Ocean Yield – The Dividend Yield Company [Dividend All-Stars]

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Grundare av Västkustinvesteraren.se

Ocean Yield är ett norskt bolag som kallar sig själva för “The Dividend Yield Company”. I själva verket sysslar Ocean Yield med uthyrning av fartyg inom industri, transport och olja. Även kallat rederi.

Ocean Yield – Kort introduktion

Bolaget grundades i mars 2012 och listades på Oslobörsen juli 2013. Alltså ett väldigt ungt bolag, kanske för ungt för att få delta i Dividend ALL-STARS serien? I vilket fall som helst så har Ocean Yield höjt utdelningen 11 kvartal i rad. 12:e höjningen borde komma nu i Q2 2016. Tidigare har aktien erbjudit en direktavkastning strax under 10%, men nu har kursen stuckit norr ut på sistone och direktavkastningen ligger för närvarande på cirka 8,30%. Det är alltså en High Yield-aktie med Dividend Growth vi pratar om.

Ocean Yield direktavkastning

Som jag nämnde precis så har kursen utvecklats mycket starkt på sistone och det har medfört att Ocean Yield direktavkastning sjunkit en aning.
ocean yield direktavkastning

Ocean Yield utdelningshistorik

Ocean Yield utdelningshistorik är lite knackig och en aning kort för att kunna kvalificera sig bland de riktigt stabila bolagen. Även lite oroväckande med 2016 års inbromsning.
ocean yield utdelningshistorik

Ocean Yield vinst per aktie

Ocean Yield vinst per aktie har stigit stadigt fram till år 2016 års estimat. Räknat på 2016 års estimat så kommer Ocean Yield att dela ut 89,53% av vinsten. Detta är givetvis en hög summa, men det gäller att ha i åtanke att bolagets utdelningspolitik är att dela ut så mycket pengar som möjligt till sina aktieägare.
“The company has a significant contract backlog that offers visibility with respect to future earnings and dividend capacity. Ocean Yield has an ambition to pay attractive dividends to its shareholders.” Hämtat från bolagets hemsida.
ocean yield vinst per aktie

Ocean Yield flotta och fartyg

Som ni ser så har bolaget sina fartyg uthyrda på långa kontrakt till relativt många olika kunder och de flesta av fartygen är helt nybyggda. Jag har inte hittat någon information om plan för expandering av flotta, det kostar givetvis multum och frågan är om de kan expandera i hög takt och samtidigt bibehålla utdelningstillväxten?
ocean yield flotta fartyg ocean yield flotta fartyg 2

Ocean Yield – risker

Ocean Yield har en hög belåning, vilket många gånger är normalt för bolag vars affärsidé är uthyrning av produkter och materialla tillgångar. Materiella tillgångarna gör även att fartygen alltid går att sälja av (så länge inte de skulle ske någon allvarligare olycka) vid behov av pengar eller behov av att lätta på skulder.

ocean yield kontraktslängd

Som ni ser i grafiken ovanför så är det riktiga långtidskontakt de sitter på. Som jag uppfattar det så är exempelvis alla “Chemical tankers” (8st) uthyrda till ett och samma bolag (Navig8 Chemical Tankers). Likaså är alla bilfärjor uthyrda till Höegh Autoliners osv. Detta känns inte helt hundra enligt mig. Skulle en av Ocean Yields kunder få betalningssvårigheter eller gå omkull så skulle Ocean Yield stå med tomma båtar, höga kostnader och stor del missade inkomster.

Ocean Yield disclaimer

Jag äger en liten skvätt aktier i Företagets utdelningsportfölj. Jag ämnar även att öka mitt innehav om kursen kommer ner en aning igen. Jag köpte till kursen 54,14 NOK och kursen står just nu i 67,50 NOK. Det betyder alltså att kursen har gått upp hela 25,58% sedan jag köpte min aktier för bara ett par veckor sedan.

Läs mer om Ocean Yield hos Avanza eller läs fler inlägg i min bloggserie Dividend ALL-STARS !

Vad har ni för tankar om Ocean Yield? Dela gärna med er av både negativt och positiva tankar så det kan skapas en diskussion här nedanför i kommentarerna!

Annons

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

2 svar

  1. Hej, och tack för bra information. Denna har jag missat, men tror kanske den kan plockas in i utdelningsportföljen vad det lider. Norge och hav funkar ju rätt bra oftast.

  2. Nyligen inköpt bolag i portföljen, intressant att följa. Över 10% i direktavkastning är svårt att säga nej till. nackdelen är deras belåning bara. Inget stort innehav i min portfölj men har den mest för intresse för att följa 🙂 /PI60

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se