Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Dags för nästa FANG-bolag att ta en plats i portföljen?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

FANG-bolagen (Facebook, Amazon, Netflix & Alphabet/Google) har utvecklats fantastiskt bra under 2017. Sämst utveckling av bolagen står Alphabet för, givetvis mitt enda bolag av de nämna ovan. Än så länge… Alphabet har stigit ca 26% på börsen vilket ändå är en bit över Nasdaq och nästan dubbelt mot Dow Jones.

Jag fortsätter på mitt tema och spekulationer om att de stora techbolagen kommer att fortsätta med sin erövring av världen. Jag är fruktansvärt sugen på att ta en första mindre post i Facebook. Mina investeringsregler när det kommer till “överläggningstid” innan investering får ske har än så länge satt stopp för ett köp, vilket är bra för att stoppa impulsköp.

Det jag lockas av hos de stora jättarna är i första hand deras databas av användare och informationen de har om dessa. Facebook har nämnt att de ligger på en maxnivå när det kommer till annonsintäkter i det traditionella “Facebook-flödet”, men jag tror det finns många andra delar som går att tjäna pengar på. De har kunskap, information och makt att rulla ut i princip vilken tjänst de vill till – till miljarder människor bara över ett par dagar.

Precis som Catena Medias viktiga “nyckeltal” NDC (New depositing customers) så tycker jag att grafen nedanför är ett lite liknande och minst lika viktigt nyckeltal för min spekulation om framtiden när det kommer till Facebook. Facebooks nyckeltal DAU (Daily active users) visar hur många människor som använder Facebook varje dag.

Facebook daily active users
Facebook daily active users

Jag har många tankar och spekulationer som jag ska försöka skriva ner i helgen. Jag hoppas att få tiden till att formulera mina åsikter så de blir lätta att förstå för er läsare. Det är alltid en fördel att själv få skriva ner allt och dessutom att få feedback från er läsare. Jag bad om negativa aspekter på Twitter häromdagen och efterfrågar ännu fler! Varför bör jag ej investera i Facebook? Kommentera gärna här nedanför!
Läs mer om Facebooks aktie hos Avanza!

.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

9 svar

 1. Ett typiskt bolag där man tänker “Oj så dyrt det är”. Sedan står man där om ett år och kursen har stigit med 50% 🙂
  Själv är jag lite skeptisk kring facebook. Idag avnänder jag det främst för att ordna evenemang och tycker att flödet numer har blivit väldigt ointressant. Enbart dessa “Tagga en vän som ska bjuda dig på en pizza imorgon” 🙂

  Som sagt, kanske kan vara värt att ha en liten del trots allt. Skulle dock aldrig investera över 5% tror jag.

  http://www.kronantillmiljonen.se/

 2. Hur ser du på ny sträng global lagstiftning gällande dataskydd och integritet beträffande de uppgifter som samlas in? Det där kan bli mycket dyrt att skydda och vid kommande ev stämningar, och de kan bli tvingade att ta bort mängder av data, som jag förstått det. Tyvärr är nog detta nödvändig lag tror jag, med tanke på det missbruk som kan ske och som redan sker, av de som enbart ser pengar i det hela utan respekt eller eftertanke. Mvh

 3. Hej Investeraren_tw,
  det här är ett av de största orosmolnen när det kommer till bl.a. Facebook och Google. Jag har försökt läsa på en del men tycker det är svårt att få ett ordentligt grepp om hur mycket det eventuellt skulle slå igenom…

  Men jag håller med om att det är viktigt att det skapas lagar på hur mycket som får “hämtas in” och användas. Det är skrämmande varje gång man låter tankarna gå lite längre om vad bolagen har/kommer ha makt att göra!

  Tack för en bra kommentar!

  Mvh VKI

 4. Yes, det är min tanke från i vintras du beskriver 😉

  Jag är dessutom på samma plan som dig när det kommer till att i princip endast använda evenemang och chattfunktionerna. Men enligt mig så växer deras vallgrav för funktioner som dessa och andra liknande tjänster som köp/sälj-marknader m.m. varje dag. Ttack vare det ökande användarantalet!
  “Alla finns på Facebook”. Alla kanske inte njuter av att skrolla i flödet men de “behöver” funktionerna och tjänsterna för att connecta med folk på olika sätt runtom i världen, även de allra närmsta i många lägen. Många andra bolag kan säkert lansera tjänster som är minst lika bra tekniskt, men de har inte användarna. En plattform som skapar världens smidigaste, enklaste och effektivaste evenemangsinbjudningar har ju ingen chans eftersom alla inte finns att bjuda in på just den plattformen.

  Återkoppla gärna med mer feedback, positiv som negativ. Användbart inför helgens inlägg! 🙂

  Ha en go kväll och tack för kommentaren!

  Mvh VKI

 5. Jag tror inte allt på Facebook. I princip alla som jag känner har slutat använda den (även om folk har kvar sina konto). Jag tror säkert att Facebook existerar i någon form om 10-20 år, men jag hade inte investerat i ett företag med bokstavligt talat 0% moat.

 6. FB närmar sig allt mer till att bli en webbläsare a la Chrome, Firefox etc. funktionellt. Vad syftet är det vet jag inte men jag tror inte att det kommer vara särskilt lönsamt att trycka in fler och fler funktioner så att det blir obegripligt för gemene användare vad man ska använda FB till.

  Exempelvis vad är flödet? Ser massa tråkiga fjantklipp på katter och #metoo kampanjer där man ska slakta män. Vad är syftet med taggarna på pizza som någon nämnde ovan? Alla ser vad man likear eller sysslar med, grupper man är med i etc. så det är problematiskt. Dessutom kan man tänka sig att GDPR och regeringarna världen över är hack i häl på att försöka få kontroll på dessa plattformar då de ser en maktförflyttning ske i en okontrollerad takt från myndigheter –> sociala medier.

 7. Hej “Ano Nym”,
  tack för en bra kommentar. Även om jag inte håller med 😉

  Jag instämmer med att flödet har utvecklat sig till en ny fas där det för tillfället är mest skit. Men jag tror inte det är i flödet värdet ligger. Det gäller att se runt detta och jag tror det är lite som du säger att Facebook utvecklas mot att bli en “komplett” sida där du kan göra det mesta. Men jag väljer istället att tro på att det är en positiv väg att gå jämfört med din åsikt!

  Ha en go kväll 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se