Hur mycket av mitt kapital ska jag ha i aktier?

Hur mycket av mitt kapital ska jag ha i aktier?

Jag tror att många av oss ofta tänker, hur mycket av mitt kapital ska jag ha i aktier? Åtminstone de flesta nya på aktiemarknaden. Mycket handlar om risk/reward och hur lång sparhorisont du har enligt mig.

Jag har precis börjat lyssna på Företagarpodden med Günther Mårder i spetsen. Företagarpodden är ett mycket bra komplement till #PrataPengar, Sparpodden & Börspodden. Rekommenderas!

Günther hade en mycket bra tumregel enligt mig när det gäller att bedöma hur mycket av mitt kapital ska jag ha i aktier:

 • Sparar du med en horizont på över 10år så skall 100% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier.
 • Sparar du med en horizont på 6 år så skall 40% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier och 60% i räntor.
 • Sparar du med en horizont på endast 1-2 år så skall 10-20% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier och 80-90% i räntor.

Givetvis är detta bara en enkel tumregel men jag tycker det kan vara bra att ha de reglerna att gå efter. Givetvis måste du ha en buffert utanför börsen om någonting skulle hända (t.ex. laga bilen eller att du blir av med jobbet). Min buffert ligger på 30 000,00 kr. En vanlig summa som reservbuffert är tre månaders utgifter för dig eller 50 000,00 kr så min buffert är lite låg och tanken är att höja den i framtiden.

Läs gärna fler av mina aktieguider!

Vad har ni får tumregler när det gäller att placera ditt kapital i aktier?

8 Comments

 1. Hej, tack för en väldigt bra sida. Funderar lite kring hur man kan tänka i det fall man tänker leva på kapitalet och således inte får in ny lön på kontot varje månad. Då kanske enbart aktier känns för oroligt, och man behöver diversifiera och sprida kapitalet. En variant är ju i och för sig utdelningar i bra, stabila bolag. Det kan vara en bra grund och man är inte så beroende av kurssvängningar. Hur skulle du förvalta ett större kapital som du tänker leva på?

  • Hej Dan,
   Ursäkta sent svar, notiserna för kommentarer strular...!
   Jag har skrivit ett inlägg om hur man kan komma igång med sin utdelningsmaskin/pengamaskin här:
   http://västkustinvesteraren.se/bygg-din-egen-pengamaskin-tjana-pengar-medans-du-sover/

   Vad tror och tycker du själv om det tänket som jag skriver om i inlägget? :-)

   Med vänlig hälsning,
   VKI

 2. Hej, och tack för svar. Jag tror som enkla tumregler är de alldeles utmärkta. Man hamnar snart i andra bryderier dock, om man tänker aktier. Vilka aktier? Värdehöjande? Stabila(vilka som nu är det)? Utdelande? osv. Men det blir väl steg 2. Pengamaskinen är också utmärkt. Tror det är viktigt att man efter ett tag sammanfattar vilken/vilka strategier man vill ha och försöker systematisera dessa. Avanza och Nordnet är bra, hoppas de fortsätter vara det. Har efterlyst hos dem möjlighet att kunna dela upp sina portföljer för att enklare följa sin strategi.

  /Dan

 3. "Älskling, jag ska veckohandla imorgon." "Ok, då säljer jag av några Volvo."

  En kortsiktig aktieportfölj är också en buffert, aktier förintas sällan över en natt. Har man kunskap om marknaden, koll på trender, bra riskspridning och gör daglig avstämning av sina aktier kan man snabbt få loss lite kapital om man får oförutsedda utgifter.

  Dan, på Avanza kan du ha flera ISK, utåt sett (mott Skatteverket) fungerar de som en ISK, dvs du kan flytta pengar mellan dina ISK utan att det räknas som en insättning. Du kan även flytta aktier mellan dina ISK. Väldigt smidigt att kunna ha en högriskportfölj, en utdelningsportfölj, en långsiktig, en kortsiktig eller hur man nu vill lägga upp det!

 4. Jag har just nu 36,6 % i fonden DNB Global Indeks & 62,3 % i Aktier. Har försökt satsa rätt mycket på en utdelningsportfölj + lite annat smått och gott.

  Min sparhorisont är lång (15 år minst) då jag bara är 27 bast men funderar på om jag ska ligga kvar i DNB fonden eller satsa allt i aktier i stället?

  Tankar?

  Tack för en bra blogg! /Göteborgaren

  • Tjenare Göteborgaren!
   Tyvärr är jag väldigt dåligt insatt i fonder och kan därför inte ge någon vettig kommentar till det...

   Sparhorisonten är kanon, den tillsammans med ett stabilt månadssparande kommer kunna göra underverk för dig.
   Jag gillar aktier före fonder, men det är mycket för att jag är såpass intresserad i bolag och börsen överlag... Du får givetvis en bra riskspridning med fonderna! :-)

   Sorry att jag inte kan ge dig ett bättre svar!

   Mvh VKI

 5. Hej!

  Bara en snabb fråga angående din buffert, placerar du den helt utanför fonder också ?

  Tack för dina tankar och idéer ! Det är roligt att följa dig ! :)

  • Ja, den är helt utanför börsen.
   Det är stark rekommendation att ha inför oförutsedda utgifter. Det kan vara allt från vattenskada, mista arbetet eller något som går sönder och behöver ersättas i hemmet/bilen. Ha alltid en reservbuffert! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *