Lendify recension - släpande betalningar

lendify recension

Då var det dags för nästa del i mitt Lendify-projekt. För er som är nya och inte har följt med innan så får ni en kort presentation av min Lendify-portfölj:
Jag har investerat riktiga pengar hos tjänsten Lendify.se. Lendify står som en marknadsplats där du som privatperson eller företag kan låna ut ditt kapital till andra privatpersoner. I gengäld får du månatlig utbetalning i form av ränta och amorteringar. Totala årsavkastningen ligger på 3,50-8,20% beroende på löptipden. Du kan alltså bygga din egna “bankverksamhet”.
Ni hittar alla tidigare inlägg om Lendify-portföljen här. Jag är inte sponsrad av Lendify och inläggen kan ses som en löpande recension.

24 av 25 har betalat sina lån

Nästa del i min löpande recension blir alltså att visa hur betalningarna av lånen har fungerat. I min “portfölj” finns det 25st lån. Min totala investering hos Lendify är 10 000kr och lånen är ungefär lika stora. Jag kontaktade Lendfys kundtjänst efter en läsarkommentar för en vecka sedan:

Kundtjänsten svarade snabbt och det var givetvis en funktion som fanns att hitta på följande sätt:
Logga in på Lendify.se > Klicka på Översikt > Leta efter rutan Kommande betalningar > Står det “Kommande betalning” under en månad som redan har varit så betyder det att låntagaren inte har betalat  ännu.

Eftersom vi i skrivande stund är i januari så ser ni i mitt fall att 1 av 25 låntagare släpar efter med betalningar:

Lendify släpande betalningar

Som ni ser här ovanför så har jag en låntagare som inte har betalat sin ränta och amortering för november och december än så länge. För att visa hur lånet ser ut (innan investering så finns det mycket mer siffror, fakta och information om personen som ansökt om lånet) så lägger jag upp en sceenshot här under:

Lånet ligger i min del av portföljen som sköts av Lendify autoinvest där Lendify väljer lånen som mina pengar ska placeras i. Detta lånet är E-klassat, alltså är det de mest “osäkra låntagaren” och därav den höga räntan. Det som ska bli spännande att se nu är två saker:

 • Kommer låntagaren att betala tillbaka och komma ikapp sina missade betalningar?
 • Om låntagaren inte betalar tillbaka sitt lån, kommer Lendify ersätta mig med deras Kreditförlustfond? Tidigare har de kommunicerat att de har ersatt alla långivare som inte fått sina pengar återbetalda (ersättningen har gällt insatt kapital, inte missad avkastning).

Som vanligt så är det bra att diversifiera och sprida riskerna. Skulle du öka antalet lån till runt 50st så borde inte varje eventuell missad betalning märkas av särskilt mycket. Speciellt inte då Lendifys kreditförlustfond finns för att ersätta eventuellt förlorat insatt kapital.

Jag är fortsatt positivt inställd till Lendify och om allt fortsätter enligt plan så finns det chans att jag ökar mitt kapital längre fram. Jag tycker att fördelningen av kapital mellan Lendify, Tessin och börsen ger en bra diversifiering (dock tungt viktad mot börsen). Dock kommer jag placera detta med kortare löptid. Just nu finns det lån på Lendifys marknad som har 1 års löptid och 4,65% ränta. Ja, det kommer med en annan risk jämfört med att bara låta pengarna ligga på ett bankkonto, men det ger en bra årlig avkastning för att ha så kort löptid. I andra änden av låntagarna så finns det lån där löptiden är 10 år och räntan ligger på 15,00% årligen. Sedan finns det alla möjliga sorters lån där i mellan. Öppnar man ett konto på Lendify.se så får man direkt tillgång till all information om lån och låntagare. Exempel på information är: bruttolön, boendeform, boendeavgifter, civilstånd, ålder och hur länge låntagaren har haft sin tjänst.
Läs mer hos Lendify.se!

Vill ni läsa mer om min Lendify-portfölj och alla tidigare recensionsinlägg så hittar ni det här!

Har någon av er läsare redan investerat via Lendify? Dela gärna med er av åsikter, upplevelser och annat i kommentarsfältet!

27 Comments

 1. Känns som den här bloggen handlar mer och mer om lendify och tessin och mindre om aktier. Synd tycker jag. Kul tycker säkert nån annan.

  • Tack för inputen Klas!
   Mitt absolut största intresse och fokus ligger på börsen. Däremot så skriver jag om Tessin och Lendify när det har hänt någonting nytt.
   Jag ska absolut ta till mig ditt önskemål om mer aktier & börsen! :-)

   Med vänliga hälsningar
   Västkustinvesteraren

 2. Hej!

  Du ligger steget före mig (c:a två månader) så jag läser med stort intresse. Jag har själv investerat och delat upp investeringen på två konton, ett 10 årigt och ett 5 årigt. Båda är autoinvestkonton då jag vill utvärdera tjänsten ett tag innan jag ev. investerar mer och under tiden vill jag ha säkerheten från Lendifys kreditförlustfond.

  Det ska bli spännande att höra hur det går med de uteblivna inbetalningarna. Självklart hoppas jag att låntagaren själv lyckas betala men annars så får vi hoppas att kreditförlustfonden fungerar.

  Mvh Niklas

  • Tack för den inputen Niklas!

   Ja, vi håller tummarna för att personen betalar ikapp sina släpande fakturor och att allt löser sig som det ska. Löser det sig inte så ska det bli kul att se hur kreditförlustfonden och Lendify reagerar! :-)

   Med vänliga hälsningar
   Västkustinvesteraren

  • hej,
   har varit igång med Ledify sedan dec 15 med 6,75% årlig avkastning. först manuellt konto för att sedan växla till 10år auto. såg nu att mina låntagare har släpande obetalda lån på totalt 700 SEK, sedan 5 mån bakåt. ringde Ledify för att höra mig för när kreditförlustfonden gör en återbetalning och fick besked att det inte täcker individuella lån (så som jag uppfattat upplägget) utan avser mitt totala insatta belopp. efter att läst deras informationstext igen tycker jag det är mycket luddigt och måste prata med dem igen. skulle det inte gälla individuella lån, ökar risken avsevärt och investeringen bör omvärderas.
   återkommer med besked om det är av intresse.

   mvh
   peter

  • Tack för en mycket bra kommentar Peter!
   Återkom gärna med kommentar så skriver jag gärna ett inlägg runt det!

   Det jag vet är att kreditförlustfonden endast täcker Autoinvest, och inte manuella konton.

   Ser fram emot ett återkopplande!

   Mvh VKI

  • Svar från Ledify: Kreditförlustfonden täcker inte enskilda lån utan uteblivna betalningar per månad. Exempel, om alla utom ett lån utom ett har blivit avbetalda för en specifik månad och du fattas en inbetalning på 23 SEK (20 amortering och 3 i ränta) kommer kreditförlustfonden endast att ge ersättning om dina ränteintäkter för alla de andra lånen samma månad inte överstiger 20 SEK. Jag har påpekat för Lendify att deras text inte är glasklar gällande detta och man tog åt sig av kritiken.

   för övrigt, tack för en bra blogg

   Mvh
   Peter

  • Stort tack för att du orkade återkoppla Peter!
   Jag antecknar detta och kommer lyfta fram informationen i ett inlägg framöver då jag anser, precis som du, att det inte är glasklart på hemsidan.

   Mvh VKI

 3. Du är inte sponsrad av dem säger du samtidigt som du lägger du ut affiliatelänkar som betalar dig? Väldigt sneaky.

  • Hej Jonathan,
   jag skriver även tydligt under varenda inlägg på bloggen att jag använder affiliatelänkar, precis som 95% av alla andra bloggare. Det står även tydligt på min sida om annonspolicy:
   http://vastkustinvesteraren.se/annons-policy/

   Som jag skriver på den sidan så skriver jag bara om saker som jag själv har testat, använder och rekommenderar!

   Ha det så bra och lycka till med investeringarna! :-)

   Med vänliga hälsningar
   Västkustinvesteraren

 4. Väldigt roligt att läsa! Som en tidigare person kommenterade så ligger också jag cirka 2-3 månader efter dig.
  Om det står utbetalning Januari, vilket datum blir det då?

  Jag verkar dock fortfarande ha mycket "reserverat" kapital istället för investerat :/ Många av lånen ligger länge under reserverat. Var det samma för dig?

  • Hej Marcus, kul att du uppskattar de löpande recensionerna!

   Alla lån verkar ha unika betalningsdatum. Däremot om du har något kvar med märkning "Kommande betalningar - December 2016" så betyder det att låntagaren inte har betalat ännu.

   Ja, jag hade länge ungefär hälften som reserverat kapital. Det handlar om att lånen måste fyllas av långivare. Du kan se hur mycket av lånen som är fyllda genom att klicka på:
   Översikt > Klicka på ditt kontonamn > Reserverat
   eller så går du via: Investera manuellt
   Där ser du en lista över alla "Fullfinansierade lån" eller de som fortfarande söker investerare! :-)


   Lycka till med investeringarna! :-)

   Mvh VKI

  • Jag har även en del som inte är reserverat än på mitt autoinvest (10 år) och det gissar jag beror på att det inte finns tillräckligt med låntagare i respektive kategori för tillfället då de vill sprida både på risk och antal lån.

   Mvh Niklas

 5. "Vid varje månadsskifte genomförs en automatisk kontroll av samtliga Autoinvestkonton. Om summan av din totala utbetalning (dvs. återbetalning plus ränta) från låntagare för den aktuella månaden understiger summan av de återbetalningar du skulle fått utan kreditförluster, täcker Kreditförlustfonden upp skillnaden."


  Tolkar du det på samma sätt som jag. Alltså att man har långivare som inte betalar, säg att det summan som inte blir betald är 100kr men om du på övriga lån får in 100 kr så kommer fonden inte gå in. Du går +-0 den månaden? Att man teoretiskt kan, på 10 år gå plus minus noll med riktigt oflyt?

  • Jag uppfattar det nog forfarande som att de gäller "per lån". Men du får mig att börja tveka...

   Mvh VKI

 6. Jag har även en till fråga.
  Tror du man kan få se underlag för lendifys samtliga lån och bygga sig en egen bild av hur många som inte betalas av?
  Hur många lån som finns och hur mycket kapital de sitter på som inte är utlånat? När man tittar idag så ser det ut som att det inte finns några lån alls att investera i.

  • Bra fråga!
   Maila supporten för att se, jag har fått snabba och bra svar tidigare! :-)

 7. En sak som jag funderar på är om man väljer längsta löptid 1 år är förväntad avkastning 3,5% om året. Vid max 10 års löptid är förväntad avkastning hela 8,2% om året. Hur kan detta komma sig? Får man betala MYCKET högre ränta på lånet ju större det är? Känns som löptiden borde vara ganska ointressant? Det intressanta borde väl snarare handla om vilken kreditklass kunden hamnar i?

 8. Ett litet tillägg till mitt inlägg ovan hittar jag när jag gräver lite i lendify:s senaste årsredovisning på sid.4 där finns en ruta som snabbt sammanställt årsavkastning via autoinvest. Den säger 10 år har haft en avkastning på 7,51% men totalt för alla konton har gett 6,93% alltså galet långt ifrån dom uppgifter om årsavkastning som uppges när man registrerar sig. Har dom svårt att få utlånare på 10 år? och överdriver man då medvetet skillnaden i avkastning mellan kontona?

  • Tack för tipset Nils!
   Det ska jag definitivt gräva vidare i!

   Med vänlig hälsning,
   VKI

  • Tycker det är oseriöst att först speca utfallet för 10-års löptid. Sen har man valt att "bunta ihop" övriga tre löptider. Finns ingen anledning utan att var för sig redovisa avkastningen för respektive löptid, vi snackar bara om fyra stycken!

 9. Kul läsning! Hittade din recension av lendify efter att jag själv satt in 10.000 kr. Passande!
  Nu har det gått 8 dagar sedan mina pengar sattes in på autoinvest och 1750 är placerade i 3 olika lån, resten är inte ens reserverade än.
  Lånen har Kreditklass E med 7 till 10 års avbetalning och det ska bli kul att se hur det utvecklas! Lite risky om allt blir placerat i den kreditklassen
  Synd att det verkar ta sån tid innan likviderna får börja jobba i pengamaskinen.
  Ha det bra!

  • Tack för kommentaren Stefan!
   Jag håller med om att det tog lite tid. Tror det dröjde cirka en månad innan hela mitt kapital var satt i arbete.

   Lycka till med investeringen! :-)

   Mvh VKI

 10. Håller med flera av skribenterna här, Har haft "tillgängligt" kapital i flera veckor nu utan att en enda krona blivit utlånat eller ens "reserverat". Pratade med kundservice och de sa att januari är en månad med låg aktivitet men att inte få en enda krona ens reserverad tycker jag verkar lite märkligt, speciellt då jag också har erfarenhet av Sparlån. På Sparlån har intjänade pengar i form av amortering och ränta lånats ut mer eller mindre samma dag de kom in på mitt konto, även nu senaste månadsskiftet. Uppenbarligen har de fler låntagare "på kö".
  Fler med samma erfarenhet?

  • Jag tyckte själv att det tog tid så jag köpte en låneportfölj via deras "lånebörs". Tittat på det alternativet?

  • Jo, det gjorde jag också under hösten men samtidigt lånades del av mitt tillgängliga kapital ut i jämn takt under hösten. Vad jag känner/tänker är att om Lendify har "dåligt" med låntagare så kommer Lendify inte att tjäna några pengar själva och då kommer vi potentiellt att hamna i en situation där vi på ett sämre sätt har "kontroll" på våra tillgångar. Lendify redovisade en förlust på 41 milj 2016,Har inte sett några siffror för 2017. Men hur lång tid har de kraft/finanser att fortsätta?
   Ser alltså potentiella risker med att min pengar inte lånas ut.
   Sparlån, som jag talade om ovan, har heller inte visat någon egen vinst ännu men de lånar i alla fall ut mina pengar så snart det finns pengar på mitt konto.

   Har ännu inte tagit något avgörande beslut hur att agera men känner att jag måste ta med dessa, mina tankar, i mitt avgörande som ändå måste komma snart.

   Det finns dessutom fler alternativ till både Lendify och Sparlån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *