Dags att växla upp sparandet! Fler konton = bättre sparande?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Nytt år, nya möjligheter!

Dags att växla upp sparandet och placera dina pengar på ett sätt att pengarna jobbar för dig. Ett av mina främsta tips är att använda sig av flera konton. Hos många banker finns det gratisalternativ, så länge du inte ansluter betalningskort till dessa konton. Jag hjälpte min syster häromdagen att komma igång med sitt fondsparande. Innan detta så har hon lyckats spara ihop en sexsiffrig summa på en halvtidslön samtidigt som hon bor i en egen lägenhet. Imponerande! Problemet är att alla pengarna ligger på hennes vanliga bankkonto. Med nada avkastning.

När jag tidigare försökt få henne till att placera pengarna så har hon försvarat sig med de vanliga “jag vill inte förlora pengarna”. Men nu fick jag henne till att börja med månadsspar i fonder. Vi möttes på mitten och nu börjar hon spara 15% av sin (halvtids)lön i fem fonder. Kanon tycker jag!
Förhoppningsvis så väljer hon att börja månadsspara in en del av sitt kapital när hon får lite förståelse för hur allt fungerar.

Fonderna som min syster numera månadssparar i:
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Spiltan Globalfond Investmentbolag
Länsföräkringar Global Indexnära
Didner & Gerge Aktiefond
Didner & Gerge Småbolag


Som jag nämnde längre upp så är ett favorittips för att få koll på ekonomin att använda sig av flera konton. Min lön kommer som vanligt in på mitt Lönekonto den 25e varje månad.
Mellan den 26e-28e varje månad så har jag autoöverföringar till följande konton:

Gemensamma med sambon:
Matkonto
Boendekonto
Semestersparkonto

Privata konton:
Privatkonto (att leva för varje månad)
Semestersparkonto
Avanza konto
Nordnet (privat pensionssparande i fonder)

Även hos Avanza har jag flera konton för att få bättre syn.

Hos Avanza har jag följande konton:
Företagets kapitalförsäkring (Företagsägd KF)
Kärninnehav Sverige (ISK)
Tillväxt Sverige (ISK)
World Wide -portföljen (KF)
Akutfonden (sparkonto)
Krigskassan (sparkonto)

Denna uppdelning gör att jag verkligen får koll på vart mina pengar går och hur jag väljer att förvalta dom. Jag sparar t.ex. 1000kr i månaden i min privata lilla semesterfond (bara ett namn, använder sparkonto) + att vi gemensam sparar cirka 1500kr i semesterspar. Då vet jag att jag “får” resa för denna summa utan att känna ångest över att jag har gjort av med mycket pengar eller liknande. På samma sätt vet vi hur mycket pengar vi har kvar att handla/äta för varje månad.
Jag älskar att spara, men det gäller att inte glömma att leva också!

Mitt råd till er; använd er av flera konton för att få koll på er ekonomi!

Länk till Investeringssparkonto hos Avanza
Länk till Kapitalförsäkring hos Avanza
Länk till Sparkonto hos Avanza

Länk till Investeringssparkonto hos Nordnet
Länk till Kapitalförsäkring hos Nordnet
Länk till Sparkonto hos Nordnet

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

8 svar

 1. Håller med fullständigt. Jag och min fru gör precis likadant. Det har gjort att vi varje månad kan lägga undan 20-25% netto till olika typer av sparandet precis så som du beskriver. Underbart!

  /Oskar

 2. Kul att ni arbetar på samma sätt!
  Jag jobbar för fullt på att få med sambon på lite hårdare sparande… 🙂

  God fortsättning!

  Mvh VKI

 3. Hej!
  Har nyligen satt mig in i indexfonder och börjat månadsspara och fann din blogg. Mycket intressant att läsa och inspireras till bättre sparande, tack för det och tipset om flera konton! Har i dagsläget endast ett ISK men blev givetvis lockad att öppna fler efter detta inlägg.
  Men en kanske dum fråga men om du har möjlighet att svara. Är det bättre att ha fler ISK när det gäller beskattning?
  Alltså ger 3st konton lägre skatt än hela potten i ett konto eller slås det ihop oavsett? Vet du?
  Mvh Lisa

 4. Hej Lisa,
  tack för komplimangen och kul att du kommit igång med både sparande och fonder!

  Beskattningen blir tyvärr inte lägre, fördelen är väl mer att du kan enkelt hålla koll på olika sorters sparande (t.ex. “detta kontot är till för framtida semestrar” osv.)

  En annan fördel är som sagt att du kan jämföra olika portföljers avkastning för att ta framtida beslut.

  Hoppas du fick svar på din fråga, annars får du mer än gärna återkomma! 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se