LOADING

Type to search

Tags: ,

Pensionsspara i en portfölj av ETFer?

Share

Uppdatering av inlägget: Jag skrev blogginlägget igår, 15 november, och såg idag när jag skulle publicera  att Fredrik Von Schantz på Placera hade skrivit ett mycket liknande inlägg imorse. Läs hans inlägg här!


 

Har funderat en del på mitt privata pensionssparande den senaste tiden. I dagens läge så månadssparar jag öronmärkta pengar till pensionen i en egen fondportfölj som består av följande fonder:

Portföljen har gett en avkastning på 6,20% i år och det är framförallt MS INVF Global Opportunity A som har dragit portföljen med sina +15,64%. Sämst under denna korta mätperiod har Swedbank Robur Ny Teknik varit. Eftersom de tre översta fonderna har höga avgifter så har jag lovat mig själv att vara relativt aktiv med förvaltningen/byte av fonder om de inte presterar. Portföljen sattes ihop i januari förra året och det har därför snart gått ett år.

Jag skrev häromdagen ett inlägg där jag nämnde ett par spännande ETFer och är intresserad av att titta vidare på det. Ett alternativ kan vara att mixa sparandet genom att äga både ETFer och fonder. En stor fördel med ETFer är att du kan nischa dig på just de marknader du tror hårt på. T.ex. så kan du äga Robotics & Artificial Intelligence ETF , Internet of Things ETF och Social Media ETF för att få exponering mot just det du tror är “next big thing”.

Är du utdelningsinvesterare? Då kan du äga olika ETFer med fokus på “Dividend investing”. Exempel på dessa kan vara SuperDividend® REIT ETF (direktavkastning på över 7%!), SuperDividend® ETF (direktavkastning på 6.7-7%) eller MSCI SuperDividend® Emerging Markets ETF (lägre direkavkatning på ca 5% men du blir exponerad mot emerging markets).

Skulle jag t.ex. vilja exponera mig mot Social Media så kan jag äga Social Media ETF och få exponering mot bolag som Tencent, Facebook, Twitter, Snap, Alphabet, United Internet, Yandex, IAC/Interativecorp, Nexon och Netease. Dessa är ETFens 10 största innehav.

En annan stor fördel med ETFerna jämfört med fonderna är att förvaltningsavgiften ligger på cirka 0,58-0,70% istället för 1,2-1,6% som jag betalar för vissa av fonderna längst upp.

Jag är nu intresserad av att få tips av er – vilka ETFer äger ni? Vilka spanar ni på? Lämna gärna en kommentar med det som jag borde ta en titt på här nedanför!


 

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

9 Comments

 1. K november 16, 2017

  Finns kvant ETFer som verkar intressanta. QMOM m.m. Investerarfysikern har skrivit mkt om dom.

  Svara
  1. västkustinvesteraren november 17, 2017

   Tack för tipset det ska jag kolla upp!
   Trevlig helg! 🙂

 2. Kris november 16, 2017

  Du hade med många intressanta, bland annat Internet of Things, Robotics & Artificial intelligence samt Social Media. En annan intressant som du inte nämde är Lithium & Battery tech ETF. Tror starkt på dessa fyra då de verkar vara framtiden. Batterierna tex satsas det för fullt i och med att elbilsmarknaden ökar och lär fortsätta öka drastiskt kommande åren. . Mobilbranchen är också en branch som ökar på utvecklingen.

  Svara
 3. FlodhästariColombia november 17, 2017

  Valde efter mycket jämförande ETF:erna: EMQQ The Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (E-handelsbolag i tillväxtländer; Alibaba, Baidu, Tencent etc) & AdvisorShares New Tech and Media ETF (Tech såsom Nvidia, Amazon, Facebook etc).
  Analys: De komplementerar varandra bra och man får mycket bra bolag inom växande supertrender till rimlig peng och risk.

  Svara
  1. västkustinvesteraren november 17, 2017

   Det lät spännande!
   Ska kolla upp denna ETF till nästa inlägg!

   Trevlig helg! 🙂

   1. Martin Larsson november 17, 2017

    Obs det är inte en utan två olika ETF’er att kolla upp för dig. Vore skoj att höra din feedback på dem, trevlig helg! 🙂

 4. västkustinvesteraren november 17, 2017

  Hej Kris,
  tack för det!
  Lithium & Battery har jag för mig Von Schantz på Placera nämnde i sin artikel. Mycket spännande, jag har dock svårt att få grepp om hur stor marknaden framöver kommer att kunna bli. Dessutom är jag dåligt insatt i framtida bilmarknaden.

  Vilken ETF är ditt top pick?

  Svara
 5. TheStockFather november 18, 2017

  På Toronto-börsen så finns det en intressant ETF (Horizon marijuana life index ETF) som är exponerad mot cannabisbranschen! Lite udda men väldigt intressant då fler och fler stater i Norddamerika legaliserar Cannabis. ETF:en består av företag som köper in, odlar och distruberar cannabis. Dem största användningsområdena är självfallet inte rekreation, utan medicinsk 😉

  Svara

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *