Min sparkvot och hur jag fördelar mina inkomster

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Tänkte att det var dags att uppdatera/presentera mitt sparschema och hur jag väljer att placera mina pengar varje månad. Eftersom jag är numera är delägare (från och med 1 januari 2017) i Företag 1 som fortfarande är i uppstartsfasen så har vi en bestämd punkt där alla tre ska ta ut 25 000kr i bruttolön tills vi når ett stabilare resultat. Vi har inför 2017 “streamline:at” produktutbudet och kapat den serie av produkter som inte sålt bra. Dessutom har denna kollektion haft endast en tredjedels marginal mot resten av sortimentet. Istället har vi tagit fram en helt ny kollektion som börjar officiellt säljas i januari 2017. Det som känns lovande är att hela 50st butiker har redan förhandsbokat produkter från nya kollektionen! Bruttolönen på 25 000 SEK resulterar i 17 767 SEK netto. I denna lön har jag även tillgång till fri bil, helt ny XC60, fri diesel och fri telefon. Det blir ett par tusenlappar i månaden som jag hade behövt betala om inte jag hade haft den arbetssituation som jag har idag.

Hur som helst, här kommer en uppstapling på hur min lön fördelas varje månad:

MIN PRIVATEKONOMI

INKOMSTER:

Lön: 17 767 SEK

UTGIFTER: 

Boende & Försäkring mm: 3814 SEK
Mat: 2000 SEK
Nöjen varje månad: 4267 SEK
T O T A L A   U T G I F T E R :  5 7 , 0 0 %

MÅNADSSPAR I OLIKA FORMER:

Privata aktieportföljen: 4000 SEK
Amortering: 1286 SEK
Pensionsspar: 500 SEK
Gemensam buffert med sambon: 400 SEK
Semesterfonden: 1500 SEK
T O T A L   S P A R K V O T :   4 3 , 0 0 %

Totala sparkvoten är jag mycket nöjd med. Det som sparas i värdepapper är Privata aktieportföljen och Pensionsspar, det resulterar i cirka 25,00% av min månadslön. Klart över snittet och får vara godkänt tills eventuell löneförhöjning i framtiden.
Jag har varit inne på att hardcore-spara under ett år eller två, men eftersom vi redan har sparat ihop och köpt en fin lägenhet samtidigt som bil finns via jobbet så håller jag mig på en mer rimlig nivå.
Jag är 26 år gammal och jag har själv cirka 400 000 SEK placerat som kontantinsats i vår lägenhet, samtidigt så har jag en aktieportfölj på cirka 140 000 SEK och en Akutfond på 30 000 SEK. Utöver det så har jag cirka 300 000 SEK i Förtagets ägor. Jag tycker att jag är värd att unna mig en del, speciellt så inte åren swishar förbi utan att man hinner njuta någonting också!
Därav lägger jag minst 8,50% av lönen på resor, förmodligen blir det lite till i slutändan.

När jag ändå är inne på ämnet att inte glömma av att njuta, så vill jag varmt rekommendera en av mina favoritbloggare inlägg tidigare idag: “Spara & Slösa”

sparkvot-aktieblogg


FÖRETAGETS EKONOMI

Företagets ekonomi (inte där jag arbetar och får lön, utan detta gäller Företag 2 som är helägt av mig själv) är inte lika lätt att förutspå, men just nu ser ekonomin enkelt presenterat ut såhär:

Företagets aktieportfölj: 85 000 SEK (varav 15 000 SEK av dessa är likvider)
Företagets Lendify-konto: 10 000 SEK (Läs mer om mitt Lendify-projekt!)
Företagets kontosaldo + årets resultat efter bolagsskatt borde landa på cirka 200 000 SEK (dessa pengar kommer att investeras i värdepapper)

Eftersom jag enkelt beskrivet har sålt mina produkter i mitt egna bolag (Företag 2) mot 33% av bolaget som jag är anställd i (Företag 1) så kommer omsättningen att minska från 500 000 SEK till kanske 80 000 SEK. Dock kommer vinstmarginalen att ligga på cirka 90-95% för 2017 som det ser ut nu istället mot tidigare cirka 55-60%. Det betyder att det blir en trevlig extra peng att investera om allt går efter planen år 2017 också.

Företag 2 startades mitten av 2015 och är en sidogrej jag pillar med på kvällarna. En hobby som faktiskt genererar helt okej med pengar!


Hur ser er sparkvot ut? Ligger ni på den klassiska tumregeln 10% eller som smått legendariska “Miljonär innan 30” på helt sjuka nivåer!? 
Dela gärna med er nedanför – kul att få feedback från vilken sorts sparare mina läsare är! 

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

8 svar

 1. Ledsen att göra dig besviken Marcus, men “Semesterfonden” är något jag bara döpt kontot till. Eftersom pengarna ska användas inom 1-2 år hela tiden så ligger dessa på ett tryggt, men tråkigt sparkonto…. 🙂

  Mvh VKI

 2. Tack för svaret!
  Jag förstår 🙂 Vi har på det viset också. På Marginalen, så får vi iaf lite ränta 🙂

 3. Hej!

  Snyggt strukturerat!

  Något jag ofta glömmer när jag räknar sparande är faktiskt amorteringen då det inte är något som direkt syns men räknar jag med den och räknar en månad jag faktiskt jobbar och inte är pappaledig så sparar jag ca 40% ibland mycket mer men minst 30% inga problem. Hur tänker ni kring amorteringen ner till 70% belåning? (de får ta sin tid) eller när vi har en klumpsumma löser vi lånet direkt? Just nu står vi lite i valet och kvalet. Själv är jag 27 och sitter i typ samma sits 🙂

 4. Hej Ola,
  riktigt bra sparkvot!

  Vi skrev vårt lån för exakt ett år sedan och jag lyckades förhandla bort amorteringskravet. Det tycker jag känns mycket skönt då vi nu är lite mer fria hur vi vill lägga upp vår amortering.
  För tillfället försöker jag få sambon till att bli mer intresserad av sparande i allmänhet, men målet är att öka amorteringen framåt.
  Självklart hade jag gärna velat leva utan boendelån, men är det värt att låsa upp ett så stort kapital? Vår bostadsrätt kostade 3.085.000kr och värderades av mäklaren för en månad sedan till 3.400.000kr. Det är mycket pengar… 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se