LOADING

Type to search

Share

Idag fyller Företagets aktieportfölj 365 dagar och jag tänkte att det är dags att presentera resultatet från det gångna året.
Utvecklingen i grafen nedanför är inte spikrak, men det har gått över förväntan. För bara ett par dagar sedan nådde portföljen ATH med en 25% ökning, dock har några av de större innehaven haft ett par sämre dagar nu i slutet och därför stängde första året på +22,19%. Räknar man in Företagets onoterade innehav i Alvestaglass som har stigit +80% sedan köpet i fjol så landar totalavkastningen på betydligt högre nivå.

Nu ska det tilläggas att indexet SIX Portfolio Return Index, som jag jämför mot i grafen ovanför, har gått otroligt starkt samma period. Jämför man istället portföljen med Avanza Zero (Gratis indexfond som speglar OMXS30) så har OMXS30 “bara” gått upp +13,97%. Givetvis fantastiskt bra det med! Min Privata portfölj har senaste året underpresterat index och jag har många gånger frågat mig själv; “Varför inte bara placera allt i indexfonder”?
Enkla svaret: Tråkigt.
Men hur mycket förlorad avkastning är det värt att avvara för att få bygga en egen aktieportfölj?


Företagets aktieportfölj i skrivande stund

Activision Blizzard – 6,18%
Alphabet Inc Class A (Google) – 10,90%
Alvestaglass Partners Sweden AB – 12,73%
Avensia – 10,93%
Brookfield Asset Management – 4,62%
Catena Media – 14,04%
Evolution Gaming – 8,68%
Investor A – 3,91%
Kinnevik B – 5,92%
Latour B – 4,76%
NVIDIA – 3,22%
Starbucks Coffee – 6,84%
Likvider i kapitalförsäkringen – 7,28%

För tillfället finns det cirka dubbla portföljens totala värde i likvider (utanför Avanza) som ska investeras i någonting framöver. Jag har ännu inte spikat en plan på hur detta ska genomföras, men en del kommer att placeras i någon form av “Krigskassa”.  Jag har även varit inne på att placera en del av likviden i en fondportfölj för att stabilisera mot Företagets aktieportfölj som just nu är tungt viktad mot mindre bolag så som Catena Media, Evolution Gaming och Avensia.

 

 

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

You Might also Like

5 Comments

 1. Niklas mars 16, 2017

  Intressant läsning i vanlig ordning!

  Tack för att du delar med dig om dina olika innehav. Jag ser att du har Starbucks i båda portföljerna och det är ett bolag som jag precis tagit in efter att ha tittat på den i senaste nedgången och dess RSI nyligen runt 13.

  Hur ser du på Starbucks framöver?

  Keep up the good work!

  Svara
  1. västkustinvesteraren mars 17, 2017

   Tack för det Niklas!
   Kul att du gillar Starbucks!
   Tyvärr har aktien, precis som du skrev, gått dåligt senaste året.

   Kedjan fortsätter att pumpa ut butiker men det som oroar är Same store sales som landade på cirka 3% (jämfört med runt 5% i vanliga fall). Kanske lite oroväckande… Förlusten av minskat antal besökare har åtminstone i princip gått hand i hand med att varje besökare köper för mer.
   Jag skulle gärna vilja besöka ett av deras nya Roasteries (exklusiva caféer)…

   Vad tänker du själv? Det är inget innehav jag är i närheten av att tveka på iallafall!

   Mvh VKI

   1. Niklas mars 17, 2017

    Jag har tittat på Starbucks och tänkte testa att handla det på bl.a. RSI. D.v.s. köp under 30 och sälj över 70. Tittar man tillbaka så skulle det ha gett ett bra resultat men man vet ju aldrig hur framtiden ser. Måste dock testa och idag ser har den ju gått bra 🙂

 2. Värdeinvesteraren mars 16, 2017

  Grym utveckling. Du äger många bolag som jag älskar och skulle vilja ha i portföljen (Framförallt ATVI, EVO och Investor). Men tyvärr så gjorde jag det klassiska misstaget med att tycka kvalitet var för dyrt (Vilket det ofta tenderar att vara). Står beredd när korrektionen kommer dock :).

  https://vardeinvesteraren.blogspot.se

  Svara
  1. västkustinvesteraren mars 17, 2017

   Jag förstår precis vad du menar. “Väntade på Skanska” när det var skakigt i somras på att komma ner till en viss nivå. Det gjorde den aldrig och nu får jag köpa dyrare istället….

   Lycka till med fyndandet! 😉

   Mvh VKI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *