Hade du köpt tillbaka exakt samma portfölj!?

starta aktiesparklubb

För en vecka sedan så stötte jag på en mycket intressant Twitter-tweet. Det var användaren @olofericsson som ställde frågan:

“Hela din portfölj såldes mot din vilja i slutcallen i fredags. Köper du tillbaka exakt samma portfölj i startcallen på måndag?”

Under tweeten hade han även bifogat ett omröstningformulär vilket gjorde att jag deltog genom att rösta. Efter en stunds ångest så röstade jag faktiskt på “Nej”, jag hade alltså inte köpt tillbaka exakt samma innehav, vilket är rätt sjukt och framförallt lite skrämmande. Tweeten ser ni här nedanför:

hade-du-kopt-tillbaka-samma-innehav

Som ni ser så är det hela 64% (!) som inte hade köpt tillbaka samma portfölj i ett sådant tillfälle. Nu vet jag inte hur många som tänker “nej, kursen har stuckit för mycket i det bolaget så jag hade inte köpt aktien nu”. Eller var tanken helt enkelt att “nej, jag hade inte velat äga det bolaget överhuvudtaget”? Isåfall kanske det är dags att ta en rejäl funderare!

Jag är mycket nöjd med Företagets portfölj, bortsett från att det ska till ett par bolag för ytterligare diversifiering. Däremot har jag försökt mig på att “fånga kniven” ett par gånger i Privata portföljen, det har kostat ordentligt då jag givetvis inte lyckats träffa ens i närheten av botten. Dessa innehav är fina bolag men nu sitter jag med en konstig känsla i kroppen och tänker “hade jag verkligen köpt tillbaka dessa bolag om jag fick bygga portföljen från grunden på måndag?” . Bolagen är Hennes & Mauritz (-13%), Novo Nordisk (-16.97%) och Kopparbergs (-10,40%).
Förmodligen så blir man påverkad av de mycket stora minussiffrorna och därför känner man sig kanske inte trygg och bekväm med placeringarna. En annan teori är; köper du en aktie och ett bolag som du tror på så borde du passa på att snitta ner dig när kursen har fallit så pass mycket som mina tre här ovanför har gjort. Så länge inte det fundamentala har förändrats helt och hållet (Novo Nordisk är väl ett bra exempel på förändringar i det fundamentala). Tyvärr känner jag själv att mina positioner i dessa tre bolag redan har en stor plats procentuellt i portföljen och därför vill jag inte öka mer just nu.

Jag brukar tjata om det, men jag vill kunna sova gott om natten. Jag vill inte behöva oroa mig över mina aktieportföljer varje dag. Jag har försökt fånga ett par knivar nu och det har tagit styggt på min årsavkastning i Privata portföljen i år. Jag ska försöka hålla mig undan detta i framtiden, även om det känns psykologiskt lättare att köpa en aktie som har kommit ner lite i pris än att köpa en aktie på ATH.

Privata aktieportföljens avkastning hittills 2016

Framförallt så blöder avkastningen av de knivar jag har försökt fånga. Annars har övriga innehav gått från medel till mycket bra.
Se alla innehav i min Privata aktieportfölj!

privata-aktieportoljen

Företagets portföljs avkastning hittills 2016

(startades i april 2016)
Innehav som Avensia, Investor och Starbucks har hjälpt att lyfta grafen.
Se alla innehav i Företagets aktieportfölj!

foretagets-aktieportfolj

Hur ställer ni er till Tweeten längst upp i inlägget? Hade ni köpt tillbaka exakt samma portfölj på måndag?
Om ni, som mig, svarar nej på frågan… varför inte?
Lämna gärna en kommentar, tanke och åsikt!

Läs mer om bolagen i detta blogginlägg:

.

3 Comments

  1. Jag håller med om att den relativt enkla frågan gav mig en rejäl tankeställare. Tror det är bra med dessa hypotetiska frågeställningar från tid till annan för att sätta perspektiv på saker och ting.

    Jag var en av de som svarade ja på frågan, men det krävdes att jag gick igenom alla bolag i portföljen. Jag tror att det beror på att min portfölj är relativt färsk så mina analyser är fortfarande aktuella. Om 5-10 år kanske det är lätt att bli bekväm med gamla trotjänare fast de egentligen kanske inte hör hemma i portföljen längre.

    //Humankapitalisten

  2. Tack för input Humankapitalisten!
    Instämmer i allt du säger...

    Mvh VKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *