Lägenhetsförsäljning = Startkassa utdelningsportfölj

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Som jag har skrivit om tidigare så har vi köpt en ny bostad och det betyder även att vi inom några dagar säljer vår nuvarande bostad, som jag äger.

Totala vinsten innan skatt är 375 000kr. Tyvärr skall det mesta av vinsten följa med in som kontantinsats i nya bostaden, skattas bort och betala en del skulder.
Över blir det cirka 60 000kr.

Utöver de 60 000kr så kommer jag även att erhålla en bonus för 2015 års försäljning tillsammans med januarilönen. Bonusen ser ut att landa på cirka 20 000kr. Det betyder att jag kommer att ha en startkassa på cirka 80 000kr att starta min utdelningsportfölj med.

Erhåll mina aktieanalyser, teorier och följ min resa mot 1 miljon kronor genom att registrera din mail gratis här nedanför:
[mc4wp_form]

Min utdelningsportfölj – planen

Jag har inte riktigt bestämt mig ännu hur många bolag som utdelningsportföljen ska innehålla. Målet är att försöka sprida utdelningarna på så många månader som möjligt för att skapa ett kassaflöde.
Tanken är att mitt vanliga månadssparande på 5500kr kommer att fortsätta in i min tillväxtportfölj som innehåller aktier som Starbucks (Starbucks aktieanalys), Apple & Starbreeze (Starbreeze aktieanalys).
Nya tillskott till utdelningsportföljen kommer att ske genom utdelningar från bolagen i portföljen, försäljningsbonus i slutet av varje år och aktieutdelningar från mitt eget företag.
Jag uppskattar att utdelningar från mitt eget bolag + försäljningsbonus kommer att uppnå cirka 100 000kr -150 000kr per år.
Med hjälp av favoritbloggaren Z2036s verktyg så kan vi se att jag borde kunna nå ett värde på 1 000 000 kr på min utdelningsportfölj innan jag fyllt 30år och därmed uppfylla mitt mål. Detta är utöver mina 400 000kr som är placerade i boende och mina innehav i tillväxtportföljen.

Min utdelningsportfölj - 5 år framåt i tiden

Det som är det mest spännande och motiverande av allt är den sanslösa effekten av återinvesterade utdelningar! Detta kallas ränta-på-ränta effekten (läs mer om hur detta fungerar här).
Om ni tittar på grafen nedanför så kommer ni se snöbollseffekten där återinvesterade utdelningar växer på hög och accelerationen efter ett par år är brutal! Det gäller bara att hålla motivationen de första åren. Skulle jag fortsätta fram till min pension med min utdelningsportfölj så skulle jag enligt z2036 sparkalkylator ha en utdelningsportfölj värd 36 000 000kr !

Min utdelningsportfölj - Ränta på ränta effekten fram till min pension om 40 år.

utdelningsportfölj-ränta på ränta effekten

Min utdelningsporfölj – Vilka bolag/aktier vill jag äga?

Här kommer den svåra frågan, vill jag satsa på “enbart” utdelningsaktier med hög direktavkastning som oftast rör sig horisontellt i värde? Eller vill jag hellre arbeta med aktier som H&M och Johnson & Johnson som troligtvis både delar ut (till en lägre direktavkastning) och ökar i värde? Jag tror på en kombination av båda två.
Bolag som jag är för tillfället intresserad av att ha i portföljen:

 • Hennes & Mauritz  direktavkastning 3,04%
 • Johnson & Johnson direktavkastning 2,87%
 • Telia Sonera  direktavkastning 6,92%
 • Microsoft direktavkastning 2,97%
 • HCP Inc direktavkastning 6,46%
 • Betsson direktavkastning 2,77%
 • Swedbank direktavkastning 5,83%
 • Castellum direktavkastning 3,76%
 • Realty Income Corp  direktavkastning 4,58%
 • Saltängen direktavkastning 9,61%
 • Tobin Properties  direktavkastning 10,27%
 • Unilever PLC  direktavkastning 3,03%
 • Northwest Healthcare properties REIT direktavkastning 9,18%
 • NCC B  direktavkastning 4,23%
 • Omega Healthcare direktavkastning 6,68%
 • AT&T direktavkastning 5,75%
 • eWork direktavkastning 3,73%
 • DGC One direktavkastning 4,24%

Detta är verkligen bara exempel på aktier. Men för att få lite förståelse så skulle direktavkastningen ligga på 5,33% för denna utdelningsportfölj om alla innehav var lika stora.
Rekommenderar er även att läsa mitt inläggUtländska aktier ISK eller KF?” där jag skriver om varför jag tycker att direktavkastande utländska aktier borde placeras i Kapitalförsäkringar.

Min utdelningsportfölj – Allmänna tankar

Som ni kunnat se tidigare i inlägget så har jag ett mål på en direktavkastning på minst 5% i min utdelningsportfölj. Jag räknar även på att jag ska ha en del tillväxt (i exemplet ovanför räknar jag med 3% per år) därav aktier som exempelvis Hennes & Mauritz och Castellum som jag hoppas bidrar med både tillväxt och direktavkastning.
Det är ett par månader kvar innan pengarna är mina och det går att investera så mycket kan hända innan dess. Dessutom kommer jag få tillgång till kapitalet precis innan många svenska utdelningar, vilket historiskt brukar betyda att kurserna står extra högt. Planen är att köpa in mig på börsen för runt 10-20 000kr i månaden under år 2016 för att inte kliva in på en topp.
Kommentera gärna nedanför om ni har några favoritbolag som jag borde ta mig en titt på!

Är du också sugen på att starta din pengamaskin? Klicka här för att registrera ett konto gratis hos Avanza idag!

Rekommenderade artiklar & blogginlägg för dig:

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se