Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

NVIDIA Corp – [Dividend ALL-STARS]

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

 

Detta inlägget blir placerat i min inläggsserie Dividend ALL-STARS. NVIDIA Corp tar inte platsen p.g.a hög direktavkastning eller lång historik av höjda utdelningar. Platsen får de då jag tror på en framtida utdelningsgigant på lång sikt.


NVIDIA Corp – Kort presentation

NVIDIA Corporation är ett amerikanskt elektronikföretag som grundades 1993 och är baserat i Santa Clara, Kalifornien. Företaget bildades av Jen-Hsun Huang , Chris Malachowsky och Curtis Priem.
NVIDIA Corp  tillverkar grafikprocessorer och chipsets till moderkort, alltså tillverkar de produkter som ligger helt rätt i tiden.
Bolaget mest kända produkt är förmodligen grafikkortserien Geforce.
Nu för tiden har NVIDIA Corp en fot med i många spännande marknader. Uttrycket “Get digital or die trying” är något som i de flesta fall bådar gott för bolaget. Mer om detta längre ner i inlägget!

Antal anställda: ca 9200st
CEO: Jen-Hsun Huang (en av grundarna)
Ticker: NVDA
Antal aktieägare hos Avanza: 983 st
Marknad: Nasdaq

Läs mer om NVIDIA Corp hos Avanza!
Läs mer om vad folk säger om NVIDIA Corp på Shareville!

NVIDIA Corp – Strategi för att leverera stabil tillväxt

NVIDIA Corp säger i sin bolagspresentation att dessa punkter är de som kommer att driva på fortsatt tillväxt:

 • Transormed the company from a graphics chip to a GPU computing company.
 • Four multi-billion dollar GPU computing growth drivers — gaming, VR, AI, and self-driving cars.
 • World’s leading game platform — Increasing production value of blockbuster titles, eSports, emerging markets, gaming-as-sharing-medium, and VR driving continued growth.
 • Multi-year lead in AI computing — End-to-end AI platform, Pascal GPU optimized for AI, AI library engines integrated into every deep learning framework, on every cloud, from every server maker, accessible to any AI developer.
 • Multi-year lead in AI car computing — End-to-end AI car platform, scalable from auto-piloted cars to driverless shuttles, from training to cloud mapping to in-car AI.
 • Record performance — 31% revenue growth, 200bps gross margin growth, 850bps operating margin growth.

NVIDIA Corp har en fot med i flera av spådda framtida exponerande marknader. Exempel på dessa är:

E-sport/Gaming:
NVIDIA Corp omsätter cirka 3,5 miljarder dollar i Gaming-branschen, alltså lite mer än hälften av dagens intäkter (estimerade 5,01 miljarder dollar). Här kommer bolaget, enligt dem själva, att rida på E-sport och VR-vågen. Detta ska generera tillväxt då NVIDIA Corp är ledande i branschen.
Ett av NVIDIAs starkaste “kort” är GeForce-serien. Dessa grafikprocessorer är världsledande och fortsatt tillväxt inom E-sport/gaming bådar mycket gott för fortsatt försäljningstillväxt av GeForce-serien. I dagsläget finns det cirka 100 miljoner GeForce-gamers i världen. År 2020 uppskattas den globala e-sportspubliken uppgå till hela 500 miljoner!
(Källa: NVIDIA Corp presentation letter)

VR – Virtual Reality:
VR kommer förnya sättet vi spelar spel, filmar, sänder nyheter, utbildar och många andra industrier. Detta kräver ännu kraftigare grafikkort än innan = tillväxt.
NVIDIA Corp har en avdelning kallad NVIDIA VRWorks som arbetar tillsammans med hörlurstillverkare och spelutvecklare för att skapa framtida VR-spel och VR-produkter.

AI – Artificial Interlligence:
Artificiell intelligens är användandet av datorer för att simulera mänsklig intelligens. Detta är förmodligen det område jag personligen har svårt att sätta mig in i. Givetvis förstår jag att det är något som kommer öka markant i framtiden, men tekniken är otroligt komplicerad. Enkelt förklarat så samlar datorer in data och information till ett datacenter. Därifrån skapas en AI-plattform med information som ska kunna förutspå nästa händelse.
Som jag förstår det så har NVIDIA Corp samarbete med bl.a. Alibaba Cloud, Amazon Web services, Google Cloud Platform, IBM Cloud och Microsoft Azure gällande NVIDIA AI-plattformen.
I dagens läge finns det cirka 2 miljarder industriellt aktiva robotar som använder artificiell intelligens.
AI spås även bli mycket stort inom sektorn “healthcare”. Här verkar NVIDIA Corp ligga bra till med samarbeten som National Cancer Institue, U.S. department of Energy. Även flera startups använder sig av NVIDIA AI-plattformen.

Automatiskt styrda bilar
Automatiskt styrda bilar kommer att revolutionera hela bilmarknaden. Förhoppningsvis kommer det leda till färre bilolyckor och minska antalet bilar på vägarna (eftersom folk förmodligen inte kommer äga egna bilar i framtiden).
NVIDIA Drive PX 2 är en öppen datorplattform för utvecklare av automatiskt styrda bilar.
“DRIVE PX 2 can understand in real-time what’s happening around the vehicle, precisely locate itself on an HD map, and plan a safe path forward. It’s the world’s most advanced self-driving car platform—combining deep learning, sensor fusion, and surround vision to change the driving experience.” / www.nvidia.com


NVIDIA Corp – Börslunch

Den 9 december 2016 gästade en av mina favoriter, Carl Armfelt, och Johan Nilke Börslunch. De diskuterar “Hetaste techbolagen” och det pratas gott om NVIDIA Corp. Lyssna gärna mer här nedanför:


NVIDIA Corp – omsättning och tillväxt

NVIDIA corp lämnade i Q3 2016 en rapport där de visare följande spådda omsättningstillväxt och vilka affärsområden som spås öka mest:

Q3 2016
Gaming: §761 m
Professional Visualization: $190 m
Datacenter: $82 m
Auto: $79 m
OEM & IP: $193 m
TOTALT: $1,305 m

Q3 2017
Gaming: §1,244 m
Professional Visualization: $207 m
Datacenter: $240 m
Auto: $127 m
OEM & IP: $186 m
TOTALT: $2,004 m

Alltså spår NVIDIA Corp en fortsatt kraftig tillväxt redan under nästa år där framförallt segmenten Gaming och Datacenter kommer att öka markant försäljningsmässigt. Jag är egentligen inte tillräckligt bra insatt, men i mitt huvud så borde delen med datacenter vara mycket skalbart och borde kunna visa upp fina marginaler framåt i tiden.

Vid årsmötet i maj 2016 spådde bolaget en omsättning på 5,01 miljarder dollar. Detta efter att ha överpresterat analytikernas förväntningar hela året.

ESTIMAT PUBLICERADE PÅ YAHOO FINANCE:
Enligt diagrammet nedanför så är det endast någon enstaka analysfirma som har rekommendationen “Sälj” på NVIDIA Corp. Lite över hälften av de totalt 33 analyshusen som bevakar bolaget har satt “Buy” eller “Strong buy” i november 2016. 12 st har satt “Hold”, kan det bero på att kursen tyvärr har gott otroligt starkt under hela 2016 och värderingen nu är mycket hög?

Hämtat från Yahoo Finance
Hämtat från Yahoo Finance

Trailing P/E: 66,79
Forward P/E: 37,97
(Källa: Yahoo finance)


ESTIMAT PUBLICERADE PÅ YAHOO FINANCE:

Enligt Nasdaq.com så ser framtida estimaten ut såhär gällande EPS:
2016: $2,43
2017: $2,77
2018: $3,15 (detta skulle innebära ett P/E-tal på 32 vid dagens kurs)


NVIDIA Corp – utdelningshistorik och utdelningstillväxt

NVIDIA corp s utdelningshistorik är endast 3 år lång, första utdelningen till aktieägarna skedde 2013. De ligger just nu på en payout-ratio på endast 23%, den låga payout-ration tillsammans med den höga värderingen gör även att direktavkastningen är låg, cirka 0,55%.

Bild och siffror hämtade från Dividend.com

Enligt sammanställda analyser via Yahoo finance så estimerade EPS (vinst per aktie) cirka $2,41 för 2016. Samma analyser tror på en EPS på 2,67 under 2017. Det skulle innebära en tillväxt på 10-11% och till dagens pris per aktie ($101,5) så skulle det innebära ett P/E-tal på 38. Alltså är värderingen otroligt hög. Värt att tillägga är att NVIDIA Corp har överträffat analytikernas förväntningar varje kvartal under 2016 och nu senast med hela 45,60%!

Det jag inte riktigt får ihop är att NVIDIA Corp s historik av omsättningstillväxt senaste 5 åren ligger på 19,91% per år. Samtidigt så ser samma analyshus som ovanför en förväntad omsättningstillväxt på 28,58% per år de närmaste 5 åren. (Källa: Yahoo finance)
Det innebär, om jag tolkar det hela rätt, att marginalerna inte kommer att höjas de närmaste åren. Kanske är detta på grund av höga utvecklingskostnader för AI och Automatiskt styrda bilar? Dock borde marginalerna komma ikapp den dagen programvaran är färdigutvecklad och dessa bilar blir “normaliserat” i stora delar av världen.

NVIDIA Corp – utmaningar och risker

Även om många analyshus har satt Buy eller till och med Stong Buy så har dessa 33st analyser en genomsnittlig riktkurs på $89,24. Dagens kurs står i $101.50. Lägsta riktkursen ligger på $38,00 och högsta på $112,00, alltså mycket brett mellan analytikernas förväntningar och tankar om bolaget.
Eftersom jag inte kan avgöra exakt varför marginalerna inte stiger med den kraftiga förväntade omsättningstilläxten så blir jag självklart en aning orolig. Någon av er läsare som har en tanke om detta?

Största konkurrenten gällande grafikkortstillverkare för entusiastinriktade grafikkretsar är Advanced Micro Devices (AMD). Enligt Wikipedia så har NVIDIA 32,6% av marknaden och AMD 1,95% (Observera att jag inte vet hur gamla dessa wikipedia-siffror är). En stor del av marknaden bygger  på integrerade kretsar på moderkortet, där Intel har en dominerande position, följt av bl.a. NVIDIA.

Allt återkommer till att NVIDIA Corp är otroligt spännande bolag, men värderingen är mycket hög. Fallhöjden vid ett misslyckat kvartal/år är lite smått skrämmande. Kursen har gått över +200% bara i år…
Jag funderar ändå på att ta en liten position  i NVIDIA Corp då jag tror att framtiden ligger öppen för dem om de fortsatt kan ligga i framkant som de i nuläget gör.

Läs mer om NVIDIA Corp hos Avanza!
Läs mer om vad folk säger om NVIDIA Corp på Shareville!

Gillade du inlägget? Då får ni gärna läsa fler inlägg i min Dividend ALL-STARS serie här!


Källor:
Dividend.com
Nvidia.com
Wikipedia.org
Nasdaq.com
Yahoo finance

DISCLAIMER: Glöm aldrig att göra din egen analys! Även om jag har lagt flera timmar på research och skrivande av detta inlägg så kan jag ha misstolkat och missat viktig information.

 

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

4 svar

 1. Tack för de snälla orden Johannes!
  Kul att de uppskattas, ligger en hel del tid bakom…

  God Jul! 🙂

 2. Hej!
  Har aldrig riktigt tänkt att man kan investera i Nvidia tidigare. Det är alltså möjligt att investera i ett bolag som möjliggjort fantastiska spelupplevelser för mig genom åren. Blir nog att ta sig en funderar på om man ska teckna. Har aldrig någonsin varit besviken på Nvidia, i alla fall inte när det kommer till grafikkort 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se