LOADING

Type to search

Share

Jag har under ett par veckors tid planerat att starta upp en pensionsportfölj. Som det ser ut nu så blir planen förmodligen att sätta undan en “startbudget” på cirka 10 000kr för att komma igång. Sedan blir förmodligen månadssparandet in i portföljen 1000kr tills vidare.

Eftersom jag har en muntlig deal (som ska skrivas på papper inom en snar framtid) om att jag ska gå in som en tredjedels ägare av bolaget jag är anställd i så kom vi även överens om vissa ekonomiska punkter.

Bl.a. ska alla tre få samma lön, den är satt till “relativt låga” 18 100 kr då vi vill återinvestera så mycket pengar som möjligt i nya produkter, marknadsföring och annat som förhoppningsvis kan få bolaget att växa. Det betyder att jag kommer fortsätta med min lön ett tag till och arbetar vidare för framtida höjd lön och/eller aktieutdelningar…
Jag har en del stora fördelar i bolaget som fri bil (2017 års modell), fri bensin och fri telefon/abonnemang. Detta är värt cirka 5000-6000 kr!

Enkelt uppstaplat så kommer min månadslön fördelas följande:

 • Privata aktieportföljen – 4000 kr
 • Pensionsportföljen – 1000 kr
 • Reservbuffert – 500 kr (ej börs)
 • Resebudget – 750 kr (ej börs)
 • Gemensamt matkonto – 2000 kr
 • Ränta & amortering huslån, el, försäkringar, internet, m.m. – 5250 kr (här byggs även reservkassa inför framtida höjda räntekostnader)
 • Leva för varje månad – 4600 kr

Skulle det bli något över efter månadens slut så går det givetvis till Privata aktieportföljen.


Hur ska pensionsportföljen vara uppbyggd?

Helt ärligt så är det inte helt spikat ännu. Men förhoppningsvis ska portföljen bestå och växa hela vägen fram till pensionen, alltså cirka 40 år. Givetvis hade det varit en fantastisk känsla att kunna köpa ett visst antal bolag och aldrig sälja några aktier, men jag tror det kan bli mycket svårt. Siktet är givetvis inställt på långsiktighet och jag kommer att försöka ta ut en portfölj bestående av bolag som jag tror kan bestå och fortsätta växa över tid. Min första “skiss” på portföljen ser ut som nedan:

OBS! Detta är endast en preliminär portfölj!
Jag tycker dock att den känns mycket bra. Investmentbolagen ger mig bra diversifiering och exponering mot flera bolag medan Starbucks, Microsoft och Activision Blizzard är bolag jag tror kommer vara branschledande och “störst i världen” även i framtiden…
Förmodligen börjar jag med att köpa de amerikanska bolagen för min startbudget för att sedan månadsspara in i de svenska. Givetvis för att hålla ner courtagen och göra större köp i de amerikanska.

Vad har ni läsare för tankar? Alltid kul med feedback!

Länk till sidan för Pensionsportföljen!

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

You Might also Like

3 Comments

 1. Markus september 17, 2016

  Tack för trevlig post som vanligt!
  Jag undrar hur du delar upp dina olika portföljer på konton. Har du ett t.ex. Ett ISK konto för varje portfölj eller har du aktier som tillhör olika portföljer på samma konto och har portföljerna endast i Exceldokument eller likn.
  Jag har olika konton för varje portfölj, Långsiktig på ett konto, Kortsiktig på ett konto, sparande till Gudbarn på ett konto etc. Men det blir lite rörigt.
  Hur strukturerar du är väl min fråga egentligen 🙂
  Mvh /Markus

  Svara
  1. västkustinvesteraren september 19, 2016

   Hej Markus, tack för din kommentar och komplimang!
   Jag har för tillfället Privata portföljen (och eventuella framtida Pensionsportföljen) på ett “privat login” där utländska innehav ligger i en KF och svenska i ett ISK.
   Företagets portfölj går tyvärr inte att ha under samma inlägg, så där har jag ett “företags login” med alla aktier placerade i en företagsägd kapitalförsäkring.

   Mvh VKI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *