Nytt innehav i Privata aktieportföljen!

skanska aktie

Jag har idag tagit en liten första position i byggbolaget Skanska. Jag har nämnt önskan om att äga Skanska flera gånger under hösten och jag har haft långtidsordrar på 170,00kr efter sommaren och aktien stod som lägst runt 175,00kr. I dagens läge när jag nu köper mina första aktier till 213,10 kr så kan man lugnt kalla det dumsnålt.

Jag tror inte Skanska behöver någon närmare presentation av bolaget då de flesta borde känna till byggjätten. För att göra det enkelt så lånar jag Avanzas beskrivning:

“Skanska är ett byggbolag med hemmamarknaderna i Europa, USA och Latinamerika. Företaget bygger bostäder, kontor, sjukhus, vägar, broar och tunnlar. Verksamheten är uppdelad i följande affärsområden:

  • Bygg- och anläggning – Skanskas största och äldsta verksamhetsgren. Det är också ur den som de tre övriga verksamhetsgrenar växt fram.
  • Bostadsutveckling – Utvecklar bostadsprojekt för omedelbar försäljning.
  • Kommersiell fastighetsutveckling – Initierar, utvecklar, hyr ut och säljer kommersiella fastigheter.
  • Infrastrukturutveckling – Utvecklar och investerar i i stora infrastrukturprojekt som vägar, sjukhus, skolor, vindkraftverk och annan social infrastruktur.”

Som ni kan läsa här ovanför så har Skanska tre stycken ben som har växt fram ur deras äldsta verksamhetsdel Bygg & Anläggningar. Genom att numera äga Skanska (tillsammans med mitt innehav i Brookfield Asset Management) så får jag nu en bra exponering mot bygg- och infrastruktursektorn.

Mitt första köp är av en liten skala och Skanska utgör just nu 1,44% av Privata aktieportföljen. Tanken är som vanligt att genomföra ytterligare minst två köp för att bygga upp storleken som är tänkt i portföljen, ca 7-10%.

Skanska höjde för fjärde året i rad utdelningen till 8,25 kr och det ger en hygglig direktavkastning på 3,87%. Utdelningstillväxten har legat på i snitt 9,7% de senaste tre åren och 6,6% de senaste fem åren.

Läs mer om Skanska hos Avanza!

(Bilder lånade från Börsdata.se & Engineers.tumblr.com)

3 Comments

  1. Härligt att se att du också klivit in i detta fantastiska bolag :D

    • Mitt första lilla köp bör inte beskrivas med "klivit in"... ;-)

      Mvh VKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *