Intressanta investmentbolag för privata aktieportföljen

aktiebloggar jag läser

Som jag har skrivit tidigare så vill jag lägga investmentbolag i privata aktieportföljens grund för att sedan kunna krydda lite med ett par roliga tillväxtbolag. Jag har just nu ett par långtidsordrar utlagda på följande investmentbolag:

 • Investor A (finns redan i portföljen, men vill öka) – 280,00 kr
  Beskrivning av innehav från Avanza:
  Kärninvesteringar: Globala noterade bolag och majoritetsägda dotterföretag. Investeringshorisonten är långsiktig och ägandet utövas via betydande minoritet. Kärninvesteringarna är: ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab, SEB, Nasdaq, Sobi och Wärtsilä samt de operativa investeringarna Mölnlycke Health Care (engångsprodukter för sårbehandling), Permobil (eldrivna rullstolar), Aleris (vård och sjukvårdstjänster) Grand Hotel (Hotell i Stockholm) och Vectura (fastighetsförvaltning)
  Finansiella investeringar: Investeringar i EQT:s fonder, samt partnerägda innehav 3 Skandinavien, Kunskapsskolan, Memira, Tobii, Newron och Lindorff.
  Läs mer om Investor!
 • Kinnevik (satsar mycket på “framtiden” så som e-handel och e-sport via MTG) – 225,00kr
  Beskrivning av innehav från Avanza:
  Kinnevik är ett investmentbolag med långsiktigt ägande i ett antal rörelsedrivande dotterbolag och en aktieportfölj bestående av långsiktiga investeringar i noterade bolag De flesta innehaven finns inom kommunikation, E-handel, underhållning och finansiella tjänster.

  • Kommunikation: Telekombolagen Millicom och Tele2.
  • E-handel och Marknadsplatser: Fokus på sko- och modesegmentet. Investeringar: Zalando (skor), Qliro-group (e-handelskoncern där bla. Tretti, Cdon.com och Nelly.com ingår), Avito (onlinetjänst för radannonser), Rocket Internet (utveckling av e-handelsbolag)
  • Underhållning: Metro (mediebolag), MTG (TV-Verksamhet)
  • Finansiella tjänster: Konsumentinriktade tjänster på utvecklingsmarknader i Afrika, Asien och Latinamerika. Investeringar: Bayport (Microkrediter i 8 ländder i Afrika), Milvik/BIMA (liv och sjukförsäkringar i ett 10-tal länder i Africa, Asien och Latinamerika)
  • Övrigt: Transcom (outsourcing av Customer Relationship Management (CRM) och inkasso), Black Earth Farming (Ryskt jordbuksbolag).
   Läs mer om Kinnevik!
 • Melker Schörling (äger “säkerhetsbolag” vilket jag tyvärr tror kan vara bra att äga inför framtiden) – 499,00kr
  Beskrivning av innehav från Avanza:
  Melker Schörling AB är ett investmentbolag med innehav i såväl noterade som onoterade bolag. MSAB är stor aktieägare i sex börsnoterade bolag. Hexagon (MSABs andel av röster 47.6%) är största innehavet. Övriga innehav omfattar, AArhusKarlshamn, Securitas, AssaAbloy, Loomis och Hexpol.
  Läs mer om Melker Schörling!
 • Latour B (även här en del säkerhetsbolag diversifierat med andra branscher) – 299,00kr
  Beskrivning av innehav från Avanza:
  Latour är ett blandat investmentbolag med en helägd industri- och handelsrörelse samt en börsportfölj.

  • Börsportfölj: Marknadsvärdet uppgår till drygt 34 Mdr SEK. Portföljen omfattar 10 innehav, de största, Assa Abloy, Securitas och Sweco som svarade för 72%.
   Övriga innehav: Fagerhult, HMS Networks, Loomis, Nederman, Nobia, Tomra och Troax.
  • Industri- och handelsrörelse: Helägd industri- och handelsrörelse bestående av ett sjuttiotal bolag organiserade i fem affärsområden: Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock, Specma Group och Swegon.
   Läs mer om Latour!

Vilka investmentbolag äger ni och varför just det bolagen? 🙂

2 Comments

 1. Jag äger och älskar Lundbergs och Investor! Äger också Industrivärden. Gillar Investors onoterade del, EQT och de noterade innehaven. Jättebra grund i portföljen! Lundergs äger jag för jag gillar Fredrik Lundberg och portföljbolagen. Lundbergs känns som en skicklig ägare av bolag.
  Melker Schörling äger bara noterade bolag och jättemycket Hexagon. De handlades för ett tag sedan (kanske fortfarande) till en premium. Jag skulle aldrig betala premium för ett investmentbolag som bara äger noterade bolag. Då kan man köpa alla bolagen på börsen, billigare.
  Kinnevik känns förlegat med så mycket MTG... samt allt snurr med skumrasken bakom Rocket Internet.
  Latour är intressant, även Svolder, och Creades. Kanske även Öresund, om man står ut med Qviberg.

  Tack för trevlig blogg :-)
  -Samuraimannen

  • Tack för grym återkoppling och feedback!
   Ska ta till mig detta och läsa på lite ytterligare...!

   Läste din analys av Paradox häromdagen, bra skrivet, tittar även på ett köp där genom privata portföljen...

   Trevlig helg! :-)

   Med vänliga hälsningar
   VKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *