LOADING

Type to search

Hemfosa – Nytt fastighetsbolag i portföljen?

Share

Jag har nu i veckan tagit en bevakningspost (läs en aktie) i fastighetsbolaget Hemfosa fastigheter. Aktien köptes in till Företagets Trygghetsportfölj och får en plats som är tänkt bredvid Castellum (äger Castellum i Privata aktieportföljen men inte i Företagets Trygghetsportfölj ännu). Tanken är att Hemfosa och Castellum ska komplettera varandra. Jag är även sugen på Balder…

Läs mer om Hemfosa fastigheter hos Avanza!

Hemfosa fastigheter – vård, skola, omsorg och rättsväsende

Hemfosas inriktning är precis som rubriken här ovanför nämner; vård, skola, omsorg och rättsväsende. Samtidigt som Castellums inriktning är kommersiella fastigheter för näringsliv och för myndigheter. Som ni ser i grafiken här nedanför så är det Sverige som står för största exponeringen med hela 84% av det totala fastighetsvärdet.

hemfosa fastigheter geografisk placering

hemfosa samhällsfastigheter

hemfosa fastigheter vinsthistorik

Hemfosa direktavkastning och utdelning

Bolaget har höjt utdelningen ett par år i rad och har som långsiktigt mål att dela ut 60% av vinsten efter skatt (och efter att ägarna av Hemfosa preferensaktier har fått sin utdelning). Som ni ser i den inklippta utdelningspolicyn här nedanför så har de delat ut 60% eller mer alla år förutom 2017 då de ligger på 55% för närvarande.

hemfosa direktavkastning utdelning

Utdelningstillväxten de senaste tre åren ligger på cirka +4,55%. Det är ingen wow-effekt, men utdelningen stiger alltjämnt samtidigt som utdelningsandelen sjunker vilket i många fall är positivt. Vill ni läsa mer om utdelningsaktier så rekommenderar jag detta inlägget.

Hemfosa fastigheter noterades på börsen i mars 2014 och har sedan dessa givit aktieägarna en avkastning på +133%(!) och ger en direktavkastning på strax över 4%. Jag fortsätter att äga min bevakningspost ett tag framöver och hoppas på att aktiekursen kommer ner lite innan jag börjar att köpa på mig fler aktier.
Läs mer om Hemfosa fastigheter hos Avanza!

Det blev ett kort inlägg idag pågrund av lite tid över från allt annat… Grafiken är hämtad från Hemfosas årsrapport.
Vad tycker ni om Hemfosa? Om ni fick välja två fastighetsbolag som ska komplettera varandra, vilka hade ni då valt? Kommentera gärna!

 

Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

2 Comments

 1. Allan maj 31, 2018

  Hejsan!
  Först, jätteroligt att läsa in din blogg och följa dig på twitter.

  Nu när du har tagit in Hemfosa i portföljen, hur ser du framåt på bolaget när det förmodligen kommer att delas upp i Hemfosa och Nyfosa? Kommer du behålla även efter delningen?

  Tack på förhand för svar!

  Svara
  1. västkustinvesteraren maj 31, 2018

   Hej Allan,
   stort tack för de fina orden!

   Just den eventuella uppdelningen är ett av de största frågetecknen och det är delvis därför jag väljer att vänta när det kommer till att ta en lagom size. Jag vill ha mer kött på benen om vad som kommer att hända och hur det kommer att se ut.
   Vad har du själv för tankar om det? 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *