Get Rich With Dividends – Sommarens starkaste köprek!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Jag är nu hemma igen efter en veckas semester i ett Europeiskt land. Ett par saker som slog mig var att deras mobila nätverk hade förfärligt dålig mottagning i alla städer vi besökte. Även kontanthanteringen var mycket hög. Flera “seriösa” restauranger tog endast emot betalning genom kontanter. Men det är inte vad detta inlägg handlar om, jag vill sätta sommarens starkaste köprek på en bok jag läst under semestern!

Boken heter Get Rich With Dividends och är skriven av Marc Lichtenfeld genom hans 19 års erfarenhet på amerikanska börsen. Precis som du förstår när du läser titeln så handlar boken om utdelningsinvestering. Det jag har fått upp ögonen för genom att läsa boken är att satsa ännu hårdare på Dividend Growth-aktier och banta ner på High Yield-aktier. Detta kommer jag definitivt att genomföra i Företagets utdelningsportfölj, men även Privata aktieportföljen kommer att viktas tydligt mot Dividend Growth, eller åtminstone att alla kärninnehav erbjuder en stabil utdelning. Boken är skriven på engelska men är mycket lättläst utan för mycket finanstermer.

Get Rich With Dividends – erbjuder många bra exempel och grafer

Givetvis är det alltid bra att läsa och lära sig av informativ text, men för min egen del så lär jag mig alltid bäst när det finns grafer över historik, eventuell framtida avkastning och annat som är svårt att formulera i vanlig text. Detta gör Marc mycket bra och det är mycket därför som jag verkligen har förstått vilken “boost” utdelningstillväxten ger portföljen i längden! Givetvis vill man helst inte investera i bolag för som erbjuder en direktavkastning på 1,00% i dagens läge, men att hitta bolag som erbjuder runt 3,50-4,50% direktavkastning och en utdelningstillväxt på cirka 8-12% per år gör underverk över flera år!

Get Rich With Dividends – givetvis skall utdelningarna återinvesteras

Marc trycker även på, förutom den viktiga utdelningstillväxten, att du måste återinvestera utdelningarna för att maximera din portfölj. Detta är givetvis inget nytt för oss men jag tänkte att jag ger er ett bildexempel från boken här nedanför. Graferna visar skillnaden om du investerat $100 i S&P 500 och sedan återinvesterat utdelningarna eller ej under åren 1929-2010. GIGANTISK SKILLNAD!

get rich with dividends-återinvestera

Get Rich With Dividends – sågar fonder och fondförvaltare

Marc sågar även fonder och dess fondförvaltare. Han tycker att fondernas avgifter är på tok för höga och att för en “normalt intresserad” investerare så är det mycket bättre att investera pengarna själv i stora stabila bolag som gärna placerar sig på några av de kända listorna så som “Dividend Aristocrats” (bolag som ingår i S&P 500 och har höjt sina utdelningar 25 år i rad), “Dividend Champions” (bolag som höjt sin utdelning i minst 25 år i rad, behöver ej ingå i S&P 500) eller “Junior Aristocrats” (bolag som har höjt sin utdelning i 5-25 år i rad).
Detta känns givetvis lite extra bra när jag så sent som för 2-3 veckor sedan tog in mina första fonder i portföljen. Men efter att ha läst boken och jämfört tabeller och grafiken över hur mycket som kan “gå till spillo” i avgifterna så får jag kanske tänka om ändå. Fortsätter att gå efter tanken att “jag vill känna mig trygg med min portfölj och kunna sova gott om nätterna”.

 

Vad har vi då för bolag som höjt utdelningen flera år i rad på svenska börsen?

Första exemplet är mitt innehav Investor som jag har i både Privata portföljen och Företagets portfölj. Investor har höjt utdelningen 7 år i streck och har en utdelningstillväxt de senaste 5 åren på 10,76% per år. Min Yield on Cost är 3,68%. Marc förespråkar att försöka nå bolag som erbjuder en direktavkastning på 4% från start och sedan cirka 10% per år i utdelningstillväxt. Investor är alltså mycket nära att nå dessa “kriterier”!

Ett annat exempel är Intrum Justitia som har höjt sin utdelning 15% per år i snitt de senaste fem åren. De har dock en direktavkastning på lite låga 3,05% men har en fin utdelningshistorik på höjda utdelningar i minst 10 år bakåt i tiden. Pay out-ration ligger på låga 48,00% och här finns det mycket spelrum för vidare utdelningshöjningar.

Ett annat intressant case kan vara Kopparbergs. Direktavkastningen ligger på mycket låga 1,47%, men deras genomsnittliga utdelningstillväxt senaste fem åren ligger på fantastiska 29,67%!
Kopparbergs pay out-ratio ligger även den på en fin nivå runt 40,00%. Här krävs visserligen ett par års fortsatt utdelningstillväxt innan din YoC blir “godkänd”. Obs! Kopparbergs har inte höjt sin utdelning varje år.

Vad har ni för bra tips på bolag som kan matcha kriterierna nedanför?

  • Minst 5 år med utdelningshöjningar
  • Utdelningstillväxt på cirka 8-12% senaste 5-10 åren
  • Pay out-ratio under 75,00%.

Klicka här för att läsa mer och/eller köpa boken från Adlibris!

Disclaimer: Detta inlägg är inte sponsrat. Jag är själv mycket nöjd med boken och kommer förmodligen att nämna den och tipsa om den fler gånger framöver. Däremot har jag en affiliatelänk här på sidan som gör att jag får en ersättning på 13kr om ni skulle välja att klicka vidare på min länk till Adlibris och sedan genomföra köpet. Vill ni inte att jag ska erhålla någon ersättning så kan ni söka upp boken själva och inte klicka på länk ovanför. Tack på förhand! 🙂

Annons

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se