Lendify – 8% årsavkastning och bra diversifiering!?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Nu är det snart 1 månad sedan jag skrev någonting om mitt utlånade kapital via Lendify. Jag tänkte därför komma med en kortare uppdatering hur allt rullar på.

Vissa låntagare har släpat med sina betalningar, men har oftast betalat inom en vecka efter månadens slut. I dagens läge är alla ränte- och amorteringsbetalningar genomförda och jag har för tillfället ca 10 000kr investerat i 28 st olika lån.

Eftersom ränta och amortering sker månadsvis så får jag totalt cirka 161kr/mån utbetalat till mitt Lendify-konto. Jag har dock aktiverat “Autoinvestering” och “Återinvestera” vilket gör att pengarna ska placeras i nya lån så fort det finns likvider på kontot. Detta skapar då den kraftiga ränta på ränta-effekten!

Som ni ser så har jag investerat cirka 3000kr i manuellt valda lån samtidigt som 7000kr ligger placerade i Autoinvest-kontot. En stor fördel med att välja Autoinvest-kontot är att Lendify erbjuder sin kreditförlustfond om någon låntagare inte genomför sina amorteringsbetalningar. Dock ersätter kreditförlustfonden endast förlorat insatt kapital och inte missad avkastning.
Obs! Det kommer ett djupare inlägg om Lendifys kreditförlustfond längre fram då det verkar vara en del oklara detaljer om vad som gäller och inte gäller.

Lendify omdöme
Lendify omdöme
Lendify avkastning
Lendify avkastning

Avkastningen hittills på mindre än tre månader har kommit upp i 1,99% och beräknas landa på cirka 8,00% om allt flyter på som det ska.

Jag har i dagens läge cirka 3,5% av mitt totala investerade kapital (räknar ej in kontantinsats i bostad) placerat hos Lendify. Jag är fortsatt positiv till deras tjänster men jag kommer vänta ett tag till innan jag väljer att utöka mitt kapital här. Dock tycker jag att det är ett bra alternativ för att diversifiera sig mot börsen.

Läs mer om hur du investerar på Lendify.se!
Läs alla mina tidigare inlägg i min löpande recension av Lendify!

 

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

11 svar

 1. Ledsen att säga det, men det här är absolut ingen bra diversifiering emot börsen! Kreditförluster är högt korrelerade med den allmänna konjunkturen, precis som börsen också förväntas vara över tid (dvs att börsens värdering drivs av vinsterna, vilka korrelerar med konjunkturen). Jag anser du tar en enormt hög risk (mtp räntenivåer) men att kompensationen ändå inte är tillräcklig för dig. Vidare så har det förekommit bedrägeri i den här sektorn redan i norden (minns ej vad de hette nu bara). Är du säker på att FI har stenkoll på verksamheten, det tror inte jag nämligen (eftersom de bara har resurser att bevaka de mest systemviktiga företagen i Sverige dit vilka detta inte hör). Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

 2. Hej.
  Vart i kontakt med lendify ang att det är otydligt gällande kommande återbetalningar. Den summan som står där är före skatter och avgifter. Jag har även avslutat mitt 1års konto där då avgiften är 1,5% istället för 1% som det är på 5 och 10 år

  Jag har även fått reda på att man måste ha över 100kr på kontot innan det återinvesteras. Vilket för mig förstör hela idén.

 3. Hej, jag tittade lite på din lendify investering då den ger bra ränta.

  Jag har lite kontakt med låneförmedlare och det är hård konkurrens om lånen . Att ge investerare som dig 8% innebär ju att lendifys kunder skall betala definitivt över 8% annars tjänar de ju inget.

  Då jag tittar på följande tabell
  https://lendify.se/Loan/Info

  …är min slutsats att dina pengar lånas ut till gruppen E och F. Jag tror personligen att det är väldigt höga risker i dessa klasser, speciellt då man lånar ut på 10 år. Om de istället letar andra alternativ så kan de nog hitta billigare alternativ

  Fråga
  – när räknar du med att få tillbaka satsat kapital? Det är denna tid som låntagarna måste hålla sig flytande och betala lånen för att du inte skall förlora på din investering

 4. Tack för input Andreas,
  jag skriver ner och sparar alla negativa sidor för att samla i ett större inlägg framåt i tiden! 🙂

  Mvh VKI

 5. Tack för mycket vettig input Investeraren,
  som jag skrev till Andreas här nedanför;
  jag skriver ner och sparar alla negativa sidor för att samla i ett större inlägg framåt i tiden!

  Bolaget du tänker på är förmodligen Trustbuddy…

  Ha en bra kväll! 🙂

  Mvh VKI

 6. Hej Marcus,
  det stämmer bra med dina antaganden. Som du ser på bilden ovanför så är det framförallt Autoinvestkontot (där Lendify själva väljer lån) som är extra många E och F.
  Jag skrev ett inlägg om hur ett högrisklån kan se ut här:
  http://www.vastkustinvesteraren.se/lendify-omdome-visar-hur-ett-hogrisklan-kan-se-ut/

  I detta fall så försöker jag se mitt satsade kapital som både en investering och ett sorts experiment. Jag försöker tänka i banorna att det är pengar jag inte “räknar med att jag har” för att på ett ordentligt sätt kunna vara långsiktig. (inte nöjd med min formulering, men hoppas du kan förstå lite vad jag försöker få fram…)

  Ha det så bra och lycka till med investeringarna! 🙂

  Mvh VKI

 7. Jag har valt att prova Lendify, känns som ett kul experiment. Har endast fört över 1000kr och valt att satsa på A, B och C med max 2års amorteringstid. Har inte för avsikt att föra över mer pengar utan dessa ska få finnas hos Lendify och återinvesteras övertid. Ska bli kul att utvärdera om ett gäng år. Skulle pengarna vara borta är det inte hela världen, men för varje krona i intäkter så är det iaf ett steg i rätt riktning.

 8. Jag tycker det låter vettigt att börja lågt och följa hur hela marknaden för P2P-lending utvecklar sig framåt!

  Välkommen tillbaka med åsikter, feedback och annat du kommer över! 🙂

  Mvh VKI

 9. Hej!

  Med tanke på att Maggan Andersson tar 30% av din vinst plus att Lendify ska ha ska ha sin del, tycker du då att den årliga avkastningen, med tanke på risken, verkligen är bättre än börsen?

  Nu med Nordea i bilden blir det sannolikt ännu billigare för småsparare att handla aktier.

  Samt är ju dina pengar låsta på Lendify i 10 år… känns bara som att börsen ger mer frihet, bättre avkastning och nästan mindre risk också (med tanke på den tidigare kommentaren om konjukturen och skräpbolaget Trustbuddy eller vad det hette).

  /William

 10. Tjenare William,
  jag har aldrig och kommer aldrig påstå att Lendify skulle vara bättre än börsen. Därav har jag endast ca 3% av mitt investerade kapital placerat där. Men jag tycker att det kan fungera som ett bra komplement om man är som mig och vill kunna sova gott om natten med hjälp av många diversifieringar. Men som du ser så är jag mycket försiktig med att investera pengar här på ett tag framöver för att kunna utvärdera tjänsten ordentligt först!
  Däremot har Investeraren här ovanför en mycket bra poäng angående konjukturen och det ska tas upp i ett framtida inlägg!

  Sedan har jag investerat via mitt aktiebolag och har därmed en beskattning på 22% istället för 30%.

  Jämförelsen som de flesta drar med Trustbuddy är bra att ha i bakhuvudet, men man kan självklart inte döma ut ett bolag/tjänst helt och hållet p.g.a att ett tidigare bolag (med helt annan ledning) inte skött sig.

  Tack för inputen! 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se