LOADING

Type to search

Hur diversifierad är din aktieportfölj?

Share

Första veckan under 2017 har nu passerat och när jag satt och tittade över mina portföljer i förmiddags så blev jag nyfiken på hur mina läsare tänker och investerar sitt kapital.
Jag valde därför att ställa följande fråga på Twitter:

Som ni kan se så har jag hittills fått 25st svar (kl 17.05). Det är två bolag som är totalt överlägsna som största innehav i mina följares portföljer. Dessa bolag är Hennes & Mauritz och investmentbolaget Investor. Jag tycker inte att bolagen i sig var någon större överraskning. Visst, H&M har gått knackigt (på börsen) det senaste året, men är fortfarande ett av Sveriges finaste bolag. Däremot är det enligt mig ännu bättre med ett investmentbolag som hörnsten. Det går självklart att diskutera fram och tillbaka. Men jag tror ändå det är ett klokt val för de flesta aktiesparare som inte har möjlighet, lust eller kunskap att lägga mycket tid varje vecka på att följa sina bolagen och börsen i allmänhet.

Jag gillar diversifiering och jag gillar att kunna sova gott om natten. Förmodligen så kommer jag aldrig nå en årlig avkastning på 30-40-50%, men jag hoppas att kunna leva livet utan den där välkända klumpen i magen. Det som överraskade mig lite var att många som svarade på min Twitter-fråga berättade att deras största innehav stod för cirka 15-30%, vilket är ganska mycket enligt mig.

Som ni kan se i min Twitterfråga så är mitt största innehav (Privata portföljen) Investor. Äger du Investor i din aktieportfölj så blir du även delägare i en hel rad med bolag automatiskt:

 • ABB
 • AstraZeneca
 • Atlas Copco
 • Electrolux
 • Ericsson
 • Husqvarna
 • Saab
 • SEB
 • Nasdaq
 • Sobi
 • Wärtsilä
 • Genom helägda Patricia Industries äger man även delar (eller hela) i följande bolag:
  Mölnlycke Health Care
  Permobil
  Aleris
  BarunAbility
  Laborie
  The Grand Group (Grand Hotel & Lydmar Hotel)
  Vectura
  3 Scandinavia
 • Investeringar i EQT:s fonder, samt partnerägda innehav i mindre bolag som finns att hitta under “Financial Investments” på Investors hemsida.

Det jag vill komma fram till är: För alla människor och investerare som känner att de inte har full koll på börsen, eller känner att de inte riktigt har intresse för att screena fram egna bolag till portföljen, så tycker jag att investmentbolag är riktigt bra. Genom att äga Investor så får du direkt en exponering mot över 20st bolag. Observera: Jag menar inte att det räcker att äga endast Investor. Men det kan vara en bra start eller en stabil grundsten i portföljen.
För er som inte äger några investmentbolag ännu så har jag sammanställt en lista på 25st investmentbolag. I listan hittar ni vad varje bolag äger, cirka direktavkastning m.m.

Ha nu en go söndag, dags att laga någon go middag för min del…

Disclaimer: Jag äger Investor i både min Privata aktieportfölj och mitt Företags aktieportfölj. Investors innehav sammanställde jag med hjälp av Avanzas presentationssida och Investors egna hemsida. Fel kan förekomma!

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

You Might also Like

2 Comments

 1. Utlandsutdelaren januari 16, 2017

  Äger Investor av samma skäl. Gillar många av deras innehav men inte så mycket att jag aktivt vill hitta köptillfällen i dem. Lättare då att bara köpa Investor när den handlas billigt som ett komplement till de innehav som jag följer aktivt.

  Svara

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *