Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Hur diversifierad är din aktieportfölj?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Första veckan under 2017 har nu passerat och när jag satt och tittade över mina portföljer i förmiddags så blev jag nyfiken på hur mina läsare tänker och investerar sitt kapital.
Jag valde därför att ställa följande fråga på Twitter:

Som ni kan se så har jag hittills fått 25st svar (kl 17.05). Det är två bolag som är totalt överlägsna som största innehav i mina följares portföljer. Dessa bolag är Hennes & Mauritz och investmentbolaget Investor. Jag tycker inte att bolagen i sig var någon större överraskning. Visst, H&M har gått knackigt (på börsen) det senaste året, men är fortfarande ett av Sveriges finaste bolag. Däremot är det enligt mig ännu bättre med ett investmentbolag som hörnsten. Det går självklart att diskutera fram och tillbaka. Men jag tror ändå det är ett klokt val för de flesta aktiesparare som inte har möjlighet, lust eller kunskap att lägga mycket tid varje vecka på att följa sina bolagen och börsen i allmänhet.

Jag gillar diversifiering och jag gillar att kunna sova gott om natten. Förmodligen så kommer jag aldrig nå en årlig avkastning på 30-40-50%, men jag hoppas att kunna leva livet utan den där välkända klumpen i magen. Det som överraskade mig lite var att många som svarade på min Twitter-fråga berättade att deras största innehav stod för cirka 15-30%, vilket är ganska mycket enligt mig.

Som ni kan se i min Twitterfråga så är mitt största innehav (Privata portföljen) Investor. Äger du Investor i din aktieportfölj så blir du även delägare i en hel rad med bolag automatiskt:

 • ABB
 • AstraZeneca
 • Atlas Copco
 • Electrolux
 • Ericsson
 • Husqvarna
 • Saab
 • SEB
 • Nasdaq
 • Sobi
 • Wärtsilä
 • Genom helägda Patricia Industries äger man även delar (eller hela) i följande bolag:
  Mölnlycke Health Care
  Permobil
  Aleris
  BarunAbility
  Laborie
  The Grand Group (Grand Hotel & Lydmar Hotel)
  Vectura
  3 Scandinavia
 • Investeringar i EQT:s fonder, samt partnerägda innehav i mindre bolag som finns att hitta under “Financial Investments” på Investors hemsida.

Det jag vill komma fram till är: För alla människor och investerare som känner att de inte har full koll på börsen, eller känner att de inte riktigt har intresse för att screena fram egna bolag till portföljen, så tycker jag att investmentbolag är riktigt bra. Genom att äga Investor så får du direkt en exponering mot över 20st bolag. Observera: Jag menar inte att det räcker att äga endast Investor. Men det kan vara en bra start eller en stabil grundsten i portföljen.
För er som inte äger några investmentbolag ännu så har jag sammanställt en lista på 25st investmentbolag. I listan hittar ni vad varje bolag äger, cirka direktavkastning m.m.

Ha nu en go söndag, dags att laga någon go middag för min del…

Disclaimer: Jag äger Investor i både min Privata aktieportfölj och mitt Företags aktieportfölj. Investors innehav sammanställde jag med hjälp av Avanzas presentationssida och Investors egna hemsida. Fel kan förekomma!

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

2 svar

 1. Äger Investor av samma skäl. Gillar många av deras innehav men inte så mycket att jag aktivt vill hitta köptillfällen i dem. Lättare då att bara köpa Investor när den handlas billigt som ett komplement till de innehav som jag följer aktivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se