Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Pandora – Tankar & sammanställning av 2016 års rapport

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Igår släppte Pandora sin årsrapport för 2016. Aktien dök -6,76% trots högre vinst än väntat + en rejäl extra utdelning. Jag tänkte i detta inlägget försöka sammanställa det som var positivt och det som var negativt med rapporten.

Positiva och negativa resultat i Pandoras årsrapport för 2016

 • Omsättningen ökade med 21% (24% i lokal valuta) och landade tillslut på 20,3 miljarder DKK
 • Omsättningsökningen berodde på följande: ca 50% omsättningstillväxt från butiker som har varit öppna i över 12 månader och 50% via försäljningar i nyöppnade butiker under 2016.
 • Under 2016 öppnades 336 st nya Concept stores.
 • EBITDA ökade med 27% till totalt 7,9 miljarder DKK.
 • Fritt kassaflöde på 5,4 miljarder DKK
 • Pandora betalar ut 4,0 miljarder DKK i aktieutdelningar och inför ett återköpsprogram på 1,8 miljarder DKK.

Två av de absolut mest oroande faktorerna till varför jag ofta tvekar på att öka mitt innehav i Pandora är bristen på moat och trender.
Pandora gör det mesta rätt som företag, de växer kraftigt och stabilt under lönsamhet men ändå är jag ofta orolig för att öka i bolaget. Det finns två saker jag inte är 100% övertygad av och det är följande:

 • Deras Charms (små berlocker som köps och adderas till sina armband och halsband) står för 59% av totala försäljningen. Under 2016 så sänktes denna procent relativt kraftig från 2015 års 65%. Bra!
  En anledning till detta kan vara att bolaget har satsat mer och mer på att öppna egna “Concept stores” där endast Pandoras produkter säljs istället för att ha ett par enstaka displayer i en smyckesbutik som t.ex. Guldfynd. Det kan göra att företaget säljer övriga smycken lättare då jag antar att butiker som Guldfynd fokuserar på Pandoras Charms i sina displayer eftersom det är “Pandoras grej”. (Observera att detta är en ren spekulation från min sida)
 • Det andra jag oroar mig för är att alla som hör eller ser Pandoras namn eller logotyp tänker på deras charms. Hur länge är detta trendigt? Kan bolaget utveckla nya produkter som blir lika omtyckta och trendiga i framtiden? Deras sortiment utvecklades åtminstone med 426 st nya produkter under 2016. (varav 285 st är nya Charms)

Jag gillar att bolaget vrider försäljningen mer och mer åt egna Concept Stores och på så sätt kan styra och öka försäljningen mer på egen hand jämfört med i Multibranded stores. Under 2017 förväntas fler än 275 Concept stores att öppnas. Uppdelningen ser ut ungefär såhär: 50% EMEA, 25% America och 25% Asia pacific.

“Jag vill inte kalla rapporten för dålig, men som investerare dyker man ned i siffrorna för den jämförbara försäljningen och här kommer inte riktigt tillväxten. Det är inte den wow-effekt som vi annars har vant oss med för Pandora”, säger Michael Friis Jørgensen, analytiker på Alm. Brand Markets, till nyhetsbyrån Ritzau Finans.

Nettoomsättningen landade på 6.602 miljarder DKK mot väntade 6.682 miljarder DKK. Styrelsen föreslår en total aktieutdelning på 36 DKK per aktie ( 9 DKK ordinarie + 27 DKK extra). Utdelningarna delas ut kvartalsvis.

Inför 2017 ligger intäktsprognosen på cirka 23-24 miljarder DKK. Däremot varnar Pandora för att omsättningsökningen kan landa på under 10% i Q1 2017. Detta pågrund av fördröjda leveranser och ett mycket starkt Q1 2016 som jämförelsetal.
Kan marknaden överreagera på detta om de missat fingervisningen i årsrapporten?

Vad tycker ni om rapporten? Är ni positiva eller negativa till Pandora framåt i tiden?
Jag är totalt sätt positiv och kommer förmodligen att öka mitt innehav framåt om aktien fortsätter att backa.

Läs mer om det kraftigt växande smyckesföretaget Pandora hos Avanza!


Disclaimer: Jag äger aktier i Pandora. Glöm inte att dubbelkolla siffror och gör din egen analys innan du investerar i något som jag skrivit om. 

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

4 svar

 1. Jag gillade vad jag såg i rapporten och ökade från vad som mest var en bevakningsposition till en mer eller mindre full position. Bolaget är inte särskilt högt värderat så det är inget stort problem för mig om de “bara” växer 10% i Q1. De guidar 15% för helåret och till Pe16 och med fin utdelning och återköp ser jag inga större skäl att tveka om att detta har stor chans att bli en bra affär.

 2. Det låter bra Bengtsson!
  Förmodligen kommer det ett köp av mig också framöver. Jobbar på lite taktikjustering i portföljen så ska bara spika denna innan jag avancerar… 🙂

  Mvh VKI

 3. Hej.
  Tack för ett väldigt bra inlägg om Pandora.
  Mina tankar och känslor för företaget och dess produkter stämmer helt överens med hur du formulerade det.
  För att minimera summan att ev förlora så jag jag bytt mina aktier till mini futures med samma utfall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se