LOADING

Type to search

Tags:

Dags för nästa FANG-bolag att ta en plats i portföljen?

Share

FANG-bolagen (Facebook, Amazon, Netflix & Alphabet/Google) har utvecklats fantastiskt bra under 2017. Sämst utveckling av bolagen står Alphabet för, givetvis mitt enda bolag av de nämna ovan. Än så länge… Alphabet har stigit ca 26% på börsen vilket ändå är en bit över Nasdaq och nästan dubbelt mot Dow Jones.

Jag fortsätter på mitt tema och spekulationer om att de stora techbolagen kommer att fortsätta med sin erövring av världen. Jag är fruktansvärt sugen på att ta en första mindre post i Facebook. Mina investeringsregler när det kommer till “överläggningstid” innan investering får ske har än så länge satt stopp för ett köp, vilket är bra för att stoppa impulsköp.

Det jag lockas av hos de stora jättarna är i första hand deras databas av användare och informationen de har om dessa. Facebook har nämnt att de ligger på en maxnivå när det kommer till annonsintäkter i det traditionella “Facebook-flödet”, men jag tror det finns många andra delar som går att tjäna pengar på. De har kunskap, information och makt att rulla ut i princip vilken tjänst de vill till – till miljarder människor bara över ett par dagar.

Precis som Catena Medias viktiga “nyckeltal” NDC (New depositing customers) så tycker jag att grafen nedanför är ett lite liknande och minst lika viktigt nyckeltal för min spekulation om framtiden när det kommer till Facebook. Facebooks nyckeltal DAU (Daily active users) visar hur många människor som använder Facebook varje dag.

Facebook daily active users
Facebook daily active users

Jag har många tankar och spekulationer som jag ska försöka skriva ner i helgen. Jag hoppas att få tiden till att formulera mina åsikter så de blir lätta att förstå för er läsare. Det är alltid en fördel att själv få skriva ner allt och dessutom att få feedback från er läsare. Jag bad om negativa aspekter på Twitter häromdagen och efterfrågar ännu fler! Varför bör jag ej investera i Facebook? Kommentera gärna här nedanför!
Läs mer om Facebooks aktie hos Avanza!

.

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

You Might also Like

9 Comments

 1. Kronan till Miljonen oktober 20, 2017

  Ett typiskt bolag där man tänker “Oj så dyrt det är”. Sedan står man där om ett år och kursen har stigit med 50% 🙂
  Själv är jag lite skeptisk kring facebook. Idag avnänder jag det främst för att ordna evenemang och tycker att flödet numer har blivit väldigt ointressant. Enbart dessa “Tagga en vän som ska bjuda dig på en pizza imorgon” 🙂

  Som sagt, kanske kan vara värt att ha en liten del trots allt. Skulle dock aldrig investera över 5% tror jag.

  http://www.kronantillmiljonen.se/

  Svara
  1. västkustinvesteraren oktober 20, 2017

   Yes, det är min tanke från i vintras du beskriver 😉

   Jag är dessutom på samma plan som dig när det kommer till att i princip endast använda evenemang och chattfunktionerna. Men enligt mig så växer deras vallgrav för funktioner som dessa och andra liknande tjänster som köp/sälj-marknader m.m. varje dag. Ttack vare det ökande användarantalet!
   “Alla finns på Facebook”. Alla kanske inte njuter av att skrolla i flödet men de “behöver” funktionerna och tjänsterna för att connecta med folk på olika sätt runtom i världen, även de allra närmsta i många lägen. Många andra bolag kan säkert lansera tjänster som är minst lika bra tekniskt, men de har inte användarna. En plattform som skapar världens smidigaste, enklaste och effektivaste evenemangsinbjudningar har ju ingen chans eftersom alla inte finns att bjuda in på just den plattformen.

   Återkoppla gärna med mer feedback, positiv som negativ. Användbart inför helgens inlägg! 🙂

   Ha en go kväll och tack för kommentaren!

   Mvh VKI

 2. Investeraren_tw oktober 20, 2017

  Hur ser du på ny sträng global lagstiftning gällande dataskydd och integritet beträffande de uppgifter som samlas in? Det där kan bli mycket dyrt att skydda och vid kommande ev stämningar, och de kan bli tvingade att ta bort mängder av data, som jag förstått det. Tyvärr är nog detta nödvändig lag tror jag, med tanke på det missbruk som kan ske och som redan sker, av de som enbart ser pengar i det hela utan respekt eller eftertanke. Mvh

  Svara
  1. västkustinvesteraren oktober 20, 2017

   Hej Investeraren_tw,
   det här är ett av de största orosmolnen när det kommer till bl.a. Facebook och Google. Jag har försökt läsa på en del men tycker det är svårt att få ett ordentligt grepp om hur mycket det eventuellt skulle slå igenom…

   Men jag håller med om att det är viktigt att det skapas lagar på hur mycket som får “hämtas in” och användas. Det är skrämmande varje gång man låter tankarna gå lite längre om vad bolagen har/kommer ha makt att göra!

   Tack för en bra kommentar!

   Mvh VKI

 3. Eben oktober 21, 2017

  Jag tror inte allt på Facebook. I princip alla som jag känner har slutat använda den (även om folk har kvar sina konto). Jag tror säkert att Facebook existerar i någon form om 10-20 år, men jag hade inte investerat i ett företag med bokstavligt talat 0% moat.

  Svara
  1. västkustinvesteraren oktober 22, 2017

   Du tappade mig vid 0% moat 🙂

 4. Ano Nym oktober 21, 2017

  FB närmar sig allt mer till att bli en webbläsare a la Chrome, Firefox etc. funktionellt. Vad syftet är det vet jag inte men jag tror inte att det kommer vara särskilt lönsamt att trycka in fler och fler funktioner så att det blir obegripligt för gemene användare vad man ska använda FB till.

  Exempelvis vad är flödet? Ser massa tråkiga fjantklipp på katter och #metoo kampanjer där man ska slakta män. Vad är syftet med taggarna på pizza som någon nämnde ovan? Alla ser vad man likear eller sysslar med, grupper man är med i etc. så det är problematiskt. Dessutom kan man tänka sig att GDPR och regeringarna världen över är hack i häl på att försöka få kontroll på dessa plattformar då de ser en maktförflyttning ske i en okontrollerad takt från myndigheter –> sociala medier.

  Svara
  1. västkustinvesteraren oktober 22, 2017

   Hej “Ano Nym”,
   tack för en bra kommentar. Även om jag inte håller med 😉

   Jag instämmer med att flödet har utvecklat sig till en ny fas där det för tillfället är mest skit. Men jag tror inte det är i flödet värdet ligger. Det gäller att se runt detta och jag tror det är lite som du säger att Facebook utvecklas mot att bli en “komplett” sida där du kan göra det mesta. Men jag väljer istället att tro på att det är en positiv väg att gå jämfört med din åsikt!

   Ha en go kväll 🙂

   Mvh VKI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *