Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Målsättningar för 2018

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Nytt år och nya möjligheter som det så fint kallas… Jag har nu satt upp målen för 2018 och det kan vara så att ekonomin delvis får lida för att nå andra målsättningar. Jag väljer att dela upp det i tre olika delar; privatekonomi, nöje och hälsa.

Nöje – målsättningar 2018

Här finns en stor punkt på schemat; resa mer än 2017. Jag tror att de flesta tycker att resa är bland de roligaste som finns, även om folks drömresor ser totalt olika ut. Under 2017 fick jag möjligheten att vara 2 veckor i Spanien (10 dagars resa med sambon som avslutades med 4 dagar golf med vänner – riktig drömkombo), långhelg i Wien, en vecka i Grekland och ett par dagar i Köpenhamn. Inte mycket att klaga på, men jag vill skruva upp målet och resa ännu mer. Jag tänker inte 7-stjärniga hotell i Dubai eller bungalows med glasgolv och egen jacuzzi i karibien, men jag har ändå kapitalet och möjligheten att genomföra fler resor och därmed möjligheten att se fler platser i världen. Varför inte nyttja det då?
Som det ser ut nu så kommer det bli Spanien, Italien och Vietnam som grund för 2018 års resor. Har ni några förslag på favoritstäder/länder? Kommentera gärna nedanför!
Total sparkvot varje månad ligger just nu på 40% av lönen, av det kommer 14,2% gå till resekassan tills vidare.

Ytterligare ett nöje som står högt på prioriteringslistan är fler restaurangbesök. Senaste åren har det varit mycket sporadiskt när det kommer till restaurangbesök och det hoppas jag kunna ändra på.

Privatekonomi – målsättningar 2018

Privatekonomin är bättre än någonsin tidigare och det är givetvis en trygg känsla att ha som grund. Förmodligen är det mycket tack vare just det som jag känner för att öka budget för resor och nöjen. Målet privatekonomiskt är att ha en fortsatt sparkvot på 20% av lönen till Privata aktieportföljen och att givetvis inte behöva plocka några pengar från portföljen.
Första löneförhöjningen på 5 år blev ett faktum nu i december och det känns riktigt kul efter ett par år med sämre ekonomi i bolaget.

För dig som söker inspiration om hur du kan strukturera din privatekonomi så skrev jag inlägget “Strukturera din privatekonomi” häromdagen. Inlägget är ett av de mest lästa inläggen på länge.

Privata aktieportföljen
Privata aktieportföljen ska fortsätta sin lite smått “gubbiga” förvandling (fortfarande långt ifrån gubbig kanske…) och ser för tillfället ut såhär:

 1. Activision Blizzard
 2. Alphabet (Google)
 3. Apple
 4. Berkshire Hathaway
 5. Castellum
 6. Evolution Gaming
 7. Investor
 8. Kinnevik
 9. Latour
 10. Louis Vuitton Moët Hennessy
 11. SEB
 12. Skanska
 13. Starbucks

Har försökt få in ett par svenska storbolag/investmentbolag under 2017, därför har Skanska och SEB tagit platser från Starbreeze och Brookfield Asset Management. Målet är att få in ett eller två svenska investmentbolag till i portföljen under 2018. Vilka är era top pics?

Hälsa – målsättningar 2018

Vad vore ett inlägg om målsättningar utan ett löfte om att ta tag i träningen igen? Nu har jag förvisso gjort det för 2-3 månader sedan tillbaka och är just nu inne i ett bra flow. Då är det faktiskt riktigt kul!
Målsättningen är att hålla 3 gympass + en korpenbandy i veckan fram tills det att golfsäsongen drar igång ordentligt. Då kommer naturligt lusten efter att gå till gymmet gå över till sug efter golfbanan. Förra året uppskattar jag att jag spelade runt 40-50 stycken 18-hålsrundor och bör därför ha gått ca 30-40 mil under sommaren tack vare just golfen. Målet blir därför att spela minst 40 st rundor under 2018 för att få röra mig minst 30 mil under sommarmånaderna.

Långsiktigt mål i livet – välgörenhet

Jag har under cirka två års tid fått upp intresset för att genomföra något större projekt inom välgörenhet. För tillfället så finns inte mycket tid kvar i vardagen, men hade jag stött på något intressant så hade jag gärna satt upp det som ett mål att genomföra inom ett visst antal år.

Ett återkommande tema är att kunna finansiera något i stil med en skola i t.ex. afrika. Helst vill jag att det ska vara på en plats som går att återkomma till och förhoppningsvis kanske fortsätta sponsra under årens gång. Jag vill inte heller föra över 100 000kr till en organisation och sedan är jag helt bortkopplad från projektet. Jag vill vara inblandad och hjälpa till. Någon som har kontakter, idéer eller lästips så är ni hjärtligt välkomna med att kontakta mig.

Välgörenhetsbiten är ett långsiktigt mål i livet och med största sannolikhet inget som kommer att ske under 2018.

Avslutande ord
Sett till följarantalet på Twitter så tillkommer det cirka 100st nya följare varje månad och ytterligare kanske ett par via andra medier. Ni som är nytillkomna (Välkomna!) förstår kanske vid det här laget att jag inte en av de bloggare som går under kategorin “hardcore sparare” eller gör allt för att vända på varje krona. Jag älskar istället momentet att tjäna pengar,  tryggheten pengarna ger mig och att försöka få ut så mycket nöje som möjligt för varje spenderad krona. Hur löjligt det än må låta… “You Only Live Once”. Se till att verkligen ta vara på hälsa, familj och vänner och få ut så mycket som möjligt av tiden!

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

12 svar

 1. Lite tips från en gubbe:
  1. RES mer – samla på länder , minst 100
  2. ät bättre – samla på Michelin stjärnor, minst 100
  3. välgörenhet – satsa på Star for Life och res ned och gör nytta på riktigt

 2. Om du inte har besökt den montenegrinska rivieran så är det en stark rekommendation. Påminner om Kroatien fast det är billigare.

 3. Stort tack för tre mycket bra tips Peter!

  Har du varit involverad i Star for Life själv någonting?

  Mvh VKI

 4. Vet du hur man ska deklarera för det man har på Lendify? Nu när deklarationen närmar sig så skulle det uppskattas enormt!

 5. Hej Marcus,
  jag var i kontakt med Lendify igår. De kommer att skicka ut ett kontosammandrag i slutet av januari där du ser total avkastning m.m.
  Avkastningen ska deklareras under “inkomst av kapital” och beskattas därför med 30%.

  Mvh VKI

 6. Tack för det tipset – ska kollas upp!
  Synd att föräldrarnas lägenhet ligger utanför Alicante…

  Mvh VKI

 7. Bečići är ju bland de tidigaste charterorterna, ca 30 min från Budva. Lugnt och stilla. Jag föredrar Budva dock. Bra mysig stad som har en härlig känsla, nattliv eller bara sitta och ha det skönt i gamla stan. Kotor är grymt vad gäller historia och Herceg Novi likaså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se