Månadsspara i fonder - hur ska jag bygga en fondportfölj?

indexfonder

Nu för tiden är det enkelt att få tips och inspiration om vilka fonder som bör ägas i våra långsiktiga fondportföljer. Oftast stöter vi på lika mycket information om att välja fonder med låga avgifter, men inte alltid!

Avgifter äter upp avkastningen på samma sätt som ränta på ränta-effekten accelererar kraftigt för varje extra procentuella avkastning du lyckas skrapa ihop som varje år. Det betyder att varenda procentenhet som går att hålla nere i avgifter kan göra otroligt stor skillnad om ett par år. Det här inlägget kommer hjälpa dig att börja månadsspara i fonder.

Ointresserad men vill ändå månadsspara i fonder

Är du ointresserad av aktier, fonder och börsen i allmänhet? Det gör absolut ingenting, men du bör ändå spara i fonder om du är långsiktig i ditt sparande. Är du ointresserad så går det att sätta upp ett månadssparande och välja indexfonder och/eller lågprisfonder.
Indexfonder är, precis som det låter, fonder som följer olika index. Den mest ägda fonden hos Avanza är Avanza Zero som följer OMXS30, dessutom är fonden helt gratis!
Något som inte många känner till är att de flesta aktiva fondförvaltare inte lyckas att slå snittet. Det betyder att äger du aktiva fonder med höga avgifter runt 1.00-2,00% så sparar du helt fel!
Välj istället lågprisfonder som kostar upp till max 0,50% i avgift. Här kommer du allt som oftast att ligga runt snittavkastningen och det ska man vara mer än nöjd med om man inte är intresserad av börsen.

Tips på bra indexfonder:

Avanza Zero har avkastat över 30% på de senaste 3 åren samtidigt som de andra ligger på över 15% per år i snitt.

Tips på bra ytterligare lågprisfonder:

Hur ska jag vårda mina aktiva fonder?

Hur ska jag veta när jag borde byta fonder? Det finns givetvis inget rakt svar på denna frågan, men jag tycker själv att man ska behålla vinnarna och göra sig av med de som inte slår relevanta jämförelseindex. Jag läste ett inlägg/krönika av Claes Hemberg för någon vecka sedan där han hade ett bra tips för alla som inte är intresserade av att följa börsen flera dagar i veckan. Jag för alltså tipset vidare;

“Mina aktiva fonder har däremot en mer våghalsig framtid. De åker ut, när de inte når upp till snittet. Då halverar jag gärna direkt. Ibland klipper jag allt. Här finns inget svartvitt svar. Gå inte bara på siffran utan googla fram och lyssna på förvaltarens ursäkt och bestämd dig. Verkar detta svårt? 9 av 10 svenskar tycker det. Strunta i det och välj bara lågprisfonder.
Mitt tankesätt för aktiva fonder är annars enkelt. Jag vet att några få förvaltare är briljanta och förtjänar sin lön. Tyvärr är de fåtalet. Cirka 1 av 10 förvaltare slår snittet, visar forskningen. Det gäller bara att hitta dem kan någon säga. Men det räcker inte, utan vi måste därefter, år efter år, kontrollera att de håller upp glöden. Ointresserad: välj lågprisfonder.

Förvaltare är ju som alla andra människor. De kan ta medalj i fem år i sträck. Men sedan kan de falna. Då måste vi som sparare vara beredda. Vi kan inte bara heja på när det går bra, utan måste vara beredda att flytta pengarna när de inte levererar. En halvaktiv sparare som väljer en gång och sedan glömmer blir lätt en storförlorare.
Eftersom de flest aktiva fonderna inte levererar borde vi lämna dem. Till förmån för de aktiva som lyckas. Jämför bara mot snittet – så kallat index. Annars cyklar vi sparare runt ”utan att hålla i styret”. Och om vi inte hamnar vilse, kan det gå illa när vi om många årtionden upptäcker att små avgifter kostar enorma pengar. Eller gör det urenkelt: Välj lågprisfond.” – Claes Hemberg

Om du fortfarande är intresserad av att äga de lite dyrare aktiva fonderna så gäller det även att du är aningen mer aktiv. Det innebär att det räcker att göra en avstämning en gång per år, låt säga vid årsskiftet för enkelhetens skull. Har du en fondportfölj på en bunt olika fonder, där endel av fonderna är aktivt förvaltade till en högre avgift, så se till att byta ut de som inte presterar över snittet! Läs mer om att månadsspara i fonder.

Tips på aktiva fonder:

Glöm inte, som sagt, att hålla nere avgifterna. De senaste Aktiva fonderna är dyra, men kan vara kul att spetsa portföljen med. Se då själv till att göra avstämningen en gång per år så du inte sitter med en dyr fond som ändå inte slår snittet.

Har du inte kommit igång med ditt fondsparande ännu? Då är det absolut viktigaste att du kommer igång så fort som möjligt då tid och avkastning är två mycket viktiga parametrar! Min rekommendation är att starta ett månadsspar hos Avanza eller Nordnet där pengarna placeras automatiskt i fonder varje månad – Länk till  hur du sätter upp ett månadsspar i fonder hos Avanza!

One Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *