparens. Din utdelnings-strategi låter som något tryggare än ex trading & kortsiktiga portföljer. Jag har för nuvarande 166.000kr fördelat på 32st bolag på mitt isk-konto, dvs att jag investerat ca 5000kr per bolag för diversiering. Jag har startat ett fondsparande med 10.000kr / månad, i 10st olika fonder för (falsk?) trygghet vid eventuellt aktieras. & jag har 200.000kr i likvida medel. 200.000 känns som på tok för mkt, men jag är samtidigt orolig över presidentvalet i USA, räntehöjningar & andra ev. krascher som kan innebära sättningar. Jag läste ditt inlägg “Hur ska jag investera 100.000?” & funderar på om jag ska avbryta fondsparandet & lägga de pengarna på utdelningsaktier istället. Men det är mina surt ihoptjänade pengar & man blir svettig av blotta tanken. Jag är för tillfället student & lite känslig för “backfires”. Jag är 35år & har för avsikt att bygga en portfölj som ger mig möjligheten att pensionera mig tidigare än 65. Jag har delvis siktat in mig på aktier med utdelning, men också hoppat på tåget där ingen utdelning finns, beroende på köprek. Jag gissar vilt på att du rekommenderar mig att investera i de aktier du föreslagit i “Hur ska jag investera…” & anamma den strategin. Men jag vågar mig inte på det utan en milt medgivande nick mellan raderna i ditt svar(som jag redan väntar på) =)

 10. Hej Ola!
  Kul att du har kommit igång med värdepappershandel och tack för komplimangerna!
  Först och främst så har jag en tumregel som går framför allt annat:

  INVESTERA INTE PENGAR DU INTE HAR RÅD ATT FÖRLORA. INVESTERA INTE HELLER PENGAR PÅ ETT SÄTT SOM FÅR DIG ATT SOVA DÅLIGT OM NÄTTERNA.

  Med det vill jag säga, ha inte för bråttom in med dina 200 000kr om du inte känner dig trygg att investera dessa på ett vettigt sätt. Jag förstår precis vad du menar med att man gärna “byter strategier”. Jag är själv mitt uppe i ett sådant byte där jag för tillfället slussar ut High Yield-aktier i förmån för Dividend Growth-aktier i Företagets portfölj (läs mina senaste inlägg för mer info kring detta).
  Viktigt att du har koll på fondernas förvaltningsavgifter då detta kan göra mycket stor skillnad när det närmar sig pensionen. Om du ska välja aktier eller fonder tycker jag din magkänsla ska avgöra. Är det inte värt att möjligtvis missa ett par procent avkastning om du slipper att gå runt och må dåligt över dina investeringar och inte kunna sova gott? Det tycker iallafall jag.
  En utdelningsportfölj ger dig möjligheten att få stabila inkomster även om kurserna skulle halta något år (förutsatt att bolagen fortsätter att dela ut pengar).
  Köp bara stora stabila (ej superhaussade) bolag som har en fin historik av att prestera år efter år. Börja på det sättet med lite “säkrare” investeringar innan du går på (om du någonsin borde göra det…) mindre oprövade bolag.

  Den dagen du känner dig trygg med att investera dina resterande 200 000kr (glöm inte att alltid ha en reservbudget utanför börsen!) så kan en variant vara att du sprider ut inköpen över 12-24 månader tillsammans med månadssparande, då får du lite extra skydd mot att “köpa på toppen”.

  Hoppas mitt svar gav dig någonting…
  Lycka till med investeringarna och välkommen att följa mig på Twitter, Facebook eller Mailprenumeration (gratis) för att inte missa framtida inlägg!

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se