LOADING

Type to search

Share

Min lillebror fyllde i veckan 18 år . Han går fortfarande i gymnasiet men arbetar kvällar/helger på McDonalds. Hans inkomst blir cirka 3000 SEK + 1050 SEK studiebidrag: cirka 4000 SEK.

Han bestämde sig idag för att börja spara 1000 SEK i månad och ville få hjälp att placera dessa. Först och främst så tycker jag det är fantastiskt att lyckas spara 25% av hans inkomst under omständigheterna. Jag föreslog att han skulle börja månadsspara i fonder för att kanske vikta över mot aktier i framtiden om intresset växer (just nu är intresset lika med noll, men han är åtminstone igång!).

Jag har blandat ett par fonder med låg avgift och två stycken med lite högre avgift som förhoppningsvis kan visa sig vara värda det. Fördelningen mellan fonderna är helt jämnt viktad (20%).

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Förvaltningsavgift: 0,50%

Spiltan Globalfond Investmentbolag är en smart globalfond som är passivt förvaltad med en låg avgift. Fonden investerar i ett urval av (ca 30 st) framgångsrika investmentbolag runt om i världen, det gör att du därigenom investerar tillsammans med några av världens bästa investerare och blir delägare i ett stort antal kvalitetsbolag. Helt enkelt en fond där investeringsproffs från olika delar av världen tar hand om din investering. Målsättningen för fonden är att över tid ge en avkastning som överstiger globalindex, men till en avgift som ligger i nivå med vanliga globala indexfonder. Aktiv förvaltning till en passiv avgift helt enkelt.

spiltan-globalfond-investmentbolag

spiltan-globalfond-investmentbolag-innehav


Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Förvaltningsavgift: 0,20%

Fonden är en aktiefond med inriktning på svenska investmentbolag. Fonden är ett lågkostnadsalternativ, med en avgift på 0,2 procent, som placerar i bolag som är aktiva ägare och långsiktiga ägare i andra bolag. Förvaltaren gör ett aktivt urval av vilka bolag som ska ingå i portföljen och vilken vikt de ska ha, men sedan kommer fonden att vara passivt förvaltad över tiden, därav den låga avgiften. Målet med fonden är att ge en bättre avkastning över tid än Stockholmsbörsen till en lägre kostnad än den genomsnittliga indexfonden.

spiltan-aktiefond-investmentbolag-kurs spiltan-aktiefond-investmentbolag


Länsförsäkringar Global Indexnära

Förvaltningsavgift: 0,20%

Fonden är en passivt förvaltad indexfond med ett globalt fokus. De finansiella instrumenten består huvudsakligen av aktier och aktierelaterade instrument. Fonden investerar i globala aktier och förvaltas så att fonden så noga som möjligt följer placeringarna enligt jämförelseindex MSCI World Total Net Return (världsindex) och har som mål att efterlikna en värdetillväxt som motsvarar utvecklingen i indexet. Valutarisk förekommer i fonden.

lansforsakringar-global-indexnara

lansforsakringar-global-indexnara-innehav


Öhman Sweden Micro Cap

Förvaltningsavgift: 1,50%

Fonden investerar i mindre företag noterade på Stockholmsbörsen. Fonden kan ha en begränsad exponering, upp till 10 procent av fondens värde, mot övriga nordiska aktiemarknader. Börsvärdet i de bolag som fonden investerar i är högst 0,5 procent av det totala börsvärdet på Nasdaq OMX Stockholm. Fonden investerar inte i företag verksamma inom vapen och krigsmateriell, alkohol, tobak eller pornografi eller som bryter mot internationella konventioner.

ohman-sweden-micro-capohman-sweden-micro-cap-innehav


Swedbank Robur Technology

Förvaltningsavgift: 1,25%

Technology placerar globalt i aktier huvudsakligen i bolag inom informationsteknologisektorn. I sektorn ingår till exempel bolag verksamma inom mjukvara, datortillverkning, kommunikationsutrustning, halvledare och IT-tjänster. Eftersom sektorn domineras av amerikanska bolag är merparten av fondens medel normalt placerade i USA. Fonden har en långsiktig placeringshorisont och en aktiv investeringsstrategi som fokuserar på bolagsval inom ovan nämnda placeringsinriktning. Fonden får även använda sig av derivatinstrument i strävan att öka fondens avkastning. Fonden lämnar normalt ingen utdelning utan vinster återinvesteras i fonden.

swedbank-robur-technology swedbank-robur-technology-innehav


Disclaimer: Ingen av fonderna ovanför är rekommendationer. Inlägget fungerar mer som inspiration.  Mycket av texten är hämtade från Avanza. Tänk på att historisk avkastning aldrig garanterar framtida kursrörelser. Länkarna till bolagen består av affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning om ni klickar på mina länkar och sedan skapar konto hos någon av nätmäklarna. 

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

You Might also Like

3 Comments

 1. Utlandsutdelaren november 6, 2016

  Grattis till tidig sparstart! Ett tidigt sparande är jättevärdefullt på sikt även om summorna är lägre i absoluta tal i början. När din lillebror är i min ålder kommer han ju redan ha femton års sparande på nacken. En tusenlapp i månaden med 10 procents avkastning och han har redan ett par hundra tusen till dess, vilket bara kommer växa när han studerat och fått bättre betalda jobb.

  Spiltan global verkar riktigt spännande. Med tanke på courtage för att köpa in sig i amerikanska investmentbolag blir jag faktiskt lite nyfiken. Fattar samtidigt inte varför Spiltans svenska investmentfond har nästan 5 procent ICA i portföljen, tycker mest det tynger faktiskt men antar att det är ett defensivt innehav för att parera sämre perioder?

  Svara
  1. västkustinvesteraren november 6, 2016

   Jag instämmer i allt du säger! Förvånade även mig med ICA nu när jag satte ihop portföljen. Men det är nog som du säger att de ska vara en defensiv pjäs i bygget… 🙂

   Mvh VKI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *