LOADING

Type to search

Megatrender – 12 trender att investera i 2019

Gästbloggsinlägg maj 30, 2019

SaaS aktier – 21 spännande bolag 2019

Västkustinvesteraren april 24, 2019

Indexfonder – här är bästa indexfonderna 2019

Västkustinvesteraren mars 24, 2019

Snart säljer jag förmodligen allt i Privata aktieportföljen

Västkustinvesteraren mars 12, 2019

Välkommen till min sida för inlösenkurser preferensaktier. Jag kommer att uppdatera inlösenkurserna kontinuerligt men ber er att gärna säkerhetskolla själva innan ni investerar i preferensaktierna. 


Varför vill vissa äga preferensaktier i sin aktieportfölj?
Det enklaste och framförallt kortaste svaret på denna frågan är hög direktavkastning. Preferensaktier ligger oftast i intervallet 5-10% när det kommer till direktavkastning. De som äger preferensaktier i ett bolag har förtur till aktieutdelningen gentemot de som äger stamaktier.

Varför är vissa emot att äga preferensaktier i sin aktieportfölj?
Korta svaret här är att du inte är delägare i bolagen på samma sätt som med stamaktier, oftast har även stamaktierna en kraftigare kursutveckling än preferensaktierna. Viktigt är att hålla koll på inlösenkurser preferensaktier. Som ägare till preferensaktier så har du väsentligt mycket mindre värde per röst jämfört med en stamaktie.

Inlösenkurser preferensaktier

Klicka på bolagsnamnen för att läsa mer om aktierna!
(OBS! Direktavkastningen är i många fall högre än de som är angivet i listan)

Listan Inlösenkurser Preferensaktier är skapad med information samlad hos Avanza, bolagens hemsidor, och även Petrusko & Hernhags bloggar.


Vad är en preferensaktie?

Oftast så finns det endast ett aktieslag i ett bolag, dessa kallas stamaktier. Sedan finns det som sagt även preferensaktier. Preferensaktier största fördel är att ägarna till dessa aktier har förtur i aktieutdelning. De ger oftast även en högre direktavkastning än stamaktierna i bolaget.
“Prefer” kommer från engelskans “föredra/företräde”.

Inlösenkurser preferensaktier – Viktigt att hålla koll på!

I listan som jag har satt ihop ovanför kan ni se inlösenkurser preferensaktier. Glöm inte att säkerhetskolla själva då mitt exceldokument givetvis inte garanterar att det stämmer. Det kan ha skett ändringar eller jag kan ha lyckats med stavfel. Jag har även skapat en site tillägnad för preferensaktier – spana in den!

Oftast är det att föredra om man köper en preferensaktie med inlösenkurs en bit ovanför kursen + att bolagets troligtvis löser in preferensaktien vid inlösenskursens datum. Detta då man får man sig både den (ofta) höga direktavkastningen + en värdeökningsvinst vid utköpet.

Akta er för att köpa preferensaktier som lockar med extremt hög direktavkastning, viktigt att se så bolaget har råd att fortsätta med sina aktieutdelningar!

Vilken preferensaktie är din favorit?