Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Frilans Finans har öppnat för investering!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

“Frilans Finans är ett egetanställningsföretag som gör det möjligt för privatpersoner att fakturera utan att ha ett eget företag”

Idag kl 19.00 öppnar emissionen för det nya bolaget  Frilans Finans på Pepins marknadsplats för onoterade bolag. Företaget har en bra lönsam tillväxt i ryggen och visar positivt kassaflöde 2016. Den totala nettoomsättningen för de fyra största bolagen på marknaden har gått från 225 mkr 2012 till över en miljard 2016. Frilans Finans uppskattar att man har ca 70% marknadsandel i Sverige. Bolaget finns även på europeiska marknader men har planer på vidare expansion genom utveckling av sin plattform.

– Frilans Finans är marknadsledare i en bransch under mycket stark tillväxt. Bolaget har historiskt kraftigt ökat omsättningen under god lönsamhet. Det finns även ambitioner att utöka verksamheten internationellt. Det är precis denna typ av bolag som vi letar efter och vill erbjuda våra medlemmar. Vi ser fram emot att följa bolaget och branschen under en lång tid framöver, säger Marcus Bonsib Investment Manager på Pepins. 


För att få lite koll på bolaget så tänker jag försöka svara på följande punkter:

 • Vad gör bolaget?
 • Vilka är bolagets kunder?
 • Har bolaget en bra finansiell historik?
 • Växer marknaden som bolaget adresserar?
 • Har bolaget någon moat/vallgrav?
 • Har bolaget goda framtidsförutsättningar?

Frilans Finans – Vad gör bolaget och hur tjänar de pengar?

Frilans Finans hjälper privatpersoner att fakturera utan att de själva behöver ett bolag. Det betyder att Frilands Finans kunder kan fakturera sina kunder utan att behöva lägga tid och kraft på att driva ett bolag med allt vad det innebär. Bolaget tar i sin tur ut en avgift på 6%. Jag tycker att affärsidén är lättförståelig och behöver förmodligen inte beskrivas svårare än så.

Däremot ser jag potential i tilläggstjänster som bör kunna säljas mot kunderna. En av dessa ser jag på hemsidan är “Expressbetalning”. Istället för att kunden får betalt inom 5 dagar så kan man få betalt samma dag för en extra kostnad. Expressbetalningen ger Frilans Finans en intäkt på 7,5% av istället för 6%.

frilans finans pepins 2
Bild hämtad från frilansfinans.se

Bolaget erbjuder även olika företagslösningar som de bland annat beskriver såhär på sin hemsida:
“Frilans Finans företagslösningar är en enkel och smidig tjänst som tar fullt arbetsgivaransvar för företagets medarbetare och administrerar alla löner, skatter, sociala avgifter, sjuklöner, semesterersättningar, pensioner och sammanställer samtliga lönekostnader på en faktura till er.”

Vilka är bolagets kunder?

Bolagets kundgrupp är mycket bred, men givetvis är det privatpersoner som vill fakturera en kund för de tjänster/varor de har levererat. Ett par exempel: social influencers (“bloggare”), konstnärer och konsulter av olika slag.

Utöver “frilansande” privatpersoner så erbjuder Frilans Finans även företagslösningar. Det innebär att kundgruppen blir enorm för bolaget och potentialen att fortsätta tillväxtresan bör vara god.

Har bolaget en bra finansiell historik?

Omsättningstillväxten ger oss en fantastisk graf här nedanför.

frilans finans pepins
Frilans Finans omsättningstillväxt

– Jag ser Frilans Finans som en dynamisk organisation för egenanställda som gör det enkelt och tryggt att arbeta uppdragsbaserat. Därför är det också naturligt att de egenanställda får möjlighet att äga sin egen organisation, säger Stephen Schad, ägare och vd. (Källa: realtid.se)

Frilans Finans kassaflöde är positivt och visar god tillväxt. Koncernens resultat före skatt visade 4,2 miljoner kronor 2016.

Växer den underliggande marknaden?

“Marknaden för s.k. egenanställning är i stark expansion. Den totala omsättningen för de fyra största företagen på den svenska marknaden har ökat från 225 Mkr 2012 till att omsätta över 1 miljard kr under 2016.” Från Investeringspitchen som finns att läsa på Pepins.com

frilans finans pepins

Har bolaget någon moat/vallgrav?

Frilans Finans har idag en marknadsandel på ca 70% av den Svenska marknaden och är även ledande i Skandinavien. Största konkurrenterna är Cool Company, Bolagskraft, Firmify och Red Flag. Trots att bolaget är överlägset största spelaren i Sverige så kan jag inte hitta någon riktig moat eller vallgrav. Det oroar mig en del. Dock gillar jag idén om crowdfunding och att alla “egenanställda” via Frilans Finans har chans att själva blir delägare och därmed ambassadörer.

frilans finans

Har bolagets goda förutsättningar i framtiden?

Jag skulle vilja påstå att köper man aktier i Frilans Finans så är det just för den potentiella framtida tillväxten. Bolagets intäkter består lätt räknat av 6% av nettoomsättningen som kunderna fakturerar via Frilans Finans.

frilans finans omsättningstillväxt

I investeringspitchen så visar bolaget två olika scenarion (jag valde att visa det scenario med lägst förväntad tillväxt). Här ser vi att tillväxtpotentialen/resultatet har mycket goda förutsättningar att växa framöver.


Kommer jag att investera i Frilans Finans?

Ja, jag kommer att investera i bolaget. Frilans Finans kommer därmed att bli mitt andra innehav i Pepins-portföljen efter det mycket trevliga köpet i Alvestaglass. Det blir en liten post för att få exponering mot “egenanställningsmarknaden”. Kommer ni att investera någonting i Frilans Finans? Minsta investering ligger på 500kr och ni kan läsa mer på Pepins.com!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Inlägget innehåller samarbetslänkar till Pepins.com

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

8 svar

 1. Vad tror du om Frilans HR Management AB? Nåt som kommer ge några större intäkter? Ägs det av “Pepins-bolaget” så att vi får ta del av det eller är det fristående?

 2. Mycket bra fråga!
  Hittar inget om det i Memorandumet. Enda jag kan se är:

  ” Mats Ottosson, VD för Frilans HR Management AB (under namnändring) samt styrelseledamot Invoicery Int AB.
  Född 1966. Anställd sedan 2017. Utbildning: Högskoleingenjör Data- och elektronik. Karriär: 1988-1995 IT
  Lärare, Säljare, Säljchef AmuGruppen. 1995-2010 Säljchef, VD, Koncernchef IT-företaget QD Sverige AB. 2010-”

  Jag hittar dock inte vad det ska namnändras till?

  Mvh VKI

 3. Tack, ja det känns spännade, deras rejäla tillväxt och marknadsposition lockade, ska verkligen bli kul att följa :).

  Mina andra innehav är naava och Urban Green, tror jag får 2 innehav till inom kort, är golfare och djurgårdsfan, så blir svårt att avstå nästa två lanseringar enbart av den anledningen.

  / mvh Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se