Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Fortnox – ett av mina absoluta favoritbolag

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

VD: Nils Carlsson
Ordförande: Torbjörn Gunnarsson
Hemsida: www.fortnox.se
Börsvärde: 2 823 020 873 SEK
Fortnox: 59 620 293 aktier
Totalt: 59 620 293 aktier
Introdatum: 2007-05-14

“Fortnox är ett svensk företag som levererar internetbaserade program för bland annat bokföring, fakturering och CRM. Programmen kan nås från internetansluten PC eller Mac över hela världen mot en abonnemangsavgift.”
– Hämtat från Fortnox bolagssida hos Avanza

Fortnox  stängde i fredags på ATH och jag har sedan oktober-november legat med ett kurslarm på 39,00 kr då tanken har varit att öka innehavet (Företagets tillväxtportfölj), alternativt även ta en första position även i Privata aktieportföljen. Dock har kursen, trots en liten nedgång, inte nått under 40-strecket och jag har därmed fått sitta kvar med innehavet och se aktien nå 50,00 kr.

Fortnox affärsmodell är en av mina absoluta favoriter och intäkterna blir relativt lätt att förutspå med tanke på abonnemangsintäkterna. I princip samma återkommande intäkter månad efter månad och dessutom ett kraftigt intag av nya kunder. Graferna nedanför visar på hur stadig affärsmodellen är intäktsmässigt sett:

fortnox omsättningstillväxt

Fortnox marknadsandelar
Så länge Fortnox gör det lite bättre, lite enklare och fortfarande för någorlunda samma pris som konkurrenterna så kommer kunderna att fortsätta strömma in. Här nedanför har jag lånat en bild från @ramlars77 som visar på hur stora marknadsandelar Fortnox fortfarande har att plocka bara här i Sverige. Fortnox kan enligt mig ses som en exponering mot digitaliseringen då de hjälper kunder att gå från offline till online. Än så länge så har bara lite mer än 30% tagit steget till att gå online bland Svenska småföretagare.

fortnox marknadsandelar


Fortnox – Som jag ser det så finns det ett par punkter som gör att jag gillar Fortnox extra mycket som bolag:

 1. Bolaget plockar hela tiden marknadsandelar
  Intaget av nya kunder är kraftigt och det finns stora marknadsandelar kvar att plocka (vi är själva kunder och mycket nöjda)
 2. Ökade intäkter per kund / Merförsäljning genom nya moduler & funktioner
  De är under ständig utveckling och lanserar hela tiden nya moduler, funktioner och annat som tillför en merförsäljning per existerande kund. Bolaget ökar just nu både antalet kunder och intäkt per kund.
 3. Fortnox växer samtidigt som kunderna växer
  Växer Fortnox kunder så krävs fler licenser till nya medarbetare och Fortnox växer därmed också
 4. Prishöjningar
  Fortnox växte med 9000st kunder till 191 000 st under tredje kvartalet. Låt säga att de adderade ytterligare 9000st kunder under Q4 och de har nu då alltså ca 200 000st kunder. Prishöjningar på 10% bör inte göra någon skillnad för kunderna då priserna enligt mig redan är låga. Men i Fortnox ände bör det rinna i princip hela vägen ner på sista raden.
 5. Återkommande intäkter
  Som jag nämnde längre upp så gör abonnemangsintäkterna att bolaget varje månad får ett fint flöde av återkommande intäkter.
 6. Skalbarheten i affärsmodellen
  Jag har lite svårt att sätta fingret på exakt hur skalbar affärsmodellen är då Fortnox även har växt med antalet anställda till nu vara ca 215 st jämfört med 2016 då bolaget bestod av ca 155 st anställda. Men Fortnox är ett digitaliserat bolag och skalbarheten bör vara hög.
fortnox ökad intäkt per kund
Fortnox – ökad intäkt per kund

Tack @ramlars77 för Grafen!

Företagets tillväxtportfölj

Tillväxtportföljen består av 7 st bolag + en ETF. Samtliga handlas till höga mutiplar men växer samtidigt kraftigt. Portföljen har startat 2018 på bästa sätt och är upp ca +12,00% under januari. Innehaven i storleksordning:

 1. Catena Media
 2. Evolution Gaming
 3. Tourn International
 4. Alphabet (Google)
 5. Fortnox
 6. Shopify
 7. Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF
 8. Activision Blizzard

Fortnox släpper sin helårsrapport den 9:e februari. Jag kommer med stor sannolikhet att öka mitt innehav eller ta en position även i Privata aktieportföljen innan dess. Tänk på att Fortnox handlas till en mycket hög värdering, men å andra sidan så bör de göra det med tanke på återkommande intäkter, tillväxttakt och framtida utsikter.
Läs mer om Fortnox hos Avanza!

Vad tycker ni om Fortnox? Fördelar/Nackdelar?

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

3 svar

 1. Ett spännande bolag som sagt, men det känns som att man missat tåget lite. Hade varit kul att ha dom i portföljen. Fast man vet ju aldrig dom kanske växer än mer och klarar av det. Kan dom konkurrera ut Visma. Vi använder oss av Visma dock i min lokala fotbollsförening;)

 2. En väldigt intressant och välskriven artikel om detta fantastiska bolag som jag börjat läsa på om. Älskar denna typ av affärsmodell som genererar pengar år ut och år in. Vill också tillägga att fortnox brukar också ligga förprogrammerat i flertalet av de flesta standardiliserade e-handelsplattformarna. Detta i kombination med ett av marknadens bästa affärssystem gör valet givet för många e-handlare att välja just fortnox. Nu används ju fortnox inom många branscher. Men detta är min syn från e-handel där valet är självklart.

  Ett annat intressant bolag jag vill tipsa om till låg värdering är Litium. En e-handelsplattform som används av många stora e-handlare i medel till det större segmentet. Företaget Jollyroom gick från 100 miljoner i omsättning till 1 miljard vi Litium. Man har sedan 2013 använt detta system och resan fortsätter. Här har man som affärsmodell att tjäna pengar vi ARR som ger återkommande intäkter via hyreslöskingar samt att man tjänar en viss del på företagets omsättning i form av alla betalningar som genomförs. Skulle gärna se en analys på detta bolag. Dock har kursen rusat nu det sista men ARR lever upp till förväntningarna och värderingen är relativt låg till den framtid som jag tror detta bolag kommer gå till mötes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se