Företagets investeringar – såhär ser det ut just nu!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Nu är det mycket som händer i portföljerna! Som jag har skrivit om tidigare så har jag öppnat en ny företagsägdkapitalförsäkring som ska fungera precis som dess namn beskriver; “Trygghetsportföljen”.
Kvar sedan innan finns företagets första kapitalförsäkring som har fått namnet “TIllväxtportföljen”.

Tillväxtportföljens bolag kommer att roteras fler gånger än Trygghetsportföljens bolag. Förhoppningen är givetvis att Trygghetsportföljens bolag köps för att behållas i en lång tid framöver. Under veckan har jag tagit mycket små positioner i några bolag (guldfärgade) för att kunna bevaka/fylla på framöver. Jag har även några bolag som ännu inte fått någon plats i portföljen men som kommer att handlas framöver (silverfärgade).

Företagets investeringar

Företagets investeringar innehåller nu två stycken aktieportföljer, en fastighetsinvestering via Tessin och en låneportfölj hos Lendify.

FÖRETAGETS TRYGGHETSPORTFÖLJ:
1. Apple – 0,00%
2. Brookfield Asset Management – 0,00%
3. Castellum – 8,71%
4. Investor A – 8,33%
5. Kinnevik B – 7,17%
6. Latour – 7,96%
7. Microsoft – 0,00%
8. SEB – 7,29%
9. Skanska – 7,84%
10. Starbucks Coffee – 0,00%
11. ———? – 0,00%
12. ———? – 0,00%
Likvider i kapitalförsäkringen – 52,59%

TILLVÄXTPORTFÖLJEN:
1. Activision Blizzard – 6,92%
2. Alphabet Inc Class A (Google) – 12,03%
3. Alvestaglass Partners Sweden AB – 14,96%
4. Avensia – 10,93%
5. Catena Media – 17,07%
6. Evolution Gaming– 9,53%
7. Fortnox – 5,78%
8. Kinnevik B – 6,63%
9. NVIDIA – 3,56%
10. Pandora – 4,43%
11. Starbucks Coffee – 8,23%
Likvider i kapitalförsäkringen – 0,30%

ÖVRIGA INVESTERINGAR:
125 000 kr
likvider i “Krigskassan” hos Avanza
10 000 kr utlånat via Lendify.se till en årsavkastning på ca 8,00%
20 000 kr investerat i ett fastighetsprojekt via Tessin.se till en årsavkastning på 11,00%

Länkarna är samarbetslänkar som går till bolagens respektive sidor på Avanza.se, Tessin & Lendify


Jag är mycket nöjd över att ha delat upp portföljerna och tanken framöver är att Tillväxtportföljen inte ska få något ytterligare kapital utan allt går till Trygghetsportföljen och en del till Tessin (om rätt projekt dyker upp). De 125 000 kr som finns i likvider utanför kapitalförsäkringarna kommer att föras över med 10 000kr per månad till Trygghetsportföljen så länge ingenting oväntat inträffar. Det skapar alltså ett liknande månadsspar som jag har i Privata aktieportföljen från månadslönen.

Vad har ni för favoritbolag som borde höra hemma i Trygghetsportföljen? Som ni ser så saknar jag minst två… Lämna gärna en kommentar!

Annons

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

10 svar

 1. Eftersom det är investeringar via aktiebolag så kan jag inte äga aktier i ett ISK, därför använder jag mig av två stycken kapitalförsäkringar; “Trygghetsportföljen” och “Tillväxtportflöjen”.

  Jag har från början satt in 100 000kr i Tillväxtportföljen och lovat mig själv att inte putta in några mer pengar i detta konto på ett par år. Istället ska alla vinster i bolaget placeras i Trygghetsportföljen eller andra investeringar.

  Använder du dig av flera konton hos Avanza? 🙂

  Mvh VKI

 2. Jag förstår 🙂 Och privat då?
  Låter vettigt!

  Jag har 2 konton, en KF för mina utländska aktier samt en ISK för resterande aktier. Har därmed inte flera “portföljer” utan uppdelningen på två konton är av skatteskäl (läste någonstans att KF är bättre för utländska då man får tillbaka källskatten efter något år?)

  🙂

  Vänliga hälsningar, M

 3. Precis som du säger så är det bra att använda sig av KF för utländska aktier när det kommer till skattemässiga skäl. Jag ser och utvärderar min privata portfölj som EN portfölj även om de, precis som hos dig, ligger uppdelat i ett ISK och en KF.

  Sedan har jag även mitt buffertsparande, som är till för nödfall, hos Avanza på ett vanligt bankkonto. Detta för att förhindra “spontanköp” och liknande… 🙂

  Trevlig helg!
  Mvh VKI

 4. Ja men precis 🙂 Okej, skönt att veta!
  Ja men jag har liknande, fast på Marginalen!

  Hur definierar du upp “kärninnehav” och “kryddor” och hur vet du vilken aktie som hör till vilken kategori? Beror det på hur många aktier du har av en viss aktie eller har det mer att göra med vilken aktie det är som gör att det blir ett “kärninnehav” eller en “krydda”?

  Trevlig helg detsamma! 🙂

 5. Generellt sätt så kan man säga att vid första investeringstillfället i bolaget så har jag gjort min analys, där kommer jag fram till om jag kommer vilja vikta min portfölj tungt mot just detta bolaget eller inte.
  I min investeringsfilosofi så ingår bl.a. att jag vill kunna sova gott om natten och investerar i första hand i stora stabila bolag (bortsett från Företagets Tillväxtportfölj). Dessa har större chans att bli kärninnehav.
  Exempel på dessa bolag kan vara t.ex. Investor, Latour och Apple.

  Lycka till 🙂
  Mvh VKI

 6. Hej,

  Tack för infon! Okej jag förstår! Din analys av hur stabilt företaget är, hur går du tillväga då? Är det baserat på börsvärdet, volatilitet, beta-tal, etc? Eller är det baserat mer på hur känt varumärket är?

  Vänliga hälsningar, M

 7. Just i detta momentet så syftar jag på bolag som har starka varumärken och som borde kunde fortsätta att öka sin omsättning och vinst över tid. Exempel på detta kan vara Starbucks som öppnar ett antal butiker varje dag(!) och har världens starkaste varumärke när det kommer till kaffe och caféer.

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se