Dags att justera investeringsstrategin?

investmentbolag-lvmh

Jag har tidigare skrivit kort om att jag gillar att köpa investmentbolag. En stark anledning till detta är att jag inte litar på min egen prestation som investerare. Om inte ens en stor del av professionella investerarna överpresterar index över tid, vad talar då för att jag kan lyckas med det?
Visst, man kan ta den absolut enklaste vägen och sätta upp ett automatiskt månadssparande i 3-4 indexfonder och bara låta pengarna jobba för dig, men hur kul är det? Observera att denna strategi historiskt sätt är det bästa valet för de allra flesta, inklusive mig själv, för att nå högsta resultat avkastningsmässigt.

Men jag vet även att jag själv hade tröttnat på att månad efter månad lägga undan en så  pass kraftig sparkvot som jag nu gör om jag själv inte får använda kapitalet till mina intressen (företagsamhet & börsen).
Däremot har jag varken tid att sitta flera timmar varje dag eller kunskap för att gräva djupare än de professionella investerare du tävlar mot på börsen.

För er som är intresserade av indexinvesteringar så rekommenderar jag blogginlägget från Indexinvesteringar där hen förklarar att det kan vara dyrt att investera i aktier (istället för index) bara för att det är “roligare”: Länk till blogginlägget!

Investeringsstrategin

Strategin jag har filat på ett tag är att vikta över Privata aktieportföljen mot en majoritet av investmentbolag, kanske till och med upp mot 80-90% av totala portföljvärdet. Privata portföljen är trots allt mina surt förvärvade pengar som är skattade och klara. Jag återkommer till det ofta, men jag vill kunna sova gott och kunna koppla bort oroligheter i min aktieportfölj under vardagen.
Skulle jag genomföra denna förändring så skulle jag förmodligen känna att jag har lite friare händer i Företagets aktieportfölj som redan är tungt viktad mot IT-, teknik- & tillväxtbolag.

En investering i låt oss säga 8 st investmentbolag skulle fungera lite likt att äga fonder då vi indirekt blir delägare i alla bolag som investmentbolagen äger. Jag har sammanställt en lista på 8 st investmentbolag som jag tycker är intressanta och kompletterar varandra bra med ett brett spann av sektorer:

Investmentbolag – Klicka på bilden för att förstora!

Observera att dokumentet är skrivet för hand av mig så bolag kan saknas i listorna. Men som ni ser så ger det en oerhörd diversifiering och exponering mot många olika marknader. Detta samtidigt som att flera av finansvärldens bästa investerare “förvaltar ditt kapital”.
Det är inte omöjligt att jag kompletterar investmentbolagen med ett par bolag jag vill äga som t.ex. Apple och Starbucks.

Läs mer om investmentbolagen hos Avanza:

Jag är fullt medveten om att vissa av bolagen kan ses som dyra eftersom de handlas till premie m.m. Tanken är dock inte att jag kommer sälja av allt och köpa in alla bolag över dagen. Skulle jag genomföra förändringen i portföljen så skulle det ske under 6-12 månader. Efter det så är tanken att månadssparandet ska placeras i de olika aktierna löpande.

Hur resonerar ni läsare kring dessa tankar och idéer? Borstett från att stock picking är roligare så skulle jag ändå tro att detta leder till en bättre avkastning över tid. Dessutom får jag ändå investera i vilka bolag jag vill i Företagets aktieportfölj.
Feedback alltid välkommet i kommentarsfältet!

11 Comments

 1. Jag är fullt medveten om att jag inte kommer att "slå Index". Men jag tycker att det är så roligt med aktier att jag hellre tar en "något" mindre vinst + det roliga. Jag gillar dock investmentbolag och "stora stabila" bolag. Men visst, jag hade garanterat tjänat mer pengar på Index i långa loppet (även om jag haft tur och slagit index de senaste 3 åren).

  • Jag instämmer helt och hållet.
   Dessutom är jag som sagt medveten om att jag inte hade tyckt sparandet hade varit lika kul om jag inte aktivt investerar pengarna i bolag jag gillar = sämre totalt sparande ändå?

   Tack för input! :-)

   Mvh VKI

 2. Intressant! Hur har du tänkt att göra med inköpen i investmentbolagen? Köpa mekaniskt ett/flera bolag varje månad? Eller ta värderingen med i beaktning och köpa det som ser mest attraktivt ut?

  • Tanken är som sagt att fylla på löpande varje månad genom att fördela månadssparet på kanske 2 bolag. Försöka hålla jämnstora positioner i alla bolagen även om det förmodligen kommer locka mer att fylla på i ett "dippande Investor" istället för ett "toppande Öresund till premie" även om Öresund-innehavet är mindre.

   Vi får se, finns lite att fila på! :-)

   Mvh VKI

 3. Det är lite av en myt som florerar, det där att "det krävs så enormt med tid och är proffsen är så proffsiga". Det som däremot är viktigt är en solid process, som sorterar bort skräpbolagen och de uppenbarligen för dyra bolagen (säg 80%). Vet man väl vad man letar efter, så kommer man slå börsen över tid, speciellt om man är långsiktig. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  • Tack för Inputen Investeraren!

   Hur har det gått för dig med att slå index? Hur många år har du aktivt investerat i aktier? :-)

   Mvh VKI

  • Jag har väl handlat aktivt i 25 år kanske. Det är som ett hantverk, man lär sig tillslut av misstagen. Och man behöver ju idag inte heller uppfinna hjulet själv igen, utan det räcker att kopiera en stil från någon som bevisligen kan. Lägger man till intresse på det, så löser det sig.

 4. Är delvis inne på samma idé men satsar på investmentbolag med en del onoterat(typ Investor och Lator) Läser din blogg med intresse då du har flera inlägg om bla.Tessin, Lendify och "Crowdfunding" där jag avsatt en del av min portfölj för att öka i onoterat.

  Mvh/Peter

  • Hej Peter,
   kul att vi tänker lite på samma sätt! :-)

   Jag söker som sagt diversifieringen utanför börsen och tycker framförallt att Tessin känns som en bra investering (vid rätt projekt såklart).

   Mvh VKI

  • Hej igen!

   Tycker börsen är dyr och har mycket cash i portföljerna! Ev. lite påfyllning i Investor och Lator på dipp. Vill in i Spiltan Investment via Alternativa, samt att jag har investerat lite via Pepins(som jag tycker är mycket intressant) och följer dina investeringar i Lendify och Tessin.

   Sitter i Thailand och jobbar och ligger vi ligger 6 timmar före i tid! Så nu blir det gymmet och några längder i poolen och kanske en"bärs"! Det är ju Fredag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *