Mina tankar om Kinnevik & Com Hem + två aktieköp!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Igår fyllde jag på i två innehav som har dippat ett par procent efter en rapportpresentation och ett pressmeddelande som inte uppskattades av marknaden. Bolagen det handlar om är Kinnevik och Starbucks.

Starbucks rapport ogillades av marknaden

Starbucks släppte natten till igår sin rapport och backade i efterhandeln över -4,00%. Jag handlade ett knippe aktier när aktien stod i -2,50% under fredagen. Detta gjordes för en del av månadssparandet i Företagets Trygghetsportfölj och jag fortsätter att bygga jämnviktade positioner i portföljen. Alla innehav är fortfarande mycket små men tanken är att bygga upp portföljen löpande varje månad.

Starbucks rapport var en besvikelse enligt marknaden då bolaget bl.a. missade omsättningsestimaten. För andra kvartalet i rad lyckades inte Starbucks att nå upp till marknadens estimat när det det kommer till “same-store sales”. Däremot nådde dem vinstestimaten på 0,45 cent per aktie. Min tanke är att äga Starbucks i många år framöver och det visar jag inte minst genom att äga bolaget i alla mina tre aktieportföljer. Målet är att fortsätta köpa löpande flera år framåt vid eventuella dippar.
Läs mer om Starbucks hos Avanza!


Kinnevik köper Com Hem

Kinnevik köpte i veckan 18,5% av Com Hem för 3,7 miljarder kronor. Kursen föll runt -4,00% och finanstwitter exploderade av idiotförklaringar och hån mot Kinnevik. Även min spontana känsla var besvikelse. Vem vill äga ett bolag som Com Hem? Digital-tv m.m. är väl en av de mest osexiga marknaderna man kan ta i just nu!?

Köpet genomfördes till 110kr per aktie och jag har försökt sätta mig in i varför ett modernt och IT-baserat investmentbolag som Kinnevik skulle köpa något som med största sannolikhet skulle vara en dålig affär. Vad är deras baktanke?

Jag, som många andra, började tänka att de ser möjligheter till synergier mellan deras innehav i Com Hem > Tele2 och MTG. Idéer som jag både läst och spekulerat i själv kan kanske vara något i stil med följande:

  • Com Hem och MTG kan tillsammans konkurrera mot andra bolag om sporträttigheter. Kanske kan de bli lättare att ta betalt från slutkunderna om Kinnevik är största ägare i distributören Com hem?
  • Genom köpet av Com Hem kan Kinnevik förebygga att Com Hem använder sig av någon konkurrents mobilnät istället för Tele2s, när det kommer till mobiltelefonkunderna.
  • Kanske kan en strukturaffär mellan Tele2 och Com Hem ske i framtiden? Skulle detta ske så skulle möjligtvis Kinnevik kunna ta del av synergier som detta kan medföra.

Kinnevik betalde en premie på 280 miljoner kronor för Com Hem, alltså cirka 0,3 procent av Kinneviks substansvärde. Totalt så utgör aktieinnehavet i Com Hem 4,70% av Kinneviks substansvärde.

Enligt Handelsbanken så kommer köpet av Com Hem att halvera gapet mellan inkommande och utgående utdelningar för Kinnevik och dess aktier. Från 400 till 200 miljoner kronor.

Jag har, åtminstone enligt mig själv, båda fötterna på jorden och vet mycket väl att hela Kinneviks styrelse gör ett bättre jobb än mig när det gäller investeringar. Därför väljer jag istället att öka mitt innehav med ett gäng aktier då mitt mål är att, likt innehavet i Starbucks, behålla Kinnevik under många år och öka vid dippar i aktiekursen. Jag köpte igår en liten post aktier till Företagets Trygghetsportfölj och precis som med Starbucks så finns Kinnevik i alla mina tre aktieportföljer. Med det sagt så är jag dock inte förtjust i förvärvet av Com Hem, än så länge…
Läs mer om Kinnevik hos Avanza!

Vad tycker ni om Kinneviks köp av Com Hem? Dela gärna med er av era tankar i kommentarsfältet nedanför!

 

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Ett svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se