Mina tankar om Kinnevik & Com Hem + två aktieköp!

com hem

Igår fyllde jag på i två innehav som har dippat ett par procent efter en rapportpresentation och ett pressmeddelande som inte uppskattades av marknaden. Bolagen det handlar om är Kinnevik och Starbucks.

Starbucks rapport ogillades av marknaden

Starbucks släppte natten till igår sin rapport och backade i efterhandeln över -4,00%. Jag handlade ett knippe aktier när aktien stod i -2,50% under fredagen. Detta gjordes för en del av månadssparandet i Företagets Trygghetsportfölj och jag fortsätter att bygga jämnviktade positioner i portföljen. Alla innehav är fortfarande mycket små men tanken är att bygga upp portföljen löpande varje månad.

Starbucks rapport var en besvikelse enligt marknaden då bolaget bl.a. missade omsättningsestimaten. För andra kvartalet i rad lyckades inte Starbucks att nå upp till marknadens estimat när det det kommer till “same-store sales”. Däremot nådde dem vinstestimaten på 0,45 cent per aktie. Min tanke är att äga Starbucks i många år framöver och det visar jag inte minst genom att äga bolaget i alla mina tre aktieportföljer. Målet är att fortsätta köpa löpande flera år framåt vid eventuella dippar.
Läs mer om Starbucks hos Avanza!


Kinnevik köper Com Hem

Kinnevik köpte i veckan 18,5% av Com Hem för 3,7 miljarder kronor. Kursen föll runt -4,00% och finanstwitter exploderade av idiotförklaringar och hån mot Kinnevik. Även min spontana känsla var besvikelse. Vem vill äga ett bolag som Com Hem? Digital-tv m.m. är väl en av de mest osexiga marknaderna man kan ta i just nu!?

Köpet genomfördes till 110kr per aktie och jag har försökt sätta mig in i varför ett modernt och IT-baserat investmentbolag som Kinnevik skulle köpa något som med största sannolikhet skulle vara en dålig affär. Vad är deras baktanke?

Jag, som många andra, började tänka att de ser möjligheter till synergier mellan deras innehav i Com Hem > Tele2 och MTG. Idéer som jag både läst och spekulerat i själv kan kanske vara något i stil med följande:

  • Com Hem och MTG kan tillsammans konkurrera mot andra bolag om sporträttigheter. Kanske kan de bli lättare att ta betalt från slutkunderna om Kinnevik är största ägare i distributören Com hem?
  • Genom köpet av Com Hem kan Kinnevik förebygga att Com Hem använder sig av någon konkurrents mobilnät istället för Tele2s, när det kommer till mobiltelefonkunderna.
  • Kanske kan en strukturaffär mellan Tele2 och Com Hem ske i framtiden? Skulle detta ske så skulle möjligtvis Kinnevik kunna ta del av synergier som detta kan medföra.

Kinnevik betalde en premie på 280 miljoner kronor för Com Hem, alltså cirka 0,3 procent av Kinneviks substansvärde. Totalt så utgör aktieinnehavet i Com Hem 4,70% av Kinneviks substansvärde.

Enligt Handelsbanken så kommer köpet av Com Hem att halvera gapet mellan inkommande och utgående utdelningar för Kinnevik och dess aktier. Från 400 till 200 miljoner kronor.

Jag har, åtminstone enligt mig själv, båda fötterna på jorden och vet mycket väl att hela Kinneviks styrelse gör ett bättre jobb än mig när det gäller investeringar. Därför väljer jag istället att öka mitt innehav med ett gäng aktier då mitt mål är att, likt innehavet i Starbucks, behålla Kinnevik under många år och öka vid dippar i aktiekursen. Jag köpte igår en liten post aktier till Företagets Trygghetsportfölj och precis som med Starbucks så finns Kinnevik i alla mina tre aktieportföljer. Med det sagt så är jag dock inte förtjust i förvärvet av Com Hem, än så länge…
Läs mer om Kinnevik hos Avanza!

Vad tycker ni om Kinneviks köp av Com Hem? Dela gärna med er av era tankar i kommentarsfältet nedanför!

 

One Comment

  1. Jag skrev ett inlägg igår om mina tankar http://borsjagarcoachen.blogspot.se/2017/04/zalando-ar-fortfarande-kinneviks.html?m=1

    Sen gällande comhem så blir de en så pass liten del av kinnevik och eftersom jag gillar Zalando behåller jag. Sen blir de intressant och se vad kinnevik kan koka ihop nu med tele2, mtg och comhem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *