Jag är påväg att göra min första investering via Tessin!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Som jag skrev kort om tidigare idag så är jag påväg att göra min första fastighetsinvestering via Tessin.se. Jag har nu under kvällen hunnit läsa igenom prospektet och har hittat lite fördelar och nackdelar.

Kort presentation av investeringsprospektet

Bolaget Svensk Ytplanering AB har förvärvat en vindsvåning på 104kvm i området Hornstull på Södermalm (Stockholm). Svensk Ytplanering AB har betalat 4,5 MSEK för råvindsytan och har följande kapitalstruktur:

Förvärv av vindsvåningen: 4.500.000 kr
Entreprenadkostnader och exploatering: 3.000.000 kr
Övriga finansieringskostnader (ex. avgift till Tessin och avgift till Agenten): 700.000 kr
Övriga oförutsedda kostnader: 120.000 kr
Total kostnad för att färdigställa vindsvåningen inför försäljning: 8.320.000 kr
Försäljningen av vindsvåningen beräknas uppgå till:10.400.000 kr
Det skulle isåfall innebära en projektvinst på 2.080.000 kr

Tessin recension och omdöme

 

Fördelar och nackdelar med projektet

Fördelar

 • Kort löptid på lånet (6-8 månader)
 • Hög förväntad årsavkastning om 9% sett till den korta löptiden på lånet
 • Fastigheten ligger fantastiskt bra placerad med närhet till allt man kan önska sig
 • Låg minimiinvestering
 • Bygglov har beviljats och byggstart skedde i december 2016

Nackdelar

 • Förväntade kvm-priset på 100.000 kr är cirka 10% över genomsnittliga priset (90.800 kr) för Långholmsgatan där fastigheten ligger.
 • Genomsnittliga priset för Södermalm har de senaste tre månaderna legat på 86.572 kr och skulle vindsvåningen säljas för detta pris så hade totalsumman landat på 9.003.488 kr. Fortfarande förmodligen en vinst, men skulle ägarna till Svensk Ytplanering AB fortfarande vilja sälja om priset är lägre än de prognostiserade 10.400.000 kr?
 • Jag som investerar via bolag hade skattemässigt hellre fått preferensaktier då utdelningen från dessa hade med största sannolikhet varit skattefri. Nu när det handlar om ett lån så kommer jag beskattas med inkomst av kapital.

 

Säkerhet för lånen

“Som säkerhet för Lånen så pantsätts Vindsvåningen. Vindsvåningen är belägen inom bostadsrättsföreningen Bulten 21 (769616-4123), på Långholmsgatan 7 i Stockholm. Vindsvåningen har en bruttoarea (BTA) på 118 kvm med en beräknad boarea (BOA) på 104 kvm. Låntagaren förvärvade Vindsvåningen från bostadsrättsföreningen för 4,5 mkr med tillträde 1 november 2016.”
– Hämtat från Prospektet på Tessins hemsida

Svensk Ytplanering AB förvärvade råvindsutrymmet för 4,5 MSEK den 30 september 2016. Råvindsutrymmet ska byggas om till en bostadsrätt med lyxiga materialval och en exklusiv penthouse-känsla. I april 2017 förväntas projektet vara färdigställt och SkandiaMäklarna har fått uppgiften att sälja bostadsrätten i maj månad. Lånen ska återbetalas antingen 15 augusti 2017 eller 15 oktober, låntagaren väljer själv vad som passar bäst.

Min (eventuella) investering

Jag har anmält mig till andelar i lånet av ett värde till 20.000 kr och har alltså en icke-bindande reservation. Inom ett par dagar kommer jag att få hem ett investeringsmemorandum och ytterligare finansiell information. Kort efter detta måste jag ta ett skarpt beslut om jag ska genomföra investeringen eller ej. Just nu lutar det mot att jag kommer investera i mitt första projekt genom Tessin.

Innan ni gör några investeringar via Tessin så läs på själva vad som gäller för varje unikt projekt. Vissa erbjuder preferensaktier med kvartalsutbetalning och andra lån (som i detta fallet).
Läs mer om pågående projekt och hur du investerar i fastigheter på Tessins hemsida!

Som de flesta av er vet så har jag påbörjat en löpande recension av Tessins tjänster som jag har valt att döpa till Tessin-portföljen här på bloggen. Har ni inte läst mina tidigare inlägg om Tessin så finns de att läsa här!


Är någon av er läsare investerad i Hornstull-projektet? Ni som aktivt valt att avstå, vad är det ni inte gillar? Lämna gärna feedback nedanför!

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Gillar du det du läser?
Prenumerera kostnadsfritt på mina framtida artiklar:
TIPS!

Visa uppskattning genom att dela artikeln…

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

5 svar

 1. Kul att du hann reservera innan det blev fullt (som det blev inom 20 min cirka!!). Jag hann också reservera 1 post för 20.000kr.

  Angående höga kvm priset, tänk på att det är en vindsvåning. Dessa är alltid dyrare än vanliga lägenheter bara pga läget, ljusinsläppet och utsikten. Bara något att tänka på 🙂

  Mvh

 2. Jag hade helt enkelt flyt. Satt med en kaffe i handen på jobbet knappade på telefonen och jag reserverade så fort jag fick mailet i inkorgen…
  Grattis till dig också som hann få en post! (Jag jinxade inte nu genom att skriva grattis hoppas jag…)

  Absolut, du har en bra poäng där. Men det är fortfarande ett mycket högt kvm-pris! 😉

  Trevlig helg!
  Mvh VKI

 3. Bestämde mig för ett par fagar sedan att hitta/vänta in ett bra projek att investera i.
  Gick in på deras hemsida igår (3/2), där var allt fulltecknat. Telefonen plingar till sekunden efter och där var mailet jag väntat på…ett nytt projekt på Tessin.se. Försökte reservera direkt men det var redan fullbokat, trots att det stod att 94% var bokat. Tråkigt att jag inte hann…väntar på nästa nu.
  Vänlig hälsning

 4. Jag hade samma problem. 94% reserverat och det stod att det var “fulltecknat”. Jag hann till och med maila till deras kundtjänst i någon form av försök till att ställa mig i kö. Efter jag skickade mailet så uppdaterade jag sidan för Hornstull-projektet och då var det 98% reserverat och det gick att klicka på knappen reservera….

  Trevlig helg på dig och tack för kommentaren! 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se