Gjort slag i saken – sålt två av tre fonder och tagit position i nytt bolag

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Som jag skrev igår så var jag inne på att göra lite förändringar i fondsparandet. Jag väljer att plocka bort Didner & Gerge Småbolag och Carnegie Sverigefond (minska antalet innehav med onödiga avgifter). Däremot behåller jag Didner & Gerge Small & Micro då jag tycker att exponeringen mot de mycket annorlunda bolagen känns mycket spännande.

“Istället för” fonderna så plockar jag in ett nytt bolag i Privata portföljen; Indutrade

Indutrade

Indutrades verksamhet omfattar både industriell teknikförsäljning och tillverkande bolag. Koncernen består av drygt 180 bolag i 26 länder. Sverige och Finland svarar för den största delen av omsättningen, med 31 %respektiv 17%. Verksamheten är indelad i fem affärsområden:

 • Engineering & Equipment: Komponentförsäljning som specialanpassning, sammansättning och installation av produkter för olika leverantörer.
 • Flow Technology: Komponenter och system för styrning, kontroll och övervakning av flöden.
 • Industrial Components: Tekniskt kvalificerade komponenter och system för produktion och underhåll, främst förbrukningsvaror.
 • Special products: Specialtillverkade nischprodukter, konstruktionslösningar, service till eftermarknad samt montering och specialbearbetning.
 • Fluids & Mechanical Solutions: Filer & Processteknik, Ventiler, Hydraulik & industriel utrustning och Glas/ Plast / Keramik
  Beskrivningen är hämtad från Avanza.se

Mitt köp av Indutrade:

Antal aktier: 20st aktier
Köpkurs: 181,40 kr
Total köpsumma: 3628,00 kr
Andel av Privata portföljen: 2,91%
Direktavkastning: ca 1,66%
Utdelningstillväxt senaste 5 åren: 5,92%
Läs mer om Indutrade här!

Till en början med så är Indutrade placerade under “Övriga innehav” vilket betyder att max storlek av portföljen är 7%. Det finns alltså utrymme för att öka på i innehavet om så önskas.


Indutrade utdelningshistorik

Indutrades utdelningshistorik är mycket fin. Förhoppningsvis så höjs den ännu ett snäpp för 2016.

indutrade utdelningshistorik


Indutrade – vinst per aktie

Indutrade har visat en stabil vinsttillväxt varje år sedan 2009 och beräknas fortsätta göra detta under 2016.

Indutrade vinst per aktie

Indutrade omsättning

Precis som vinst-per-aktie-diagrammet här ovanför så har även omsättningen ökat stabilt varje år sedan 2009.

indutrade omsättningstillväxt


P/E talet ligger på cirka 23, men jag tycker att Kavastu skrev en intressant notis igår på sin blogg:

“Hennes & Mauritz handlas till P/E 23 och aktien ägs av drygt 70.000 unika kunder på Avanza.

Man kan då ställa frågan, varför ägs aktien Indutrade bara av drygt 3.000 kunder på Avanza? Indutrade handlas på samma P/E-tal som Hennes & Mauritz.
Varför äger då 70.000 på Avanza Hennes & Mauritz och endast 3.000 Indutrade? Enligt mig helt oförklarligt.”

indutrade nyckeltal


Det enda jag känner mig lite orolig för är att jag lyckas köpa på ATH nu och att vi får en riktigt tung höst på börsen. Som tur är så har jag utrymme att öka i bolaget om kursen skulle ta sig söder ut.

Läs mer om Indutrade här!

.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

4 svar

 1. Man måste nog ha i åtanke på vilken strategi man har med sitt sparande, Personligen tycker jag båda är dåliga val av aktie då jag söker akiter med e direktavkastning över 4,5%.
  Kavastu strategi passar inte mig, men upplever att han har blivit någon slags gud för alla ni bloggare, en profet som visar er någon slags väg.
  När alla ni bloggare börjar gå samma väg är ni inte längre intressanta att lyssna på.

  MVH Stigen

 2. Hej Stig, tack för kommentar! Givetvis är det som du säger, alla behöver känna till sig själva och vilken strategi de känner sig trygga med. Jag vill t.ex. ha en bas av investmentbolag i min privata portfölj (saknar fortfarande Lundbergs & Melker Schörling/Latour). Sedan kan man krydda lite därifrån.
  I företagets portfölj som jag försöker vikta mer åt utdelningar så är målet där ungefär som ditt att inte ligga under 4-4,5%.

  Jag håller med om att Kavastu har fått mycket cred och många följare. Kanske för många. Kanske inte. Han har uppenbarligen (åtminstone vad han visar) en strategi som fungerar för honom iallafall.

  Hoppas att du fortsätter att följa min resa! 🙂

  Mvh VKI

 3. Håller med att fonder rent generellt är väldigt dyra i förhållande till vad man som sparare får ut.

  Jag har under senaste 18 månaderna lagt om min strategi från att bara spara i fonder, hade som mest 9 st aktiefonder av olika slag, till att lägga investeringarna i aktier i stabila bolag med hög utdelning.

  Per igår hade jag kvar 12 % av mitt sparande i 2 st aktiefonder, Didner & Gerge Småbolag resp MicroCap. Idag gjorde jag mig av med MicroCap… för att omsätta det kapitalet i div REIT’s.

  Har haft D&G Småbolag i > 5 år & den har mer än dubblat under den tiden, så den kommer jag att hålla kvar ett bra tag till.

  Var tidig på Microcap när D&G introducerade den för ca 1 år sedan just pga att dom har en del intressanta bolag där. Dock har den levererat tunnt medans Småbolagsfonden fortsätter att producera bra ökning, därav kapas MicroCap & Småbolag lever vidare som en parallel Pengamaskin där allt över ett visst fastslaget belopp tas ut och sätts i någon av de 27 aktier jag äger.

 4. Tack för en matig kommentar! 🙂

  Har du någonstans där du redovisar dina innehav?

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se