Investera i aktier med aktiebolag?

investera i aktier med aktiebolag

Jag har står själv vid vägvalet att behålla mina vinstpengar i bolaget och investera i aktier eller ta ut vinsten som utdelning för att sedan investera privat.

Läs mitt inlägg om detta här!

Ni som har aktiebolag och handlar med aktier, hur gör ni?

4 Comments

 1. om du sparar utdelningsutrymmet får du även ränta på det viket kan vara intressant om du i framtiden får större vinster.

  Att du tar ut pengarna nu och investerar dem privat hindrar inte dig för att använda dem i företaget när du behöver lokal osv, då kan du låna ut dem till bolaget och dessutom ta ränta på det.

  Oavsett så kul att följa dig och lycka till med företagandet och investeringarna, är själv i en liknande sits förutom att jag har fler år på nacken, färre hår på huvet och några fler kilo att bära som inte enbart beror på plånboken;)

  • Tack för input!

   Dock skulle jag väl "förlora" 20% i skatt när jag tar ut pengarna i utdelning och sedan vill låna in dom igen till företaget i framtiden?

   Exempel:
   Vinst efter att bolagsskatt är betald: 100 000kr

   -Om jag tar ut detta som aktieutdelning så försvinner 20% och jag kan i framtiden låna företaget 80 000kr från denna summa.
   -Behåller jag däremot pengarna i bolaget så kan jag använda mina 100 000kr om/när jag skulle behöva det?

   Ser fram emot svar! :-)

   Med vänliga hälsningar
   Västkustinvesteraren

  • ja det är korrekt, när du tar utdelningen på 100k så beskattas du med 20% och därav får du 80k i handen. Hade du behållt dem i företaget så hade de 100k varit intakta.

   Behöver man däremot alla pengarna inom en kort period så hade jag inte investerat dem överhuvudtaget.

   En annan aspekt är att om du har en värdeökning på de 100k i aktiebolaget så behöver det beskattas när de i framtiden skall tas ut (lön / utdelning) förutom schablonbeskattningen i kf men som privatperson så är beskattningen klar (förutom schablon i isk/kf) i och med de 20k i samband med utdelningen.

   Tycker att pengarna skall vara kvar i bolaget om de i framtiden skall användas där, annars hade jag tagit utdelning.

   Mvh

  • Tack återigen för utförligt svar och input! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *