Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
  • Automatisera ditt sparande & investeringar
  • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
  • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
  • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Diversifiera aktieportföljen – tips!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Diversifiera aktieportföljen? Hur många bolag ska jag äga? Genom att inte lägga alla ägg i samma korg så begränsar vi nedsidan, men på samma sätt så begränsar vi även uppsidan. Har du 20st bolag i portföljen och alla bolag står för 5% vardera så skulle en 100% uppgång i ett av bolagen resultera i 5% total uppgång för portföljen (givet att inget av de andra innehaven skulle röra på dig). Trots att du begränsar kraftiga uppgångar genom att äga många bolag så är det ändå rätt väg att gå. Iallafall för mig som inte är certifierad och prisad investmentsnubbe från Wall Street.

Diversifiera aktieportföljen
– Hur ser jag på diversifieringen i mina aktieportföljer?

Privata aktieportföljen:
Privata aktieportföljen innehåller mina surt förvärvade pengar jag har sprarat från löner och andra inkomstkällor. Av någon anledning så är jag mer rädd att förlora dessa än i företagets pengar, psykologiskt kanske. Mitt mål i Privata aktieportföljen är att äga mellan 12-20st bolag, gärna genom att sprida ut innehaven i olika branscher som t.ex. finans, industri, fastigheter, IT och läkemedel.
Genom att äga uppåt 20 bolag så kommer jag begränsa portföljens möjligheter en aning, men jag kommer även kunna sova bättre i vetskapen om att jag ligger väl diversifierad. I privata aktieportföljen så har jag delat upp det i “Kärninnehav” och “Övriga innehav”. Kärninnehaven ska bestå av investmentbolag (resulterar i ännu större riskspridning!) och endel andra stora bolag som jag gillar och känner mig trygg med. Varje enskilt kärninnehav får stå för 7-15% av portföljen medan övriga innehaven får stå för max 7%. Alla arbetar vi på olika sätt, men det är mitt tillvägagångssätt för att som sagt “kunna sova gott”.

Företagets aktieportfölj:
Företagets aktieportfölj arbetas på ett lite annorlunda sätt. Här bygger jag en portfölj som helst ska generera så mycket kassaflöde som möjligt med hjälp av utdelningar över hela året. För er som är nya läsare på bloggen så ska jag förtydliga att mitt eget bolag är ett sidoprojekt från min anställning. Första året omsatte jag 115 000kr, i år som är andra året så har jag ett omsättningsmål på cirka 300 000kr och en vinst efter bolagsskatt på cirka 150 000kr. Det betyder att jag har cirka 150 000kr per år (givetvis bara spekulativt räknat) att placera i min företagsägda kapitalförsäkring. Eftersom jag inte tar ut någon lön eller “behöver pengarna” så är tanken att bygga upp en stor fin utdelningsportfölj som ska generera “egna intäkter” till bolaget i framtiden om jag skulle avveckla nuvarande projekt. Jag ser även detta som min framtida pension då jag kan få ut alla utdelningar för 20% skatt (aktieutdelning) från kapitalförsäkringen. Tar jag inte ut någon lön så kan jag givetvis bara ta ut en viss maxsumma per år som förmodligen kommer att ändras ett par gånger innan pensionen är ett faktum. Mål: 4,5% direktavkastning och 7% utdelningstillväxt (exklusive mina nya insättningar).

Företagets portfölj kommer att innehålla 20-30 bolag, allt från mindre bolag med hög vinsttillväxt som Kopparbergs till stabila preferensaktier som t.ex. Akelius.
Här kommer uppgångarna vara mycket begränsade men förhoppningsvis även nedsidan. Med lite vinsttillväxt i mitt eget bolag så hoppas jag nå 1 miljon kronor inom 5 år. Det skulle förhoppningsvis innebära cirka 45-50 000kr i aktieutdelningar varje år.

Diversifiera aktieportföljen
– Äga bolag i flera olika branscher

Vill du vara ännu säkrare med din aktieportfölj så skall du även äga bolag i olika branscher. Här nedanför har jag gjort en lista för inspiration om vilka branscher som du exempelvis kan investera i och inspiration om bolag. Denna lista är inget köptips utan endast för inspiration!

BANK & FINANS
Handelsbanken
Nordea
SEB
Swedbank

DAGLIGVAROR
ICA Gruppen
Axfood
Cloetta
Orkla
Colgate-Palmolive
Unilever
Procter & Gamble

FASTIGHETER
Hufvudstaden
Wallenstam
Castellum
Hemfosa Fastigheter
Akelius preferensaktie
Fabege

GULD, RÅVAROR & ENERGI
Koby Goldfields
Barrick Gold Corp
Statoil
Vestas Wind Systems
Etrion

INDUSTRI
Atlas Copco
ABB
Assa Abloy
Hexagon
SKF
Alfa Laval

LÄKEMEDEL
Pfizer
Novo Nordisk
Johnson & Johnson
GlaxoSmithKline

BETTING & CASINO
Betsson
Unibet
Catena Media
Evolution gaming
Net Entertainment

TRANSPORTMEDEL
SAS
Norwegian
Boeing
American Airlines
Tesla Motors
Fiat Chrysler Automobiles
Ferrari
Volvo

INVESTMENTBOLAG
Investor
Melker Schörling
Berkshire Hathaway
Kinnevik
Latour
Lundbergsföretagen

E-HANDEL
Qliro Group
eBay Inc
Amazon.com Inc
Alibaba Group

RESTAURANG & CAFÉ
Starbucks Corp
McDonalds Corp
Chipotle Mexican Grill
Cheesecake Factory

Givetvis finns det många fler sektorer och branscher, men här har ni endel för inspiration!

Diversifiera aktieportföljen
– Köp investmentbolag för att få en bra spridning på innehaven

Som jag skrev tidigare så predikar jag lite för att äga investmentbolag om du inte är kunnig och otroligt intresserad av börsen. Eftersom investmentbolagen i sin tur äger flera olika bolag så får du en fin diversifiering genom att bara äga ett eller ett par investmentbolag. Jag har skrivit mer om de olika investmentbolagen här!

Diversifiera aktieportföljen
– Diversifiera valutarisken

Valuta är också en sak att tänka på när det gäller att diversifiera aktieportföljen. Att äga bolag från olika länder så diversifierar du aktieportföljen även mot att någon valuta ska “krascha”. T.ex. Johnson & Johnson (USD), Novo Nordisk (DK), BMW (Euro) och Statoil (NOK).

Diversifiera aktieportföljen
– Kan jag diversifiera för mycket?

Det svaret kan du endast svara på själv. Vad förväntar du dig av dina investeringar? Äger du upp med 20 bolag som jag kan komma att göra så kan det även betyda att det blir svårt att “slå index”. Är du nöjd med indexavkastningen så kanske det passar bättre att placera ditt månadsspar i Avanza Zero som är en gratis fond som följer index på Svenska börsen. Jag själv prioriterar delen att kunna “sova gott om nätterna” när det gäller mina investeringar.

“Diversifiering är ett skydd mot okunskap” – Warren Buffett 

Buffet säger även att det är mer riskabelt att äga 20 företag du är dåligt insatt i än att äga 5 företag som du kan utan och innan. Har du koll på vad du äger? Förstår du dig på bolaget och hur dem tjänar pengar? Tänk på att historisk avkastning inte innebär att aktien och bolaget kommer att prestera i framtiden…

Hur tänker ni när ni diversifierar era aktieportföljer?

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter
Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se