LOADING

Type to search

Portföljuppdatering – vilka bolag äger jag?

Share

Jag tycker att det är dags för en uppdatering på hur portföljerna ser ut. Det är inga stora justeringar, men eftersom nya läsare har tillkommit och ett par innehav har fått röra på sig så vill jag även vara transparent med det. Jag har även en del planer som jag har funderat på i två-tre veckor som jag har valt att försöka hålla på så länge som möjligt. Genom att vänta ett par veckor till så bör jag kunna känna av om det känns rätt för mig, eller för att inte göra något jag ångrar.

Vad har hänt i portföljerna hittills under Q2?

Det har hittills inte varit några stora justeringar i portföljerna under Q2 2018. Jag har köpt fler aktier i både SEB och Skanska som därmed har hjälpt Privata aktieportföljens totala direktavkastning en aning. Skanska handlas just nu till 4,90% i direktavkastning och SEB handlas till 6,84%. Tänk på att dessa siffror endast gäller om bolagen skulle behålla sina utdelningar inför nästa år. Anledningen till köpen var inte djupt akademiskt beräknade, egentligen var det inte svårare än att innehaven var för små för portföljens totala storlek och eftersom kurserna har gått dåligt den senaste tiden så passade jag på att fylla på. Efter köpen så står Skanska för 7% och SEB för 3,2% av Privata aktieportföljen.

Enda nya innehavet i portföljerna är LeoVegas som har fått en mindre position (3,8%) i Företagets Tillväxtportfölj.

Hur ser mina planer ut framåt?

Funderingarna som jag nämnde i början av inlägget handlar om en omstrukturering i “Företagets Trygghetsportfölj”. Jag vill fortsatt vara exponerad mot techjättarna som Alibaba, Alphabet, Amazon m.m., men samtidigt så kommer Trygghetsportföljen att växa vidare med nytt kapital och därmed väga mycket tyngre än Tillväxtportföljen. 

Ni som har följt bloggen ett tag vet att jag startade Tillväxtporföljen i mars 2017 med ett startkapital på 100 000kr. Tanken var (och fortfarande är) att portföljen är låst till nya insättningar. I den här portföljen tillåter jag mig själv att vara lite mer kortsiktig än i de andra portföljerna. Hittills under ca 15 månader så har portföljen avkastat +66% och är idag värd 150 000kr. Fantastiskt resultat!

Om mina tankar och idéer genomförs så kommer Alibaba, Alphabet, Amazon och Facebook att flyttas över till Tillväxtportföljen samtidigt som Företagets Trygghetsportfölj i princip kommer att speglas med Privata aktieportföljen. Då blir det fokus på bolag med fin historik och gärna stabila utdelningar.

Eftersom Tillväxtportföljen har såpass begränsat kapital jämfört med de andra två portföljerna så kommer varje innehav räknat i kronor inte bli särskilt stora, men samtidigt så sänks bolagsrisken i portföljen. Kan vara bra med tanke på de höga värderingarna som nästan alla av bolagen sitter på i Tillväxtportföljen. Möjligtvis kan Tourn få stiga åt sidan för att finansiera något av de nya innehaven. Ytterligare finansiering får ske genom att skala ner i redan befintliga innehav. Catena Media har gått otroligt starkt och står idag för hela 26% av Tillväxtportföljen.

Vad tycker ni, låter det som en vettig idé? Feedback önskas i kommentarsfältet!

Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

5 Comments

 1. Snoken maj 20, 2018

  Hej
  Du har inte intresse av att investera i Biotech eller motsvarande bolag? Vet att det ofta är rent digitala aktier men några av dom är intressanta. IRLAB som nu siktar in sig på att komma till Nasdaq från Frst North är ett i mitt tycke intressant objekt. I övrigt gillar jag dina portföljer. Många fina namn där 🙂

  Svara
  1. västkustinvesteraren maj 20, 2018

   Tack för det Snoken!
   Jag tycker att biotech-branschen är fruktansvärt svårt att förstå och har därmed valt att hålla mig borta… Det är alltså inte alls för att jag inte tror på branschen, men jag förstår den inte alls.

   Har du några innehav? 🙂

 2. Dr Nybörjare maj 20, 2018

  Ser toppen ut!
  Men hur ser viktningen ut av övriga innehav i privata portföljen?
  Är det majoritet i investmentbolag?

  Svara
 3. västkustinvesteraren maj 20, 2018

  Hej Dr Nybörjare,
  viktningen är relativt jämn mellan de största sex bolagen, resterande är ungefär hälften så stora.
  Största sex:
  1. Investor
  2. Alphabet
  3. Apple
  4. Evolution Gaming
  5. Kinnevik

  Ha en bra kväll och heja Sverige!

  Svara

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *