Pensiono – Samla din pension, få lägre avgifter och därför högre avkastning

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Dags att skriva en kortare presentation av det onoterade bolaget Pensiono.se som går att investera i via Pepins.com.

Läs mer om Pensiono på Pepins!
Observera: idag, fredag den 28e april, är sista dagen att investera i Pensiono!

Pensiono -- kort presentation

Pensiono är ett relativt ungt bolag som startades 2011 och är idag Sveriges ledande jämförelsetjänst för pensionsbolag. Bolaget erbjuder ett digitalt system som hjälper människor att flytta pensionen till det pensionsbolag som ger dem bäst villkor. Det gör att Pensiono hjälper svenska folket att spara miljoner kronor i utgifter varje vecka.

Genom att starta Svenska Fribrevsbolaget så har Pensiono startat ett eget försäkringsbolag där de hjälper svenska folket med sina fribrev.

Pensiono har ett par mycket tunga investerare i ryggen som har deltagit i emissionen:
“Bolaget har erhållit teckningsförbindelser från närstående företag och personer uppgående till 33,8 % av Erbjudandet. Förbindelserna är ingångna på samma villkor som i Erbjudandet.
Teckningsförbindelser har ingåtts av följande: Investment AB Spiltan 6 MSEK, East Capital 2,7 MSEK Lannebo & Partners 2,0 MSEK och styrelse/ledning 2,5 MSEK. Totalt cirka 13,2 MSEK.”
Det är givetvis en mycket bra signal att bolag som Lannebo, East Capital och Spiltan investerar och tror på bolaget framöver. Ärligt talat så var det nog det som fick mig att få upp ögonen för Pensiono från början…
Finwire.tv har gjort en mycket bra invervju med VDn Mattias Fellenius som ni kan se här nedanför:

 

Vad är ett fribrev?

När du arbetar så får du lön in på ett lönekonto. De flesta arbetsgivare betalar även ut tjänstepension (som jag tror långt ifrån alla är medvetna om) till en pensionsförsäkring. När du sedan byter arbete så “byter” du självklart ditt lönekonto, men dina pensionspengar i pensionsförsäkringen ligger kvar. Denna pensionsförsäkring avslutas/inaktiveras (får inte blandas ihop med att pengarna försvinner) och kallas därefter fribrev. Kort förklarat: En avslutad pensionsförsäkring är ett fribrev.

Har du många olika arbetsgivare under din livstid så har du automatiskt många olika fribrev. En tjänsteman har i snitt 8 st fribrev under sin arbetskarriär. Om vi fortsätter med den genomsnittliga tjänstemannen så påstår Mattias Fellenius i intervjun att tjänstemannen kan spara ca 100 000kr i avgifter om han samlar alla sina fribrev i ett modernt pensionsbolag.

Fribrevsmarknaden är idag värd cirka 880 miljarder kronor men har en potential på ca 2200 miljarder kronor. Anledningen till att den idag är värd 880 miljarder kronor är att för tillfället är endast 40% flyttbart.

Varför kommer folk att använda tjänsterna och hur tjänar Pensiono pengar?

Pensiono trycker själva på följande punkter när de förklarar varför folk kommer att välja deras nya pensionsförsäkringsbolag, Svenska Fribrevsbolaget, framför andra när det kommer till att flytta sina fribrev:

  • 0% försäkringsavgift (går alltså inte att få det billigare)
  • Digital flytt med bara några klick
  • Placeringsrådgivning
  • 250 st topprankade fonder

Bolaget kommer att gå break even redan vid 4000st kunder tack vare en slimmad organisation (få anställda = lägre lönekostnader m.m.) och ett bra digitaliserat skalbart flytträttsystem.

Läs mer om Pensiono på Pepins!

Precis innan jag påbörjade detta blogginlägg så testade jag tjänsten på Pensiono.se. Allt gick mycket smidigt men jag behöver dock vänta ett 1-2 veckor innan jag får mitt resultat. Eftersom jag inte har fått se slutsteget ännu så går mina teser såhär när det gäller hur bolaget tjänar sina pengar (observera att det är min egen teori):

  1. Pensiono tjänar pengar genom att jämföra olika pensionsförsäkringsbolag och erbjuda bästa erbjudandet för varje kund. När kunden väljer att byta till ett nytt försäkringsbolag så erhåller Pensiono en affiliateintäkt (affiliate = samarbete på engelska) då de har sålt in kunden till försäkringsbolaget.
  2. Pensiono får kunden att byta pensionsförsäkringsbolag och flytta alla sina fribrev till sitt nystartade Svenska Fribrevsbolaget. Eftersom man inte tar ut någon avgift av kunden så tjänar man i sin tur pengar på vilka fonder kunderna väljer. Precis som i exempel 1 så erhåller isåfall Pensiono/Svenska Fribrevsbolaget en affiliateintäkt från fondbolagen när de säljer in dessa till slutkunden.
  3. Snittkunden flyttar 500 000kr och pengarna ligger ofta låsta/orörda i många år fram till kundens 65-årsdag. Det gör att Pensiono kan förvalta pengarna under tiden.

Rätta mig gärna om jag har fel så detta kan justeras!

I memorandumet presenterar bolaget en intäktsbudget som ser ut såhär:
“Grundcase: Budgeten tar ej hänsyn till eventuell utökad flytträtt utan baseras på rådande marknad där ca 40% av pensionsspararnas pengar är flyttbara. Budgeten är baserad på den statistik vi har sedan Pensionos start 2011 och är således byggd på faktiska nyckeltal gällande kundanskaffningskostnader och flyttvolym. Den genomsnittliga kunden beräknas flytta 500 000 kr till SFB vilket är något lägre än vad befintliga kunder flyttat via Pensionos tjänst under 2016. En kund som flyttar 500 000 kr beräknas kosta 2 000 kr i marknadsföringskostnad vilket är 25% högre än den faktiska kostnaden under 2016. En genomsnittlig kund kommer att ge en engångsintäkt på ca 3 750 kr samt en återkommande intjäning på ca4000krperår.
Budgeten utgår från att större delen av volymen kommer att komma från Pensionos egna distribution och inte från extern distribution.”

pensiono pepins investerapensiono pepins investera

Kommer jag att investera?

Jag är just nu utomlands på semester och varit nöjd med att veta att idag är sista dagen för att investera i Pensiono.se. Jag loggade in på My Pepins på morgonen för att investera 10 000kr via mitt bolag. Men självklart så visar det sig att teckningar via bolag måste göras på det gamla hederliga sättet där du behöver skriva ut teckningssedlar, signera ett par sidor, scanna in ID-handling och sedan posta detta till Pepins. Till skillnad mot att investera som privatperson (som tecknas med Bank-ID och betalas med ett vanligt kontokort) så är det både tidskrävande, krångligt och gammalmodigt att investera genom sitt bolag hos Pepins än så länge. Håller tummarna för förbättring framåt!

Observera: idag, fredag den 28e april, är sista dagen att investera i Pensiono!

För att förtydliga så kommer jag inte att investera i Pensiono, även om jag både vill och planerade att göra det. För er som är intresserade av ett spännande bolag som är först ut som specialister på Fribrev, en marknad värd 880 miljarder kronor bara i Sverige:

Läs mer om Pensiono på Pepins!

.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se