Priceline Group - rätt positionerade mot digitaliseringen

priceline-group-aktieanalys

Jag har genom fonden MS INVF Global Opportunity A (global tillväxtfond som finns i min Pensionsportfölj) hittat ett bolag som jag tycker är mycket spännande och valde därför att ta en närmare titt på om siffrorna är lika fina som deras tjänster!
Fun Fact: Endast 33 ägare hos Avanza.

Priceline Group analys – internetjätten inom bokningssystem

Priceline Group är ett amerikanskt bolag som äger och driver sex stycken bokningssiter för bl.a. resor, boende, hyrbilar och restaurangbesök. Priceline Group finns i över 200 länder och har Allt från hotell, hyrbilar och bordsbokningar finns i portföljen och jag känner mig helt säker på att ni känner igen, eller åtminstone har stött på,  de flesta av innehaven:

Som ni ser så är Priceline Group inriktade mot onlinebokningar och, även jag, tror att allt fler kommer att boka sina resor, hyrbilar och restaurangbesök online. Detta är något jag tror stenhårt på och jag har använt tre stycken av deras tjänster sedan tidigare. Jag har även bokat restaurangbord online via TheFork.com som är en utmanare till OpenTable.com och jag tyckte det fungerade så bra att min nyårsmiddag blev bokade via tjänsten också. Jag tror på onlinebokningar.

Flera av Priceline Group -varumärkerna drivs fortfarande av deras grundare/tidigt anställda även om Priceline Group har köpt upp företagen.

Priceline Group hjälpte kunder att boka 492 miljoner hotellnätter, 63 miljoner hyrbilar och 7 miljoner flygbiljetter under tolvmånadersperioden 30-06-2015 till 30-06-2016.


Priceline Group – presentation av tjänsterna

Booking.com är världens största site för onlinebokning av boende. Sidan erbjuder allt från hotellrum, till Bed & Breakfast. Privatpersoner kan även hyra ut sina boenden via siten mot en procentuell avgift. Enligt Priceline Groups hemsida så erbjuder Booking.com även ovanliga boenden som igloon och hus placerade i trädkronor.

Alla ni som har testat Booking.com vet att de som har byggt siten är fantastiskt duktiga på merförsäljning. Jag har aldrig bokat ett hotellrum (jag har använt tjänsten till 15-20st boendebokningar) utan att ha åtminstone sneglat på uppgraderingarna som erbjuds. Det skiljer alltid en liten låg summa som lockar en att ta nästa steg, med till exempel havsutsikt eller frukost som ingår. Utöver uppgraderingar så erbjuds hyrbilar, bordsbokningar och flyg för bästa pris genom systersidorna.
Varje dygn bokas över 1 000 000 hotellrum via siten.

Sidan erbjuder över 1 000 000 olika boendemöjligheter och finns på 96 700 st destinationer i 227 länder. WOW! Jag tror att många besöker Booking.com i syfte att kunna läsa tidigare gästers betyg på varje hotell, privatägd villa osv. Booking.com erbjuder hela 109 miljoner verifierade omdömen. Just nu arbetar 13 000 personer på bolaget som finns i 176 kontor, men givetvis är det online den större delen av försäljningen sker.


Priceline.com är tjänsten som hjälper dig att spara pengar vid varenda hotell-, bil- och flygbokning. De sätter även ihop prisreducerade semesterpaket och erbjuder givetvis priser för hundra tusentals hotell, hyrbilar och flyg. Tjänsten är ofta frontad av jättar som Google och Apples iTunes.

Jag har personligen aldrig använt tjänsten men besökte den i “test mode” för en liten stund sedan. Sidan känns modern, lättnavigerad och jag kunder inte hitta någonting jag störde mig på.
Priceline.com har genomfört över 100 000 000 bokningar åt kunder som har sparat över $10 miljarder dollar(!).


Agoda.com är en av de ledande bokningsagenterna för hotellrum i Asien. Numera finns Agoda.com inte bara på nätet, de erbjuder även 36 st försäljningskontor i 28 olika länder. Bolaget drivs av 1 900 st anställda människor och växer mot regioner som Österrike, Tyskland, Storbrittanien och USA.
Hemsidan erbjuder över 500 000 boenden och finns tillgänglig på 38st olika språk. Tack vare de 7 miljoner omdömen som har lämnats via siten så får nya kunder skapat sig ett bra förtroende snabbt.

Agoda har hittills haft över 18 miljoner kunder och erbjuder boenden i 37 000 olika städer.


KAYAK är ett globalt techbolag med fokus på att skapa en bättre upplevelse när du bokar din resa och semester online. Tjänsten erbjuder verktyg som gör att du kan planera, spara pengar på deals och annat medan och under du bokar din resa. Helt enkelt så hjälper sidan dig att ta bättre resebeslut!

Om jag uppfattar det hela rätt så är inte KAYAK en sida du besöker för att använda deras tjänsterna. KAYAK är en plattform som integreras i andra onlinebokningsidor och dess system för att underlätta för kunderna.

Varje vecka mottar KAYAK över 100 miljoner bokningsförfrågningar gällande flyg, hotell, hyrbilar och resepaket. Plattformen finns just nu integrerad i över 40 bokningssidor och finns i 20 st språk.


Rentalcards.com är världens största bokningssida för hyrbilar. Med sina 43 000 locktons i 167 länder så finns de representerade på flest platser i världen inom hyrbilsindustrin.  Rentalcars.com är själva bokningstjänsten och hyr inte själv ut bilarna. De hjälper kunder att hitta den bil de vill ha och själva uthyrningen sker genom t.ex.  Hertz & Avis. Givetvis mycket positivt då bilar ofta nämns som “det sämsta köpet du kan göra i ekonomisk synpunkt”.

Rentalcars.com har 2 100 000 st omdömen som även här underlättar för kunderna vid bokningstillfället.


Precis som med sidan Priceline.com så har jag inte testat tjänsten personligen. Jag har även här besökt sidan och ger den ett estetiskt MVG då det går att boka bord, se menyer och leta efter restauranger via kartor om du använder t.ex. din iPhone ute på stan.

OpenTable.com är världens ledande site för restaurangbokningar.  Sidan bokar över 20 miljoner människor per månad i över 38 000 restauranger.
Precis som med de andra tjänsterna så ligger mycket av värdet i att kunna ge kunderna många omdömen. I skrivande stund har OpenTable.com över 42 000 000 verifierade omdömen på sin site. Jag tittade som exempel på Gordon Ramseys restaurang i London, bara den hade 5009st och en totalscore på 4 av 5 sjärnor.


Priceline Group analys – lite siffror för koncernen

Pris per aktie i skrivande stund: $1501,76
Aktiens kursrörelse under 2016: +17,56%
P/E-tal (TTM):  38,23
P/E-tal räknat på dagens kurs och 2017 års estimerade resultat: 19,79
(Källa: Yahoo finance)

Yahoo finance har sammanställt förväntningar och analyser från de 31 st analyshus som kommer att följa bolaget under 2017:

Tyvärr ger inte Priceline Group någon aktieutdelning och därmed ligger direktavkastningen på 0,00%.

Omsättning (TTM): 10,39 miljarder dollar
Omsättning per aktie (TTM): 209,60 dollar
Senaste kvartalets omsättning steg med 18,90% jämfört med samma kvartal året innan.
Reklamutgifter för 2015 (troligtvis högre 2016): 2,7 miljarder dollar
Vinst per aktie (estimerat för 2016): 64,63 dollar (det skulle ge ett P/E-tal på 23,21)
Analyshusens prognoser landar på en EPS för 2017 på 70,44-87,26 dollar för 2017 med en genomsnittlig riktlinje på 75,87 dollar. Det skulle innebära ett P/E-tal på 19,79 för dagens kurs.
Vinsten spås även öka med 17,37% per år närmaste fem åren.
(Källa: Yahoo finance)

Priceline Group – Onlinebokningar är en mycket stor och växande marknad

Här nedanför kan ni se hur världsmarknaden ser ut för boendebokningar och hur onlinebokningar varje år tar över mer och Det är alltså en underliggande tillväxt i hela marknaden för Priceline Group att arbeta mot!

Priceline Group historisk tillväxt (bokningar och hotellnätter)

Priceline Group EBITDA och Cash Flow-tillväxt

Priceline Group cykel

Ökad trafik ger Priceline Group möjligheten att testa och optimera sitt ekosystem för såväl besökande kunder och uthyrande kunder. Samtidigt som en förbättrad upplevelse driver ännu mer trafik och cykeln är i rullning. Så länge Priceline Group kan utveckla och generera nöjda kunder så kommer de alltså även att växa automatiskt.


Priceline Group – mina egna tankar kort sammanfattade

Jag gillar bolag som inte ligger med produktlager. Bilar som måste hyras ut, hotell som kanske står tomma eller något annat som kan kosta under sämre tider på året. Istället tar man en procentuell avgift vid alla bokningar och (förmodligen) även en fast summa för att hotell m.fl ska få ansluta till siterna. Jag var häromdagen inne och tittade på att hyra ut mina föräldrars semesterboende i Spanien via Booking.com och då tog de dock bara betalt procentuellt av bokningarna.

Jag gillar inte att jag inte kunde hitta siffror på hur mycket varje site omsätter och tillför koncernen i vinst. Dessutom hade jag gärna fått dessa siffror uppdaterade i dagens datum då jag tror att de kan skilja en hel del från 2015 års rapport.

Bolagets styrka: 
Agerar på helt rätt marknad, enligt mig. Online- och digitala lösningar överlag kommer att öka (slänger in ett boktips: Get Digital or Die Trying). Pricline Group har en mycket bra diversifiering av portföljen och kan på så sätt driva trafik från en sida till en annan. De kan även implementera olika funktioner från olika sidor så att kundupplevelsen höjs och därmed merförsäljning. Exempel: Boka hotell via Booking.com, efter bokningen visas förslag på både flyg via Pricline.com och hyrbil via Rentalcars.com. Kanske vill du även boka en populär restaurang nu när du redan vet vart du ska bo? Det mesta av dessa funktioner är redan inbäddade i den sidan som du besöker och det ser ut som att allt bokas via exempelvis Booking.com. Se exempel på hur Booking.com presenterar biluthyrning med hjälp från Rentalcars.com (=merförsäljning och optimering av infrastrukturen):

Bolagets svagheter:
För att vara störst i branschen så gäller det att utvecklas först och snabbast. Samtidigt måste man synas mest. Det betyder att kostnaderna för reklam och IT-utveckling är stora. Främst så är det annonsering som kostar och bolaget lägger stora delar av intäkterna här. Det känns lite som i jämförelse med spelbolagen (betting), syns du inte och är det första kunden tänker på när de ska spela (eller i detta fall boka) så är kunden förlorad.
Bolaget har missat kvartalsestimaten för EPS tre kvartal i rad.
Läser man runt på nätet och ett par forum så är det många som oroar sig över att en jätte som google kommer att ta över och satsa mer på den sortens business som Priceline.com arbetar med. Jag rekommenderar er att se den 25 minuter långa intervjun med Priceline Group förra VD (klippet är från januari 2016) där han bland annat svarar på denna frågan:

Är Priceline Group värt $1500 per aktie?

Slänger in en disclaimer till att börja med: Gör alltid din egen analys och bilda din egen uppfattning runt en eventuell investering. Mina inlägg är endast till för att inspirera.

En viktig punkt att tänka på är att 2016 års resultat dras ner med hela 941 miljoner dollar då detta har spenderats på en engångsutgift för OpenTable.com. Förhoppningvis ska detta ge resultat framåt i tiden men det drabbar 2016 års resultat kraftigt då det är en engångskostnad på cirka 10% av totala omsättningen. Tittar man på Q3 rapporten så visar den att engångskostnaden (blå markering) påverkar resultatet markant (röda markeringar). Tittar man längre upp så ser man att Omsättningen har ökat från ca 3,1 milj dollar till ca 3,7 milj dollar.

Jag tycker att att bolaget är fantastiskt spännande. För mig som småsparare så är det tråkigt att varje aktie kostar närmare 15 000 SEK och aktien har dessutom gått starkt under 2016 (ca +17%). Jag vill äga Priceline Group i Företagets portfölj och det känns inte omöjligt att första köpet kommer inom ett par dagar.
Målet med Företagets portfölj  är att vikta den tungt mot IT/Digitalisering/E-handel. Redan innan köpet är portföljen 30% exponerad mot dessa branscherna. Dock är det olika sektorer inom branschen.

Läs mer om Priceline Group hos Avanza!
Läs mer om vad folk säger om Priceline Group på investeringsplattformen Shareville!

Källor:
Priclinegroup.com
YahooFinance.com
Nasdaq.com
ComCapMedia

OBSERVERA att det var mycket siffror och olika bolag att hålla reda på medans jag skrev inlägget. Säkerthetskolla alltid siffrorna själv innan du tar några investeringsbeslut!

2 Comments

  1. Finns även expedia med samma inriktning som äger bla trivago, hotels.com mfl. Har ägt expedia sen tidigare gjort en vinst på. Men klurar nu på om man ska köpa priceline eller expedia. Tycker både ligger bra positionerade dock har båda bolagen högt pe tal. Samt att dollarkursen kanske talar emot köp nu.

    • Tack för bra input Thaiinvest!
      Jag ska försöka ta mig tid att jämföra dessa två bolag... :-)

      Mvh VKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *