Fick idag mail från Lendify med statistik och grafer om låntagare!

Lendify recension och omdöme

Fick idag mail från Lendify med information om hur deras låntagare ser ut. Har du inte läst mina tidigare inlägg i min löpande recension om Lendify så hittar ni alla inlägg här!

Mitt senaste inlägg handlade om två släpande betalningar från en kund. Dessa är nu betalda av kunden och alla mina 25st låntagare är nu i fas igen.

Mailet jag fick var från Lendifys Chief Investor Relations Officer, Erika Eliasson och innehöll statistik i form av text och grafer. För er som ännu inte har registrerat något konto hos Lendify, och därmed inte fick mailet, så publicerar jag det här nedanför:

“Lendify erbjuder endast de mest kreditvärdiga låntagarna att låna pengar. Av de som ansöker om lån via oss accepterar vi endast cirka 5-10 procent. Vi har ett strikt kreditregelverk och våra låntagare har i genomsnitt över 400 000 kr i årsinkomst och har i övrigt en god och sund ekonomi. Detta kontrolleras genom uppgifter från UC och testas noga genom “Kvar-Att-Leva-På-Kalkylen” i kreditbedömningsprocessen. Vi erbjuder ett etablerat tillgångsslag med lång historik och förutsägbara kreditförluster. Kreditförlusterna ligger på 1 procent på årsbasis vilket ligger i linje med och ibland under bankernas kreditförluster för samma typ av lån. För att du som långivare endast ska få tillbaka insatt kapital krävs det att kreditförlusterna ökar med 6 gånger och då har du ändå ditt insatta kapital intakt. Jämfört med många andra tillgångsslag i marknaden erbjuder vi en bra riskjusterad avkastning.

Nedan finner ni grundläggande information om låntagarna.”

(Bilder och grafer nedanför fanns bifogade i mailet, mina tankar finns längre ner)

Lendify recension, erfarenheter och omdöme Lendify recension, erfarenheter och omdöme Lendify recension, erfarenheter och omdöme

Lendify – mina tankar om graferna ovanför

De två mest positiva tankarna jag fick från graferna är att genomsnittslönen för låntagarna är över 400 000kr och att Den absoluta majoriteten är fast anställda. Jag önskar dock en graf över hur snittanställningens tid ser ut. Detta går att se enkelt innan du väljer att låna ut några pengar till varje individuell låntagare, men det hade var bra med en statistik på alla totalt sett.
En annan graf som hade varit intressant är att få se hur står del av lånekostnader (ränta & amorteringar) personerna har överhuvudtaget. Alltså att de skulle vara skyldiga att uppge detta vid ansökan om lån. Förmodligen är dem skyldiga att göra detta, men det är inget vad jag vet som publiceras för oss.

Det som går att se för oss långivare innan du väljer att låna ut pengar är: 

 • Lånets syfte
 • Kön och ålder
 • Civilstånd
 • Antal barn
 • Sysselsättning (fast anställd, egen företagare m.m.)
 • Hur länge nuvarande sysselsättning har pågått
 • Månadsinkomst bruttolön
 • Boendeform
 • Boendekostnad/månad
 • Lånets löptid
 • Ränta

Dessa uppgifter hjälper givetvis till att forma sig en bild av låntagaren även om man aldrig kan veta vad det är för människa som du lånar ut pengarna till. Om du väljer att låna ut genom Lendify Autoinvest (Läs mer om Autoinvest!) så har du rätt till ersättning av Lendifys kreditförlustfond (Läs mer om Kreditförlustfonden!) vid eventuellt uteblivna återbetalningar.

Jag själv har just nu 19st olika lån i min “Lendify autoinvest-portfölj” och 6st olika lån i min “Lendify manuella portfölj” där jag själv har kunnat välja lån.
Autoinvest-portföljen ligger på en årsränta om 9,91%(!) och 104 månaders löptid. Manuella portföljen ligger på 6,94% årsränta och 81 månaders löptid. Detta är pengar jag inte behöver och jag har satt inställningarna på “Återinvestera ränta och amorteringar” och även “Autoinvestera” i Autoinvest-portföljen. Min tanke med detta är att jag inte vill behöva ägna någon tid åt mina Lendify-pengar (bortsett från dessa recensioner), ändå ska den klassiska ränta på ränta-snöbollen få rulla sig själv. På min samlingssida för Lendify-portföljen så kan ni se två exempel om hur avkastningen teoretiskt skulle kunna nå 140 000kr och 13 000 000 kr(!).

Är ni mer intresserade av att testa eller läsa mer om Lendify?
Länk till Lendify.se!

2 Comments

 1. Är väldigt orolig för denna typen av peer to peer lending eftersom jag följde hela Trustbuddy historien via Flashback (Hade dock inte investerat något själv). Är dock sugen på detta som en form av välgörenhet, jag tycker det är en bra idé att folk får chans att samla sina lån och få en "ny chans". En form av hjälp till självhjälp typ. Jag har hört att det finns liknande tjänster till fattiga människor i Afrika också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *