Idag blev mitt privatägda aktiebolag uppköpt…

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Ja, precis som flera av er redan kan ha läst på min Twitter så blir det inte alltid som man har tänkt sig. Här har jag gått och planerat många år framöver vad jag ska kunna göra för vinst i mitt aktiebolag och vad jag ska göra med pengarna. Men igår hade vi styrelsemöte i bolaget jag är anställd hos…

Som vanligt så ställer anonymiteten till det för att kunna utveckla och förklara allting för er här på bloggen, men en kort sammanfattning för att ni ska förstå hur det ligger till:

Jag är anställd i ett mindre aktiebolag som vi kallar för “Aktiebolag 1” och har arbetat där i 5 år. Vi huserar inom grossistbranschen och vi är tre personer som är anställda/driver företaget. För cirka 1,5 år sedan så fick jag en idé om produkter som enligt mig skulle bli företagets nya “storsäljare” medans de andra två ägarna inte ville tro på idén. De sa lite skämtsamt åt mig att “finansiera kollektionen själv så kan du få samma deal som Xxxx Xxxxxxxx (en annan designer vi arbetar med)”. Det betyder att Aktiebolag 1 lagerhåller, säljer och distribuerar mina produkter och enkelt räknat behåller runt 70% av intäkterna som de säljer för och jag får resterande cirka 30%. Jag står för design och tillverkningskostnader.
Jag trodde tillräckligt mycket på det och startade upp “Aktiebolag 2” och satsade strax under 100 000kr på att ta fram första kollektionen. Det visade sig bli succé direkt.

Aktiebolag 1 har under 5 år byggt upp ett kundregister på cirka 600st aktiva kunder (butiker). Efter 1,5 år med mitt Aktiebolag 2 så finns produkterna i cirka 250-300st butiker. Dessutom säljs produkterna i  butikskedjor så som Royal Design, Önska och Haga Hem.

Just idag så tjänar jag mer på att sitta kvar som anställd i Aktiebolag 1 och håva in pengar vid sidan i Aktiebolag 2, men jag tror på Aktiebolag 1 (mitt långsiktiga mål var att köpa bolaget om 10-20 år) och jag har många nya idéer som nu ska genomföras under 2017.

Jag fick som sagt förslaget igår under vårt möte och återkopplade till dem idag (vi har kommit överens muntligt, men ej skriftligt än så länge) med en del punkter som:

 • Aktiebolag 1 ska påbörja ett namnbyte under 2017 för att få en “exklusivare touch” då nuvarande namnet är både tråkigt och dåligt i varumärkessyn.
 • En del produkter som de andra två ägarna har klamrat sig fast vid ska fasas ut då de säljer för dåligt och ger oss för dålig marginal. En del av våra produkter har en marginal på strax under 2000%. Tyvärr är summan för varje produkt mycket liten och det behöver säljas en hel del, men får vi ordentlig rullning på produkterna så borde vi kunna lyckas med någonting riktigt bra!
 • De är beredda att ta ut samma, ganska så låga, lön som jag har för tillfället så satsar vi på att nå aktieutdelningar efter årets slut istället.
 • Jag fick även med i avtalet att ytterligare en kollektion från mig kommer att tas fram till januari 2017.
 • Jag driver vidare mitt Aktiebolag 2 och är anställd hos Aktiebolag 1 fram till årets slut och vi genomför affären 1 januari 2017, det innebär att jag hinner få in en hel del pengar innan jag går över som delägare i Aktiebolag 1 och därmed “tar med mig” mina produkter in i Aktiebolag 1.

Så nu, för er som orkar läsa er fram hit,  kommer en fråga till er som jag känner mig lite osäker på själv. Jag kommer att ha kvar mitt Aktiebolag 2 och driva vidare en mycket liten rörelse som inte har med mitt arbete att göra. Omsättningen kommer att landa på 50-100 000kr för 2017. Men jag kommer även att äga 33% av Aktiebolag 1 genom Aktiebolag 2. Kan Aktiebolag 2 agera holdingbolag även om jag är aktiv med andra rörelser i bolaget samtidigt? Eller behöver jag starta upp Aktiebolag 3 som holdingbolag för att äga Aktiebolag 1?
Målet är givetvis att Aktiebolag 1 ska gå så bra så vi kan ta aktieutdelning varje år och därmed vill jag ta del av den genom ett holdingbolag utav skattemässiga skäl.

Ser fram emot feedback och hjälp, länka gärna om ni har några bra källor!

I privata portföljen så ser jag förhoppningsvis fram emot en liten dipp under september månad så jag kan köpa mer av NEPA, Kopparbergs, Kinnevik och Skanska !

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

13 svar

 1. Grattis! Eller kanske skulle du bara konkurrerat ut AB1 med AB2? Men de andra delägarna kanske skjuter till med andra kunskaper?

  Du behöver inte starta ett ytterligare bolag. Det finns inget som kallas holding-bolag i Sverige utan dessa utgörs i så fall av vanliga bolag. Du kan ju lyfta din vinst till AB2 men viktigt är ju att kolla 3:12-reglerna och se vad som blir mest gynnsamt. Lycka till!

 2. Det går, men se till att inte göra nå galna affärer i AB2 så du riskerar KK utan isf skapar du ett AB3 som AB2 äger. För att skydda din ägarandel i AB1.

 3. Om du själv stod för allt kapital, och allt arbete med att ta fram den nya produkten, som du dessutom själv kommit på idén till och de andra dumt nog inte trodde på, varför ger du dem 70% av intäkterna? Vari består deras intellektuella bidrag, risktagande med sin tid eller kapital eller annat, som motiverar fördelningen 70/30?

 4. Du bör nog stämma av upplägget med en revisor är eller annan expert, dels hur utdelningen fungerar (3:12 reglerna är ju inte att leka med..) dels så det inte blir något form av koncernupplägg. Annars tror jag det är bra att äga AB 1 via AB 2 om ni någon gång skulle sälja AB 1 till externt part.

 5. Det stämmer, de har kunskap och rutin som jag inte vill gå utan i detta läge!
  Tack för input!

 6. Jag förstår att det kan låta mycket konstigt. Tyvärr förhindrar anonymiteten mig att förklara mycket djupare. Men uppdelningen 30/70 är inte det som är överenskommet.
  Det som gäller är:
  Jag får tillbaka produktionskostnaden på såld vara, därefter delar vi så jag får 25% av vinsten och de behåller 75% av vinsten. Detta resulterade i cirka 30/70 då vinstmarginalen per produkt är “mycket hög”. De står dessutom för lagerhållning, försäljning, distribuering, displaykostnader i butikerna och dessutom en stor kundstock som enkelt gick att sälja in mina produkter till. Min enda utgift i AB2 var att tillverka produkterna… 🙂

  Tack för input och ifrågasättande, alltid uppskattat!
  Mvh VKI

 7. Tack för input Martin!
  Pratade med en revisor lite kort över telefon idag och det verkade som att det inte skulle vara några konstigheter, men vi skulle ta det vidare.

  Tack för input! 🙂

  Mvh VKI

 8. Ser ingen skattemässig fördel med att äga så liten del via holdingbolag. Du måste äga mer än 50% för att kunna göra skattefria koncernbidrag.

  I bolaget där du tar lön kan du ta nytta av löneunderlaget och därmed dela ut mer pengar fördelaktigt om du äger aktierna personligen.

 9. Tack för input AK!

  Arbetar du som revisor eller liknande och är 100% säker på detta? 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se